ΕΙΔΗΣΕΙΣ

21/2/16

Παράνομες διακομιδές από ιδιωτικά «166»

Τα ασθενοφόρα που εκμεταλλεύονται οι εταιρείες τους έχουν εκχωρηθεί από φορείς που δικαιούνται να λάβουν άδεια.

Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Η διακομιδή με ιδιωτικό «ασθενοφόρο» για τον τουρίστα από τη Ζάκυνθο στο «Ελ. Βενιζέλος» κόστισε 2.000 ευρώ. Συνήθως το σχετικό κόμιστρο για διακομιδές από την περιφέρεια προς το κέντρο φτάνει ή και ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Στην Αθήνα, το μέσο κόμιστρο υπολογίζεται στα 70 ευρώ, συχνά «μαύρα». Επιχειρηματίες, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του ΕΚΑΒ να καλύψει τη «ζήτηση», διαθέτουν στόλο ιδιωτικών ασθενοφόρων που «οργώνουν» τη χώρα προς αναζήτηση «πελατείας», συνήθως... παράνομα.

Το σχετικό πόρισμα του ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, το οποίο από το καλοκαίρι του 2015 βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας του υπ. Υγείας και των εισαγγελικών αρχών, είναι αποκαλυπτικό. Αν και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ορίζει ότι ασθενοφόρα μπορούν να έχουν ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, γηροκομεία και ασφαλιστικές εταιρείες μόνο για τις ανάγκες των ασθενών τους και χωρίς «άμεση ή έμμεση είσπραξη κομίστρου» (323 ασθενοφόρα έχουν έγκριση καταλληλότητας το διάστημα 2005-2014), οι επιθεωρητές ήλεγξαν δεκάδες εταιρείες με ασθενοφόρα που διακομίζουν ασθενείς με το... αζημίωτο, διερχόμενα τις πύλες δημόσιων νοσοκομείων, σε δύο περιπτώσεις και με εμπλοκή υπαλλήλων του ΕΚΑΒ. Μάλιστα στον «χώρο» δραστηριοποιείται και εταιρεία που διαφημίζει αεροδιακομιδές ασθενών, χωρίς να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο καθορισμού της δραστηριότητας αυτής από ιδιωτικούς φορείς. Τα ασθενοφόρα που εκμεταλλεύονται οι εταιρείες δεν ανήκουν στις ίδιες αλλά τους τα έχουν εκχωρήσει με ιδιωτικό συμφωνητικό φορείς που δικαιούνται να λάβουν άδεια. Ενδεικτικό του θολού τοπίου είναι ότι οι επιθεωρητές δεν μπόρεσαν να βρουν τη φυσική έδρα εταιρείας που διαφημίζεται και στο Διαδίκτυο, καθώς η δηλωμένη διεύθυνση δεν ίσχυε. Οι επιθεωρητές αναδεικνύουν και το «αλαλούμ» στις υπηρεσίες του Δημοσίου, αφού για τις δραστηριότητες αυτές εκδίδεται Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας από το υπ. Οικονομικών, παρά το ότι τα υπ. Υγείας και Μεταφορών ορίζουν ότι δεν καταβάλλεται κόμιστρο για τα ιδιωτικά ασθενοφόρα!

Σε καθημερινή βάση το ΕΚΑΒ Αττικής εξυπηρετεί περίπου 250 τακτικά περιστατικά με καθυστέρηση, που στα εξιτήρια μπορεί να φτάσει και τις επτά ώρες. Τότε αναλαμβάνουν τα «πειρατικά», οι κάρτες των οποίων είναι τοποθετημένες σε στρατηγικά σημεία στα δημόσια νοσοκομεία (πίνακες ανακοινώσεων, ανελκυστήρες, ακόμα και δίπλα από κλίνες ασθενών).

Καθημερινά το ΕΚΑΒ λαμβάνει περί τις 100 ακυρώσεις διακομιδών, η πλειονότητα των οποίων γίνεται με ιδιωτικά ασθενοφόρα. Ενδεικτική είναι η καταγραφή της διέλευσης ιδιωτικών ασθενοφόρων από τις εισόδους δημόσιων νοσοκομείων: στο Αττικόν σε 20 ημέρες (Οκτ. 2014) εισήλθαν 71 ιδιωτικά ασθενοφόρα, στο Σωτηρία σε 15 ημέρες (Ιαν. 2015) εισήλθαν 65 και στο Αλεξάνδρα σε 25 ημέρες (Δεκ. 2014) 70 ιδιωτικά ασθενοφόρα.

Στο «παράλληλο πρόγραμμα» περιλαμβάνεται διάταξη για τη δημιουργία μητρώου ασθενοφόρων ιδιωτικών φορέων, καθώς και των πληρωμάτων τους στο ΕΚΑΒ, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και περιοδικούς ελέγχους από υπηρεσίες του ΕΚΑΒ.

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Πηγή: kathimerini.gr


Δείτε στο ΕΚΑΒNews
Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews