ΕΙΔΗΣΕΙΣ

2/2/16

Υπ. Εργασίας: Η ΑΔΕΔΥ προχώρησε σε λαθροχειρίες στην προσπάθεια να αποδείξει τα λεγόμενά της, ΑΔΕΔΥ: Λαθροχειρία και συνειδητά ψέματα από το Υπουργείο Εργασίας


Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Υπ. Εργασίας: Η ΑΔΕΔΥ προχώρησε σε λαθροχειρίες στην προσπάθεια να αποδείξει τα λεγόμενά της
avgi.gr

Για "διαδοχικές λαθροχειρίες", στις οποίες προχώρησε η ΑΔΕΔΥ με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, προκειμένου να αποδείξει πως το ασφαλιστικό θα μειώσει κατά 35% τις συντάξεις, κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας, σε ανακοίνωσή του.
Το ασφαλιστικό ζήτημα είναι εθνικό θέμα και η συζήτηση για παρόμοια θέματα πρέπει να γίνεται με όρους σεβασμού στην αλήθεια. Το σημερινό Δελτίο Τύπου της ΑΔΕΔΥ παραβιάζει αυτή την αυτονόητη υποχρέωση. Οι συντάκτες της ήθελαν οπωσδήποτε να εμφανίσουν ότι οι νέες συντάξεις που θα εκδοθούν σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης θα είναι μειωμένες κατά 35% σε σχέση με τις σημερινές και για να το πετύχουν προχώρησαν σε διαδοχικές λαθροχειρίες.
Λαθροχειρία πρώτη: Η σύγκριση δεν γίνεται με βάση τον ισχύοντα νόμο 3865/2010 Λοβέρδου-Κουτρουμάνη-Βρούτση), αλλά τον προηγούμενο νόμο 3029/2002 (νόμο Ρέππα). «Δικαιολογία» του συντάκτη του Δελτίου Τύπου: «ο νόμος 3865/2010 δεν πρόλαβε ουσιαστικά (sic) να εφαρμοστεί».
Λαθροχειρία δεύτερη: Ο νόμος 3865/2010 συνοδεύθηκε από τις διαδοχικές περικοπές, έντεκα τον αριθμό της μνημονιακής περιόδου, οι οποίες αποσιωπώνται, σαν να μην υπήρξαν ποτέ.
Λαθροχειρία τρίτη: Η βάση υπολογισμού της σύνταξης, οι συντάξιμες αποδοχές, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης είναι ο μέσος μισθός του εργασιακού βίου. Οι συντάκτες της ανακοίνωσης δεν εξηγούν πώς υπολογίζουν τις συντάξιμες αποδοχές που παραθέτουν στον πίνακά τους.
Η έσχατη λαθροχειρία τους όμως καταρρίπτεται από μόνη της από το γεγονός ότι εμφανίζουν τη σύνταξη σύμφωνα με το νόμο Ρέππα μεγαλύτερη από το μισθό που έπαιρνε ο δημόσιος υπάλληλος!
Η κυβέρνηση κατέθεσε ένα νόμο του οποίου οι βασικές αρχές είναι η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι έτοιμη να συζητήσει με την κοινωνία βελτιώσεις του. Με όρους όμως αλήθειας και ειλικρίνειας.

Πηγή: avgi.gr


ΑΔΕΔΥ, Επί των παρατηρήσεων του Υπουργείου Εργασίας περί λαθροχειρίας


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. επί των παρατηρήσεων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης περί λαθροχειρίας έχει να απαντήσει τα εξής:

Α. Οι πίνακες έχουν συνταχθεί με τις ακόλουθες παραδοχές:

1. Η ημερομηνία εξόδου 01/01/2016.

2. Όλα τα χρόνια στο Δημόσιο (χωρίς διαδοχική).

3. Δεν υπάρχει πρόβλημα για τις κρατήσεις προ τις 01/01/1993.

4. Το μισθολόγιο του Δημοσίου έχει ενσωματωμένες τις ετήσιες αυξήσεις μισθών που προβλέπει το προσχέδιο Κατρούγκαλου για την αναπροσαρμογή των αποδοχών.

Με όλα αυτά συντάχτηκαν οι πίνακες με τα ποσά της ακαθάριστης κύριας σύνταξης πριν και μετά το νέο σχέδιο νόμου.

Β. Απαντώντας τώρα αναλυτικά επί των παρατηρήσεων του Υπουργείου Εργασίας σημείο προς σημείο επισημαίνουμε:

1. Ο Ν. 3865/2010 (νόμος Κουτρουμάνη για το Δημόσιο) δεν είναι ο ισχύων. Ο νόμος αυτός προέβλεπε αρχική εφαρμογή μόνο σε όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2015, δηλαδή σε ελάχιστες περιπτώσεις. Η προηγούμενη Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέβλεψε την εφαρμογή του για αυτούς που αποχωρούν από 1/9/2015 και μετά, άρα ουσιαστικά μιλάμε για εφαρμογή ενός τριμήνου. Στο προσχέδιο Κατρούγκαλου το τρίμηνο αυτό εξαφανίζεται καθώς στη σελ. 142 ορίζει πως οι εκκρεμείς αιτήσεις κρίνονται βάσει των διατάξεων που ίσχυαν στον οικείο φορέα την 31/12/2014. Δηλαδή, με τον Ν.3029/2002 για το Δημόσιο (νόμος Ρέππα). Άρα τα μεγέθη είναι απόλυτα συγκρίσιμα.

2. Για τις περικοπές στις οποίες αναφέρεται το Υπουργείο συγκρίνονται οι κύριες ακαθάριστες συντάξεις. Αν θέλουμε να κάνουμε σύγκριση στα καθαρά ποσά θα πρέπει να προσθέσουμε και τα επικουρικά όπου εκεί το προσχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει σοβαρές μειώσεις. Η τελική σύνταξη είναι το άθροισμα κύριων και επικουρικών. Όταν το Υπουργείο Εργασίας επιτίθεται στις παλαιές περικοπές εννοεί ότι θα τις καταργήσει; Όμως ο νέος τρόπος υπολογισμού από 1/1/2016 δίνει μεσοσταθμικά 20% μικρότερη σύνταξη. Προς τι, λοιπόν, τα κροκοδείλια δάκρυα για τις παλαιές περικοπές;

3. Για τις συντάξιμες αποδοχές έχει απαντηθεί στο σημείο Α πως υπολογίζονται. Όλοι οι εργατολόγοι πλην Υπουργού και Υφυπουργού τις υπολογίζουν στο 75% των παλαιότερων διατάξεων (τελευταία πενταετία στο Δημόσιο). Είναι μαζί με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης τα κύρια εργαλεία μείωσης των νέων συντάξεων. Αλήθεια το Υπουργείο τις υπολογίζει περισσότερες;

4. Μόνο ως αστείο εκλαμβάνεται το ότι βγάλαμε σύνταξη μεγαλύτερη από το μισθό. Οι μισθοί αποτυπώνονται στο μισθολόγιο του 2008 (εισοδηματική πολιτική) επί του οποίου ακόμη υπολογίζονται οι συντάξεις.

Το μόνο συμπερασματικά που επιχείρησε λαθροχειρία και λέει συνειδητά ψέματα είναι το Υπουργείο Εργασίας, που έδωσε πίνακες στη δημοσιότητα συγκρίνοντας τα ποσά που διαμορφώνονται με το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων που προωθεί, με αυτές που θα διαμορφώνονταν με τον ν. 3865 (νόμος Κουτρουμάνη – Παπακωνσταντίνου) μετά από 20-30 χρόνια λόγω μεταβατικής εφαρμογής.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Πηγή: adedy.grΔείτε στο ΕΚΑΒNews το Δελτίο τύπου της ΑΔΕΔΥ


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews