ΕΙΔΗΣΕΙΣ

8/2/16

Δημόσιο, Παγίδες για συνταξιοδότηση 650.000 δημοσίων υπαλλήλων


Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Παγίδες κρύβει η συνταξιοδότηση από το Δημόσιο, καθώς εκτός από την αύξηση των ορίων ηλικίας που οδηγούν αργότερα στη σύνταξη πολλούς ασφαλισμένους, νέα δεδομένα έρχονται να ανατρέψουν τον προγραμματισμό 650.000 υπαλλήλων, καθώς προωθείται διάταξη που ανεβάζει το όριο ηλικίας της υποχρεωτικής τους συνταξιοδότησης στο 67ο έτος από το 60ό έτος που ισχύει σήμερα για όσους συμπληρώνουν τα 35 έτη.

Η διάταξη αυτή σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, αποτελεί απαίτηση των δανειστών και οδηγεί στην υποχρεωτική αύξηση του ορίου ηλικίας για την αυτοδίκαιη απόλυση από το Δημόσιο κατά 7 έτη, στα 67, αντί 60. Πρακτικά σημαίνει ότι όσοι υπάλληλοι δεν σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας, δηλαδή με βάση τα νέα όρια ηλικίας που ισχύουν από τις 19/8/2015 για όσους μέχρι τότε δεν είχαν θεμελιωμένο δικαίωμα, τότε θα έχουν δύο επιλογές:

Παραμονή στην υπηρεσία υποχρεωτικά μέχρι το 67ο έτος.

Έξοδος από το Δημόσιο όταν συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας και το συνολικό χρόνο ασφάλισης που προβλέπουν οι συνταξιοδοτικές κατά περίπτωση διατάξεις, για άνδρες, γυναίκες και γονείς που είχαν ανήλικο τέκνο μέχρι το 2012.

Τα σημεία που κρύβουν παγίδες είτε με συνταξιοδότηση είτε με παραμονή στην υπηρεσία είναι:

Οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας για όσους είχαν 25ετία μέχρι το 2010 και για όσους συμπληρώνουν τα 25 χρόνια το 2011 ή το 2012. Ανάλογα με το έτος που συμπληρώθηκε η 25ετία, τα όρια ηλικίας μεταβάλλονται και όσοι δεν είχαν θεμελιωμένο δικαίωμα αποχώρησης μέχρι 18/8/2015 θα συνταξιοδοτηθούν με αυξημένο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη που ανεβαίνει σταδιακά 62 με 35 έως 40 έτη ή στα 67 αν έχουν λιγότερα από 35 έτη.

Οι γκρίζες ζώνες στο καθεστώς της αποχώρησης με μειωμένη σύνταξη, καθώς οδηγούν σε περικοπές συντάξεων άνω του 40%, επειδή στο Δημόσιο το όριο μείωσης της σύνταξης δεν έχει πλαφόν τα 5 έτη αλλά περισσότερα. Για παράδειγμα, γυναίκα υπάλληλος με 25 έτη το 2010 που συμπλήρωσε το 55ο έτος το 2015 (πριν από τις 19/8/2015) και αποφασίζει να αποχωρήσει το 2016, θα έχει μείωση όχι με βάση το νέο όριο πλήρους σύνταξης που από τα 60 γίνεται 61 και 9 μήνες. Θα έχει δηλαδή μείωση για 5 έτη και 9 μήνες.

Οι ειδικές διατάξεις για τη συνταξιοδότηση όσων αποχωρούσαν χωρίς όριο ηλικίας. Η έξοδος με 35ετία συνδυάζεται με όριο ηλικίας που ξεκινά από το 58ο έτος και 6 μήνες και ανεβαίνει έως τα 62.

Οι ειδικές ρυθμίσεις που επέτρεπαν την έξοδο στα 50 για συζύγους με αναπηρία ή και για τους δύο γονείς με ανάπηρο τέκνο. Με το νέο νόμο καταργείται η συνταξιοδότηση στα 50 λόγω ανάπηρου συζύγου, ενώ σε περίπτωση ανάπηρου τέκνου το 50ό έτος παραμένει αλλά μόνο για τον ένα γονέα.
Το νέο μισθολόγιο και το πάγωμα της προϋπηρεσίας για μια τριετία. Στην πράξη η τριετία που μετρά από φέτος (2016, 2017, 2018) δεν θα ληφθεί υπόψη ούτε στη μισθολογική ούτε στη βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.Δείτε στο ΕΚΑΒNews


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews