ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19/2/16

Τρελάθηκαν τελείως!, Σχετικά με την τροπολογία Κουρουμπλή


Παρασκευή,19 Φεβρουαρίου 2016
ΕΚΑΒNews                                                                                                                    

Τρελάθηκαν τελείως!
fonitisparou.gr

Τίποτα φαίνεται δε σταματά τη νέο-μνημονιακή «αριστερή» κυβέρνησή μας, καθώς προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια για τις ελλείψεις του απαραίτητου προσωπικού στο χώρο υγείας, κάνει το ένα μετά το άλλος λάθος.
Έτσι, με τροπολογία που φέρνει στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα, δίνεται η δυνατότητα στο προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος και των οικείων ΟΤΑ να οδηγεί ασθενοφόρα των κέντρων υγείας της περιοχής τους.

Η προσθήκη αυτή, όμως γίνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την διάταξη, αυτές είναι:

- Επαγγελματική άδεια οδήγησης.

- Εκπαίδευση στην παροχή πρώτων βοηθειών.

- Συνοδεία υγειονομικού προσωπικού.

Η παραπάνω πρόβλεψη αφορά περιοχές όπου δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί το προσωπικό για την μεταφορά ασθενών. Η διάταξη δεν αφορά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Τα «αστεία»

Οι υπεύθυνοι σύνταξης της τροπολογίας απέδειξαν για μία ακόμα φορά την ασχετοσύνη τους σε βασικά πράγματα και κυρίως, ότι οι ενέργειές τους χαρακτηρίζονται από τσαπατσουλιά.

Προφανώς οι «υπεύθυνοι» θα σκέφθηκαν ότι αντί να περιμένουν τις φωτιές οι πυροσβέστες, καλό θα ήταν στο μεσοδιάστημα να κάνουν τους οδηγούς για τη μεταφορά ασθενών. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για τους οδηγούς απορριμματοφόρων των δήμων. Όταν δε μεταφέρουν τα απορρίμματα, θα μπορούσαν και αυτοί να μεταφέρουν ασθενείς. Το σενάριο μπορεί να ήταν και καλό, αν δε μεσολαβούσαν ορισμένες λεπτομέρειες… Ας πάρουμε λοιπόν παράδειγμα την Πάρο, που δεν έχει ολοκληρωμένες βάρδιες του ΕΚΑΒ.

1. Ολοκληρωμένες βάρδιες π.χ. του πυροσβεστικού σώματος έχουμε;

2. Στο δήμο Πάρου –που οι ελλείψεις προσωπικού και εκεί είναι μεγάλες- υπάρχει προσωπικό (οδηγοί), για να κάνουν βάρδιες στο Κ.Υ. του νησιού μας;

3. Οι οδηγοί από μόνοι τους για διακομιδή ασθενή δε φτάνουν. «Ατυχώς» ένα φορείο για να μεταφέρεις ασθενή, χρειάζεται δύο άτομα… Άρα, προφανώς θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και κάποιος νοσοκόμος/α του Κ.Υ. Πάρου, όπως γράφει και η τροπολογία: «Συνοδεία υγειονομικού προσωπικού». Θυμίζουμε λοιπόν στους «φωστήρες» των τροπολογιών πως υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσοκόμων όχι μόνο στην Πάρο, αλλά σε όλες τις περιοχές της χώρας που έχουν Κέντρα Υγείας. Αν θέλουν να υπάρχει προσωπικό ας αποσπάσουν μερικά άτομα -που έχουν διπλασιαστεί μέσα σε τρεις μήνες στη γραμματεία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης- και σύμφωνα με τις καταγγελίες του ίδιου του υπουργού κ. Βεναρδάκη, δε χωρούν οι 171 (ολογράφως: εκατόν εβδομήντα ένας) μετακλητοί υπάλληλοι σε δύο γραφεία! (Δε τα γράφουμε εμείς από πληροφορίες, αλλά ο υπουργός κ. Βεναρδάκης!).

4. Το κυριότερο… που ξέχασαν οι «φωστήρες»: Ασθενοφόρο το Κ.Υ. δεν έχει, όπως και κανένα Κέντρο Υγείας στην Ελλάδα! Όλα τα ασθενοφόρα ανήκουν στο ΕΚΑΒ! Και η διάταξη της τροπολογίας είναι σαφέστατη: «Η διάταξη δεν αφορά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ».

Να μην επεκταθούμε και σε άλλα θέματα του ανεφάρμοστου της διάταξης, όπως είναι τι γίνεται εκεί που δεν υπάρχει πυροσβεστικό σώμα (π.χ. Μύκονος), ή ποια θα είναι η εκπαίδευση που θα γίνει και για πόσο διάστημα ή από πού θα είναι οι κωδικοί των κονδυλίων του Ελληνικού κράτους για τη συντήρηση των οχημάτων, για την εκπαίδευση κλπ.

Οι αντιδράσεις

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από συνδικαλιστικό όργανο των πυροσβεστών: (purosvestesmps.sosblogs.com), στο οποίο γράφηκε:

«Συνάδελφοι. Με τροπολογία που κατατέθηκε στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» από τον πρώην υπουργό υγείας και νυν εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης κ. Κουρουμπλή, η οποία κρίνεται «αναγκαία και επιτακτική»!! δύναται το προσωπικό των ΟΤΑ και του Πυροσβεστικού Σώματος να οδηγεί τα ασθενοφόρα των Κ.Υ. και να συνοδεύουν τα περιστατικά μετά από μια εκπαίδευση η οποία θα ρυθμιστεί με εγκύκλιο του ΕΚΕΠΥ…

Απ ότι φαίνεται υπάρχει ακόμα διαβούλευση από την στιγμή που θα χρειαστούν και εγκύκλιοι εκπαίδευσης (αλισβερίσι δηλαδή).

(…) Οι πυροσβέστες δεν είναι μαθητευόμενοι μάγοι…Και επίσης είναι σημαντικό να γνωρίσουμε κατά πόσο θα ήμαστε νομικά αλλά και διοικητικά καλυμμένοι για τέτοιου είδους προνοσοκομειακης φροντίδας περιστατικά αλλά και παραλαβές περιστατικών. Επίσης, γνωρίζουμε ότι το ΕΚΑΒ έχει το συντονισμό όλων των ασθενοφόρων των Κ.Υ μέσω του κέντρου 166. Τι θα γίνει σε επείγουσα κλήση; Ποιος θα επιλέξει τον οδηγό που θα πάει; (εφόσον ζητηθεί από το ΕΚΑΒ). Είναι δυνατών να παράσχει επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα ένα ασθενοφόρο χωρίς διασώστες ειδικευμένους; Και χωρίς αυτό το προσωπικό να κατέχει το απαραίτητο προσόν της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, και κατά συνέπεια τις εξειδικευμένες γνώσεις έτσι ώστε να μπορούν να προλάβουν ένα θάνατο ή μια πιθανή αναπηρία; Και να θυμίσουμε ότι υπάρχουν ουκ ολίγες μέχρι τώρα καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ για εντολές, σε μη κατάλληλα στελεχωμένα ασθενοφόρα σε επείγοντα περιστατικά».

Η ΠΟΕΔΗΝ (εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία), σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει:

«[…] Γυρνάμε σε εποχές Μεσαίωνα! Έτσι οι υπουργοί της υγείας καλύπτουν στο ΕΚΑΒ τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό πληρωμάτων ασθενοφόρων. Έτσι αντιλαμβάνονται στο υπουργείο υγείας την περιφερειοποίηση του ΕΚΑΒ με επαρκή αριθμό ασθενοφόρων και πληρωμάτων ασθενοφόρων. (…) Αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της προνοσοκομειακής φροντίδας στη χώρας μας».

Η καταγγελία

Από την ΕΣΚΕ ΕΚΑΒ (Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζόμενων ΕΚΑΒ), έγινε ανακοίνωση-καταγγελία για την υποβάθμιση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ με την τροπολογία Κουρουμπλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας.

Η ανακοίνωση-καταγγελία των εργαζόμενων του ΕΚΑΒ έχει ως εξής:

«Στη συνάντηση των συνδικαλιστικών οργάνων του ΕΚΑΒ με τον υπουργό υγείας, κ. Πολάκη στις 24/11/2015, η οποία προέκυψε μετά την πετυχημένη Εκαβίτικη πανελλαδική κινητοποίηση την ίδια ημέρα, τέθηκε μεταξύ των άλλων και η ενίσχυση του ΕΚΑΒ σε πανελλαδικό επίπεδο με εξειδικευμένο προσωπικό. Οι απαντήσεις του υπουργού ήταν χαρακτηριστικές!! «Δεν χρειάζονται 11 διασώστες για να καλύψουν έναν Τομέα του ΕΚΑΒ», «Θα πάρεις έναν οδηγό από τον δήμο και θα πάς στο περιστατικό», «Η χώρα περνάει κρίση και πρέπει να κάνουμε οικονομία προσωπικού», «έχετε δίκαιο αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο…».

Οι διαμαρτυρίες των πρωτοβάθμιων σωματείων και των Ομοσπονδιών στην τοποθέτηση αυτή του υπουργού που μας γυρίζει 30 χρόνια πίσω, ήταν έντονες. Καταγγείλαμε τις δηλώσεις αυτές, οι οποίες, αμφισβητούνε την ειδικότητα μας, τις υπηρεσίες παροχής προνοσοκομειακής και ιατρικής φροντίδας στον πολίτη, την ίδια την υπόσταση μας ως εθνικός οργανισμός.

ΟΤΑΝ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΤΟ ΕΣΥ.

Φαίνεται όμως ότι τελικά ότι δεν ήταν τυχαίες αλλά στοχοποιημένες. Με τροπολογία που κατατέθηκε στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» από τον πρώην υπουργό υγείας και νυν εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης κ. Κουρουμπλή η οποία κρίνεται «αναγκαία και επιτακτική»!! δύναται το προσωπικό των ΟΤΑ και του Πυροσβεστικού Σώματος να οδηγεί τα ασθενοφόρα των Κ.Υ. και να συνοδεύουν τα περιστατικά μετά από μια εκπαίδευση η οποία θα ρυθμιστεί με εγκύκλιο του ΕΚΕΠΥ (η «συναλλαγή» συνεχίζεται!).

Ρωτάμε τον κ, Πολάκη και τον κ. Κουρουμπλή: «Θέλει να μεταφερθεί/διακομιστεί ένα συγγενικό του πρόσωπο από έναν οδηγό οποιασδήποτε δημόσιας υπηρεσίας ή από έναν εξειδικευμένο διασώστη;».

Το επόμενο βήμα θα είναι η επίταξη των αγροτικών αυτοκινήτων και φορτηγών και η ανάθεση καθηκόντων μεταφοράς ασθενών στους ιδιοκτήτες τους!

Προτείνουμε και Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτό το «έκτρωμα»-τροπολογία» το οποίο βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών και να ενισχύσει το ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα οχήματα και με εξειδικευμένο προσωπικό καθώς και με τους οδηγούς/πληρώματα ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας.

Έτσι γίνεται ο εθνικός επιχειρησιακός σχεδιασμός για την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και διακομιδής ασθενών σε όλες τις περιοχές της χώρας και όχι με τροπολογίες που εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία «μαθητευόμενοι μάγοι» που μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω. Έτσι μόνο το σύνολο των πολιτών και στο τελευταίο χωριό της χώρας θα καλύπτεται με ασφάλεια από το ΕΚΑΒ.

Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του ΕΚΑΒ και τις Ομοσπονδίες του χώρου μας σε κινητοποιήσεις για την άμεση απόσυρση της τροπολογίας».Δείτε στο ΕΚΑΒNewsΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews