ΕΙΔΗΣΕΙΣ

9/1/16

Προς (μερική) εξαίρεση ο τομέας της Υγείας από την ΠΝΠ για απαγόρευση προσλήψεων μέσα στο 2016


Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί για την κυβέρνηση το να ξεπεράσει τα δημοσιονομικά και μνημονιακά εμπόδια και να καλύψει ένα μέρος των τεράστιων κενών προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.
Θα εξαιρεθεί – κατά τα φαινόμενα – ο τομέας της Υγείας από την απαγόρευση των προσλήψεων, που προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που υπογράφηκε την τελευταία μέρα του 2015.
Στην εν λόγω απόφαση αναφέρεται ότι παρατείνεται έως το τέλος του 2016 η ισχύς προηγούμενης (33/2006), με την οποία αναστέλλονται οι προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών.
Η αρχική πράξη εξαιρούσε – μεταξύ άλλων – από την απαγόρευση το σύστημα Υγείας (αγροτικοί και ειδικευόμενοι γιατροί).
Η κυβέρνηση καλείται τώρα να προσθέσει στις εξαιρέσεις και μία σειρά άλλων ειδικοτήτων, οι οποίες είναι αναγκαίες προκειμένου να λειτουργήσει το δημόσιο σύστημα περίθαλψης.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα τηρηθεί το “5 προς 1”, δηλαδή μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις με συνταξιοδότηση. Θα πιεστούν, παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών, ώστε να υπάρξουν περισσότερες προσλήψεις, προκειμένου να καλυφθούν τα σημαντικά κενά.

Κενές
Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), μία στις τρεις οργανικές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία είναι κενή, με τον αριθμό των κενών θέσεων να ανέρχονται σε 30.000.
Από το σύστημα έχουν αποχωρήσει ήδη 17.000 εργαζόμενοι και πρόκειται να αποχωρήσουν εντός των επόμενων μηνών άλλοι 3.000 υπάλληλοι.
Την ίδια ώρα, δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας, με την κάλυψη να είναι μία νοσηλεύτρια για κάθε βάρδια σε κλινικές 40 ασθενών.
Πρόβλημα υπάρχει και με τις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς περισσότερα από 180 κρεβάτια παραμένουν ανενεργά σε όλη τη χώρα, εξαιτίας έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Προσλήψεις
Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας προσπαθεί σταδιακά να σπάσει το “εμπάργκο” στις προσλήψεις:
Με απόφαση του Ανδρέα Ξανθού, η οποία αναμένεται να υπογραφεί την Παρασκευή, προκηρύσσονται 400 θέσεις νοσηλευτών και 100 γιατρών.
Το προσωπικό αυτό θα στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Πρόκειται για διετείς συμβάσεις εργασίας μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, με το οποίο έχει ήδη γίνει συνεννόηση για επιτάχυνση των διαδικασιών έτσι ώστε το προσωπικό να διοριστεί εντός του Φεβρουαρίου.

Διαδικασίες
Στις 18 Δεκεμβρίου, είχε ανακοινωθεί ότι εγκρίθηκε από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) αναφορικά με την έναρξη διαδικασιών πρόσληψης 585 ατόμων.
Πρόκειται για επικουρικό προσωπικό διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων (νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, διάρκειας έως 12 μήνες.
Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και οι εργαζόμενοι αναμένεται να διοριστούν στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας στις αρχές του 2016.
Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την πρόσληψη 985 μόνιμων εργαζομένων στο ΕΣΥ, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν και οι υπόλοιπες 2.440 θέσεις μόνιμων γιατρών και προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
Δ.Κ.
Δημοσιεύτηκε 8/1/2016

Πηγή: iatronet.gr

ΕΚΑΒNews
Η απαγόρευση των προσλήψεων δεν ισχύει για τις 186 θέσεις της προκήρυξης 7Κ/2014. Ισχύει όμως για τις 100 νέες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ που έχει εξαγγείλει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας από τον Αύγουστο του 2015 οι οποίες πρέπει να εξαιρεθούν από την απαγόρευση των προσλήψεων.


Δείτε στο ΕΚΑΒNews


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης ΚιτσόπουλοςAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews