ΕΙΔΗΣΕΙΣ

28/1/16

Μία ακόμη αρνητική επίδοση για το σύστημα Υγείας: Στην 28η θέση μεταξύ 35 ευρωπαϊκών χωρών


Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Από το 2012, στην Ελλάδα έχει σημειωθεί μείωση δαπανών Υγείας κατά 28%, ποσοστό το οποίο χαρακτηρίζεται από τους συντάκτες της ανάλυσης ως “απολύτως μοναδικό”.

Στη δεύτερη κατηγορία των ευρωπαϊκών συστημάτων Υγείας, κατατάσσεται το ελληνικό.
Σε πρόσφατη κατάταξη του ανεξάρτητου φορέα “Health Consumer Powerhouse”, το ελληνικό σύστημα “σκόραρε” 577 βαθμούς, καταλαμβάνοντας την 28η θέση από 35 συγκρινόμενες χώρες.

Ενδεικτικό είναι το ότι στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ολλανδία με 916 βαθμούς, στη δεύτερη η Ελβετία με 894.

Στο πιθανό επιχείρημα ότι οι παραπάνω χώρες βρίσκονται εκτός συναγωνισμού, καθώς είναι σαφώς πιο πλούσιες από τη δική μας, η απάντηση είναι ότι η FYROM βρίσκεται στη 18η θέση και – σύμφωνα με τους ειδικούς της HCP αποτελεί χώρα – μοντέλο στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής Υγείας.

Πολύ υψηλότερες θέσεις από την Ελλάδα κατέχουν άλλες χώρες του “ευρωπαϊκού νότου”: η Ισπανία βρίσκεται στη 19η θέση (695 πόντοι), η Πορτογαλία στην 20ή (691 πόντοι) και η Ιταλία στην 22η (667 πόντοι).

Από το 2012, η χώρα μας υποχωρεί διαρκώς, καθώς από την 22η θέση υποχώρησε το 2013 στην 25η, ενώ το 2014 και το 2015 έχει παγιωθεί στην 28η.
Βρίσκεται, δε, σε θέσεις συγκρινόμενες με εκείνες της Σερβίας, ης Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου...

Θνησιμότητα
Κατατάσσεται, ωστόσο, σε καλή θέση (9η) και σε έναν από τους πιο κρισιμότερους δείκτες Υγείας: τη βρεφική θνησιμότητα, με σχεδόν τρεις θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις.
Στον τομέα αυτό, ξεπερνά ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες έχουν περισσότερους από θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις.
Την καλύτερη θέση κατέχουν το Λουξεμβούργο (1,3 θάνατοι), η Ισλανδία (1,8 θάνατοι) και η Φινλανδία (2,5 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις).

Δαπάνες
Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, στην Ελλάδα έχει σημειωθεί μείωση δαπανών Υγείας κατά 28%, ποσοστό το οποίο χαρακτηρίζεται ως “απολύτως μοναδικό”.
Από τις χώρες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση – σημειώνουν – όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, σε καμία άλλη δεν υπήρξε μεγαλύτερη μείωση, πέραν μίας προσωρινής υποχώρησης της τάξης του 10%.
Δ.Κ.
Δημοσιεύτηκε27/1/2016

Πηγή: iatronet.gr

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews