ΕΙΔΗΣΕΙΣ

14/1/16

Έρχονται δύσκολες καταστάσεις για το ΕΚΑΒ της Χίου


Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Στα όριά τους συνεχίζουν να εργάζονται οι διασώστες και το υπόλοιπο προσωπικό του ΕΚΑΒ στη Χίο, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς για δύσκολες καταστάσεις, αν οι ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους και να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.

Επανερχόμενοι σε ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλές φορές ακόμα και με τραγικό τρόπο την επικαιρότητα στο νησί, ζητούν – ανάμεσα σε άλλα – τουλάχιστον δύο ασθενοφόρα, αφού τα άλλα δύο οχήματα που λειτουργούν αυτή τη στιγμή, αφήνουν ακάλυπτες τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν οποιαδήποτε στιγμή.

Το ΕΚΑΒ στη Χίο με αριθμούς

«Ο τομέας ΕΚΑΒ Χίου διεκπεραιώνει πάνω από 3.500 περιστατικά κάθε χρόνο (όσα περίπου και η Λέσβος), διαθέτοντας δύο μάχιμα ασθενοφόρα οχήματα με 14 άτομα προσωπικό. Στη σημερινή του κατάσταση είναι σε θέση να επανδρώνει δυο ασθενοφόρα από Δευτέρα έως Παρασκευή μόνο πρωί και μόνο ένα ασθενοφόρο στις υπόλοιπες βάρδιες (από τις 2.30 μ.μ. έως 7 π.μ. της επόμενης ημέρας) για όλη τη Χίο. Είναι γνωστό σε όλους μας, άλλωστε, ότι εάν το μοναδικό ασθενοφόρο παραλάβει περιστατικό σε απομακρυσμένο μέρος του νομού, τότε το νησί μένει στην ουσία χωρίς ασθενοφόρο», υπενθυμίζουν οι εργαζόμενοι.

Σε όλα αυτά έχει προστεθεί και το προσφυγικό ζήτημα, με τους τελευταίους μήνες να γίνονται 100 διακομιδές περίπου μηνιαίως, επιβαρύνοντας το συνολικό τους έργο.

«Αν προσθέσει κανείς και την ανυπαρξία συντονισμού στη διαχείριση του προσφυγικού, καθώς καμία δημόσια αρχή δεν είναι υπεύθυνη, το ΕΚΑΒ πολλές φορές καλείται να μεταφέρει περιστατικά που δεν χρειάζονται ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης», υπογραμμίζουν οι ίδιοι, ενώ αναφερόμενοι και σε άλλες ελλείψεις συμπληρώνουν τα εξής:Ελλείψεις παντού

«Επιπλέον το ΕΚΑΒ στη Χίο δεν διαθέτει τηλεφωνικό κέντρο και διοικητικό προσωπικό τα οποία είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών και την εύρυθμη λειτουργία του τομέα. Λόγω της σημερινής κατάστασης που χρονίζει και χειροτερεύει από την πρώτη κιόλας στιγμή που δημιουργήθηκε ο τομέας Χίου, τα οφειλόμενα ρεπό και τα υπόλοιπα αδειών των διασωστών ξεπέρασαν τις χίλιες εργάσιμες μέρες. Σε περίπτωση δε βλάβης ή ανάγκης για περισσότερα οχήματα (μαζική καταστροφή, σεισμός, φωτιά κ.λπ.) και δεδομένου ότι η συνδρομή από έξω δεν μπορεί να είναι άμεση, δεν θα υπάρχουν ασθενοφόρα, ούτε προσωπικό για να διαχειριστεί την κατάσταση. Γι΄ αυτό κρίνεται επείγουσα η προμήθεια στον νομό 2 τουλάχιστον καινούργιων ασθενοφόρων. Η Χίος έχει απομείνει το μοναδικό μεγάλο νησί με τόσο συρρικνωμένο και υποβαθμισμένο τομέα ΕΚΑΒ και η κατάσταση κρίνεται ως απολύτως ανεπαρκής και επικίνδυνη», τονίζουν και ζητούν τα εξής:

– Διασώστες για να καλυφθεί η Χίος με δύο ασθενοφόρα σε 24ώρη βάση και επιπλέον ασθενοφόρο για τις χρόνιες διακομιδές.

– Δημιουργία τομέα στη βόρεια και στη νότια Χίο.

– Σύγχρονα ασθενοφόρα οχήματα.

– Δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου.

– Στελέχωση με διοικητικό προσωπικό.

– Ουσιαστική και αποτελεσματική ενίσχυση για την καλοκαιρινή περίοδο.

Πηγή: astraparis.gr

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews