ΕΙΔΗΣΕΙΣ

23/1/16

Σκληρή επιστολή δήμαρχου Αποκόρωνα Χ. Κουκιανάκη προς τους Υπουργούς Υγείας για την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Βάμου και την ίδρυση σταθμού ΕΚΑΒ στον Καβρό


Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016
ΕΚΑΒNews

“Δε μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε τέτοιες προκλήσεις”: Σκληρή επιστολή δήμαρχου Αποκόρωνα Χαράλαμπου Κουκιανάκη προς τους Υπουργούς Υγείας για την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Βάμου

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, είναι η απόφαση της 7ης ΥΠΕ για μείωση των εφημερεύοντων γιατρών στο Κέντρο Υγείας Βάμου. Αυτό αναφέρει ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης σε επιστολή του προς τους υπουργούς Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και κ. Παύλο Πολάκη που ζητά την άμεση αναίρεση της απόφασης. Σε διαφορετικά περίπτωση, όπως σημειώνει, θα υπάρξουν δυναμικές ενέργειες απέναντι στη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Γνωρίζετε πολύ καλά τα πραγματικά δεδομένα και τις μεγάλες ελλείψεις που αφορούν το Κέντρο Υγείας Βάμου, καθότι έχει γίνει αναλυτική κατ’ ιδίαν ενημέρωση στον Υπουργό κ. Ξανθό από το προηγούμενο καλοκαίρι και παράλληλα ο Υπουργός κ. Πολάκης είναι απόλυτος γνώστης των προβλημάτων και των αναγκών της συγκεκριμένης δομής υγείας που καλύπτει την έκταση σχεδόν του μισού νομού Χανίων.

Επίσης και η 7η ΥΠΕ Κρήτης και το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων γνωρίζει και αναγνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως σαφώς έχει προκύψει και από τις συναντήσεις που έχουν γίνει εντός του 2015 με τον Δήμαρχο Αποκορώνου.

Υπενθυμίζεται ότι κατ’ επανάληψη αναφέραμε ότι το Κέντρο Υγείας Βάμου δεν διαθέτει εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα παιδίατρο και οδοντίατρο, το μικροβιολογικό εργαστήριο λειτουργεί μόνο κάθε Τρίτη και Πέμπτη, η μοναδική παρασκευάστρια του ακτινολογικού μετακινείται στο Νοσοκομείο Χανίων, ενώ υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση στις νοσηλεύτριες -υπηρετούν μόλις τρεις- και το ασθενοφόρο που σήμερα καλύπτει Αποκόρωνα και Σφακιά δεν λειτουργεί την πρωινή βάρδια και υπολειτουργεί τις υπόλοιπες. Επιπλέον απαιτείται η στελέχωση με επιπλέον προσωπικό του Περιφερειακού Ιατρείου Κουρνά το οποίο θα μεταστεγαστεί (μετά από σχετική παραχώρηση του δήμου) στο νεοανεγερθέν πρώην Δημοτικό Κτίριο του πρώην Δήμου Γεωργιούπολης στον Καβρό Τοπικής Κοινότητας Κουρνά. Τέλος, είναι δεδομένη η τεράστια ανάγκη για την ίδρυση σταθμού ΕΚΑΒ μαζί με το Περιφερειακό Ιατρείο στον Καβρό όπου έχουμε συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι πολύ σύντομα θα εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Όλες αυτές οι ελλείψεις σε προσωπικό και δομές που αλληλοσυμπληρώνονται και αφορούν την ποιότητα των παροχών Υγείας σε Αποκόρωνα αλλά και Σφακιά, εφόσον υλοποιηθούν θα αποκαταστήσουν χρόνιες αδικαιολόγητες αδυναμίες και θα φέρουν την περιοχή μας στο επίπεδο που απολαμβάνουν και άλλες αντίστοιχες περιοχές της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα.

Παραδόξως όμως, παρά την δεδομένη ανάγκη για στελέχωση του Κέντρου Υγείας Βάμου και παρά την κοινή γνώση όλων ότι καλύπτει το σύνολο του ανατολικού νομού Χανίων, αντί να έχουμε συγκεκριμένες ενέργειες αναβάθμισης και βελτίωσης λειτουργίας του μας κοινοποιήθηκε το 63/21-1-2016 έγγραφο του διευθυντή κ. Χαιρέτη όπου μας γνωστοποιεί την απόφαση της 7η ΥΠΕ Κρήτης για μείωση των εφημερευόντων ιατρών του Κέντρου Υγείας κατά τους χειμερινούς μήνες!!!

Το συγκεκριμένο έγγραφο – καταπέλτης αποτυπώνει με σαφήνεια και χωρίς καμία υπερβολή τις τραγικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης απόφασης στην λειτουργία του Κέντρου Υγείας Βάμου. Με λίγα λόγια οι δημότες του Αποκόρωνα και των Σφακίων θα έχουν πλέον ένα Κέντρο Υγείας περιορισμένης λειτουργίας. Μια απλή ανάγνωση μπορεί να εξοργίσει και τον πιο ψύχραιμο και καλόπιστο δημότη, πόσο μάλλον τους τοπικούς φορείς.

Ουσιαστικά πρόκειται για την σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Ειδικά μάλιστα αν λάβουμε υπόψη και τις πρόσφατες εξαγγελίες για υποβάθμιση και των υπηρεσιών αστυνόμευσης στον Αποκόρωνα μέσω της προτεινόμενης αναδιάρθρωσης, τότε εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τον τελευταίο καιρό οι Αποκορωνιώτες αντιμετωπίζονται από κάποιους κρατικούς λειτουργούς ως πολίτες δεύτερης ή και τρίτης κατηγορίας (ευτυχώς υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως η ίδρυση του δημόσιου ΙΕΚ).

Απαιτούμε από τους δύο Κρητικούς Υπουργούς και ειδικά από τον συντοπίτη μας κ. Πολάκη να ενεργήσει άμεσα και να ακυρώσει την απερίσκεπτη και αψυχολόγητη αυτή απόφαση, την οποία θεωρούμε βέβαιο ότι ούτε γνώριζε ούτε και ενέκρινε.

Παράλληλα ζητούμε την το δυνατόν ταχύτερη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Βάμου και του Περιφερειακού Ιατρείου Κουρνά, καθώς και την άμεση ίδρυση του σταθμού ΕΚΑΒ στον Καβρό σύμφωνα με τις έως τώρα διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει.

Ως δήμος Αποκορώνου δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε τέτοιες προκλήσεις και δεν έχουμε δώσει σε κανένα το δικαίωμα να πιστέψει κάτι τέτοιο. Μια τέτοια απόφαση εφόσον δεν αρθεί άμεσα θα μας βρει δυναμικά απέναντι με συγκεκριμένες ενέργειες για να μην επιτρέψουμε το ξήλωμα και την υποβάθμιση αυτονόητων δομών και υπηρεσιών στον Αποκόρωνα. Ευελπιστούμε όμως στην επίλυση του ζητήματος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Δημοσιεύτηκε 22/1/2016

Πηγή: crete-news.gr

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης ΚιτσόπουλοςAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews