ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19/1/16

Κατατίθεται μέσα στην εβδομάδα το νομοσχέδιο για τους ανασφάλιστους και τις ρυθμίσεις για το ΕΚΑΒ;


Τρίτη, 19/1/2016
ΕΚΑΒNews

Ο Υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα σύμφωνα με δημοσίευμα του onmed.gr ανέφερε ότι το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης δηλαδή το νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» το οποίο κατατέθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στις 15/12/2015 και στην συνέχεια αποσύρθηκε με σκοπό να επανέλθει μετά τις γιορτές, μέσα στο οποίο περιέχονταν οι ρυθμίσεις ΕΚΑΒ, θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή μέσα στην εβδομάδα.
Συγκεκριμένα για το ΕΚΑΒ ρυθμίζονταν  τα εξής:
-Επαναφορά της χορήγησης της ειδικής αποζημίωσης για το προσωπικό του ΕΚΑΒ, που εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία με ειδικά αεροπορικά μέσα.
-Εξαίρεση από τις περικοπές των μετακινήσεων εκτός έδρας του πάσης φύσεως προσωπικού του ΕΚΑΒ.
-Εξαίρεση από τη ρύθμιση του ν.4336/2015, για το έτος 2016, της χορηγούμενης αποζημίωσης για την προμήθεια στολής.
-Εξαίρεση από τις ρυθμίσεις του ν.4336/2015 των παροχών που αφορούν την ασφάλιση του προσωπικού του ΕΚΑΒ.


Κατατίθεται μέσα στην εβδομάδα το νομοσχέδιο για τους ανασφάλιστους
onmed.gr, 18/1/2016

Έρχεται επιτέλους η ώρα για την κάλυψη των ανασφάλιστων από τη κυβέρνηση, καθώς το νομοσχέδιο για το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης, το οποίο είχε «παγώσει» στο τέλος Δεκεμβρίου μετά από απαίτηση των δανειστών, παίρνει το πράσινο φως. Το εν λόγω νομοσχέδιο περιλάμβανε τη ρύθμιση για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, δήλωσε για το θέμα: «Η ρύθμιση αυτή είναι το πρώτο άρθρο που αφορούσε το θέμα της υγείας στο παράλληλο πρόγραμμα. O πρωθυπουργός μάς ενημέρωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα προχωρήσει και πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα θα μπει προς συζήτηση στη Βουλή. Οι ανασφάλιστοι θα μπορούν με τον αριθμό ΑΜΚΑ και μόνο να έχουν κανονική πρόσβαση σε συνταγογραφία φαρμάκων, εξετάσεων και νοσηλεία».

Το μεγάλο στοίχημα, κατά τον κ. Ξανθό, είναι «να υπάρξει στην πράξη η δυνατότητα του συστήματος υγείας να καλύψει λειτουργικά τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Έχουμε διασφαλίσει το δημοσιονομικό χώρο για να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις και είναι ζήτημα πλέον καλύτερου συντονισμού και παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα», τόνισε.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι «και οι ασφαλισμένοι στη χώρα έχουν μετατραπεί σε ένα βαθμό σε λειτουργικά ανασφάλιστους», καθώς το ασφαλιστικό σύστημα δεν τους παρέχει την κάλυψη που θα έπρεπε με βάση τις εισφορές τους.

«Αυτό πρέπει σιγά-σιγά να αντιμετωπιστεί. Ο ΕΟΠΥΥ έχει μια πραγματική δυσκολία γιατί μέχρι τώρα δεν αποδίδονταν οι εισφορές υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ που είναι ο αγοραστής των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις απέναντι στους παρόχους. Έχουμε συνεννοηθεί με το υπουργείο Εργασίας για να αυξηθεί φέτος το ποσό από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ και θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την ικανότητα και του ΕΟΠΥΥ και του συστήματος υγείας για να μην αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα», κατέληξε.

Ο κ. Ξανθός πολλές φορές έχει χαρακτηρίσει «ντροπή» για μια ευρωπαϊκή χώρα τη διατήρηση μιας εκκρεμότητας, όπως αυτή της υγειονομικής φτώχειας. Τελευταία φορά ήταν στις 17 Δεκεμβρίου, μιλώντας για το θέμα αυτό στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Την ημέρα εκείνη, είχε αναφέρει ακόμη ότι το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει όχι μόνο ανασφάλιστους, αλλά κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη τις υπηρεσίες υγείας, όπως πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, ενώ η πρόσβαση στις υπηρεσίες στις οποίες περιλαμβάνεται και η εργαστηριακή παρακολούθηση, θα γίνεται χωρίς γραφειοκρατία, μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ.
«Πρόκειται για ένα αποτύπωμα καθολικότητας και ισότιμης φροντίδας και αυτό είναι το αριστερό αποτύπωμα», σημείωσε ο κ. Ξανθός.
Δημοσιεύτηκε 18/1/2016

Πηγή: onmed.gr


Δείτε στο ΕΚΑΒNews

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews