ΕΙΔΗΣΕΙΣ

14/1/16

Ξεψύχησε περιμένοντας να βρει κρεβάτι σε εντατική..., Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κ. Καρακατσιανόπουλος


Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Επιβεβαιώνεται το ΕΚΑΒNews για τον λόγο της ξαφνικής επίσκεψης του Αν. Υπουργού Υγείας κου Π. Πολάκη στην Κ.Υ. του ΕΚΑΒ. Στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος στο γραφείο του, στην οποία εκτός του Αν. Υπουργού συμμετείχε και ο διοικητής ΕΚΕΠΥ κος Ν. Παπαευσταθίου, συζητήθηκε το θέμα των τραγικών ελλείψεων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και η άμεση λειτουργία περισσότερων.

Παρά τις υπερπροσπάθειες των γιατρών και του ΕΚΑΒ, οι οποίες επέφεραν κάποια μείωση στη λίστα, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο 78 άνθρωποι χρειάζονταν κρεβάτι σε ΜΕΘ αλλά δεν υπήρχε κλίνη.


Ο Αν. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος στην επιτροπή της Βουλής
ΕΚΑΒNews
Πως γίνεται σήμερα η διαχείριση των διαθέσιμων κλινών
Οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, καθώς και οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ δηλώνονται προς το ΕΚΑΒ, το οποίο αναλαμβάνει τη διευθέτησή τους σε συνεργασία με τους διευθυντές ΜΕΘ και στη συνέχεια πραγματοποιεί τις διακομιδές των ασθενών σε αυτές.
Η λύση είναι η λειτουργία όλων των διαθέσιμων κλινών με την πρόσληψη του απαραίτητου εξειδικευμένου προσωπικού καθώς και η εγκαθίδρυση ενός συστήματος διαχείρισης των κλινών ΜΕΘ το οποίο θα περιλαμβάνει , εκτός από την απλή διακίνηση των κλινών, τρόπους ελέγχου και εποπτείας του συστήματος και παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΑΒ.


Τραγωδία στο «Σωτηρία»: Ξεψύχησε περιμένοντας να βρει κρεβάτι σε εντατική...
 protothema.gr

Παναγιώτα Καρλατήρα, 13/1/2016, 18:30

Η λίστα αναμονής υπερβαίνει τα 50 άτομα την ημέρα

Βαριά καταγγελία από τον Ιατρικό Σύλλογο - Αρνητικό ρεκόρ την Κυριακή 10 Ιανουαρίου όταν 78 άνθρωποι χρειάζονταν εντατική αλλά δεν υπήρχε κλίνη - Άρον-άρον συμφωνία του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές για διάθεση 40 κλινών ώστε να καλυφθούν οι βαρέως πάσχοντες

Με τον πιο τραγικό τρόπο, με τον θάνατο ενός ασθενή, «συρρικνώθηκε» η μακρά λίστα αναμονής ασθενών για ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), χθες το βράδυ ένας ασθενής σε βαριά κατάσταση και διασωληνωμένος κατέληξε σε θάλαμο του νοσοκομείου «Σωτηρία», περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η λίστα αναμονής για Εντατική υπερβαίνει τα 50 άτομα την ημέρα, χωρίς βεβαίως να καθίσταται γνωστό πόσα εξ αυτών κερδίζουν τελικά μια θέση σε ΜΕΘ και ίσως τη μάχη για τη ζωή. Μάλιστα, λόγω της έλλειψης κλινών ΜΕΘ αναβάλλονται καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία δεκάδες τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις η διενέργεια των οποίων απαιτεί στη συνέχεια νοσηλεία σε Εντατική. Εάν σε αυτήν την κατάσταση συνυπολογιστεί ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχική φάση της επιδημίας γρίπης, όπου τουλάχιστον τρία  άτομα κάθε μέρα εκδηλώνουν συμπτώματα γρίπης και ίσως χρειάζονται εντατική νοσηλεία, αντιλαμβάνεται κάποιος το φορτίο που θα χρειαστεί να σηκώσουν οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

Το «αρνητικό ρεκόρ» του έτους καταγράφεται μέχρι στιγμής στον θλιβερό κατάλογο της περασμένης Κυριακής, με τους ασθενείς που χρειάζονταν ΜΕΘ να ανέρχονται σε 78! Στο κέντρο του ΕΚΑΒ, δίπλα στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», σήμανε «συναγερμός» - ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη, στην οποία μετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης.

Ζητούμενο για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι η λειτουργία των 187 κλινών ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογήθηκε προκήρυξη για τις προσλήψεις 500 συμβασιούχων νοσηλευτών και γιατρών μέσα στον Ιανουάριο ενώ υπό την ασφυκτική πίεση που δημιουργούν οι δεκάδες ασθενείς σε αναμονή ανακοινώθηκε συμφωνία με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών για τη διάθεση 40 κλινών ΜΕΘ προς τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των αναγκών βαρέως πασχόντων.

Πηγή: protothema.grΟ ΙΣΑ καταγγέλλει την έλλειψη κρεβατιών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Ένας ακόμα ασθενής κατέληξε χθες στο νοσοκομείο «Σωτηρία», περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ
OΙατρικός Σύλλογος Αθηνών, καταγγέλλει την έλλειψη κλινών, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

Ένας ακόμα ασθενής άφησε χθες, την τελευταία του πνοή, στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου παρέμεινε διασωληνωμένος, σε κοινό θάλαμο περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα, η λίστα αναμονής έχει ξεπεράσει το 50 άτομα την ημέρα, πολλά από τα οποία θα καταλήξουν πριν βρεθεί κρεβάτι. Την ίδια ώρα, δεκάδες τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις, αναβάλλονται λόγω της έλλειψης κλινών σε ΜΕΘ.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επισημαίνει ότι:

«Το πρόβλημα πρόκειται να οξυνθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω της επικείμενης επιδημίας της γρίπης που δημιουργεί αυξημένες ανάγκες. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείο Υγείας, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, για ν ανοίξουν άμεσα τα 200 κρεβάτια ΜΕΘ, τα οποία είναι εξοπλισμένα και παραμένουν κλειστά. Είναι απαράδεκτο να χάνονται ανθρώπινες ζωές και η εκάστοτε πολική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τα τελευταία χρόνια, να νίπτει τας χείρας της»

Ο ΙΣΑ θα δώσει μάχη για να σταματήσει η εγκληματική πολιτική που κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                   ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πηγή: isathens.grΔείτε στο ΕΚΑΒNews


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης ΚιτσόπουλοςAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

1 σχόλιο :

  1. μεσα στο ΝΝΘΑ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕς; ΤΟΤΕ ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ; ΑΝ ΣΕ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΑ ΤΕΠ ΤΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΑΣΘΕΝΗ;ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΝΑ ΤΑ Ν ΚΑΙ ΣΕ ΑΒΑΘΜΙΟ ΜΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews