ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6/1/16

ΕΚΑΒ, Επείγουσα αεροδιακομιδή βρέφους στην Ιταλία

6/1/2016

Για το  ΕΚΑΒNews : Δημήτρης Ι . Γάλλος

«Γέφυρα ζωής» για τη διακομιδή ενός βρέφους μόλις πέντε μηνών από την Αθήνα σε εξειδικευμένο κέντρο της Ιταλίας, προκειμένου να υποβληθεί σε επείγουσα μεταμόσχευση ήπατος, στήθηκε χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), το ΕΚΑΒ και τους γιατρούς του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Το πέντε μηνών κοριτσάκι, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Αγλαΐα Κυριακού», διεγνώσθη με οξεία ηπατική ανεπάρκεια αγνώστου αιτιολογίας και οι γιατροί συνέστησαν να υποβληθεί άμεσα σε μεταμόσχευση. Με δεδομένο το έλλειμμα στις παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας, αποφασίστηκε η αναζήτηση εξειδικευμένου κέντρου στο εξωτερικό. Ο ΕΟΜ ανέλαβε όλες τις διαδικασίες συντονισμού για την εύρεση του μεταμοσχευτικού κέντρου και τη μεταφορά του παιδιού, η οποία έγινε χθες το πρωί με τη συμβολή του τομέα αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ. Συγκινητική ήταν και η συμβολή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων και είναι ενδεικτικό ότι τρεις γιατροί προθυμοποιήθηκαν να συνοδεύσουν το βρέφος στην Ιταλία (τελικά ένας εξ αυτών το συνόδευσε).

Το μεταμοσχευτικό κέντρο στη Ρώμη επελέγη βάσει της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των Οργανισμών Μεταμοσχεύσεων Ελλάδας και Ιταλίας για παραπομπή στη γειτονική χώρα περιστατικών που δεν αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΟΜ Ανδρέας Καραμπίνης, «οι παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις και ειδικότερα τα μοσχεύματα από βρέφη αποτελούν ειδική κατηγορία μεταμοσχεύσεων, λόγω της σπανιότητας των τόσο μικρών μοσχευμάτων και των εξειδικευμένων χειρουργικών τεχνικών που απαιτούν».


Η περυσινή χρονιά ήταν η χειρότερη της τελευταίας 15ετίας για τη δωρεά οργάνων στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μέσα Οκτωβρίου οι δότες οργάνων ήταν μόλις 33, που σημαίνει 3 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κροατία οι δότες ξεπερνούν τους 30 ανά εκατ. πληθυσμού.

Πηγή :www.kathimerini.gr/


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews