ΕΙΔΗΣΕΙΣ

16/2/16

Ήπειρος, Σώζουν ζωές οι απινιδωτές σε δημόσιους χώρους


Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016
ΕΚΑΒNews                                                                                                                       
Σώζουν ζωές οι απινιδωτές σε δημόσιους χώρους
ele.gr

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η προσπάθεια της Περιφέρειας Ηπείρου να κινητοποιήσει ιδιώτες χορηγούς και στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να αναλάβουν το κόστος για την προμήθεια και τοποθέτηση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, σε καίρια σημεία του λεκανοπεδίου.
Ήδη μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί περίπου 20 απινιδωτές στο λεκανοπέδιο, με τη συνεργασία του ΕΚΑΒ, για την χωροταξική κατανομή και ένας ακόμη φορητός απινιδωτής τοποθετήθηκε στο κέντρο του Κατσικά, προσφορά της εταιρείας Φαρμάκης GAS.
Το πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια αυτή φαίνεται και από τα στατιστικά και ποσοτικά στοιχεία ερευνών, στις οποίες συμμετείχε και το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων της 7ης Περιφέρειας τον περασμένο Οκτώβριο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης πραγματοποίησε μία έρευνα για τις καρδιακές ανακοπές σε διάφορες πόλεις στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.
Συγκεντρωτικά στοιχεία από 37 κοινότητες στην Ευρώπη δείχνουν ότι οι υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας καλούνται ετησίως για 38 αιφνίδιους θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού. Στην έρευνα στην οποία συμμετείχε η 7η Περιφέρεια του ΕΚΑΒ με αναφορά στην Ήπειρο τον Οκτώβριο του 2015, προέκυψε, ότι οι μονάδες προνοσοκομειακής φροντίδας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σε ένα μήνα, 30 περιστατικά καρδιακής ανακοπής!
Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών αυτών σημειώθηκε στην ΠΕ Ιωαννίνων –σχεδόν το 80% – και τα υπόλοιπα στις άλλες ΠΕ της Ηπείρου!

Από το ΕΚΑΒ η ιατρός Γλυκερία Μποτίνη που βρέθηκε στην τελετή τοποθέτησης του αυτόματου απινιδωτή τόνισε τη σπουδαιότητα των σωστής εκπαίδευσης των πολιτών και στάθηκε στον αριθμό των ζωών που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί εάν υπήρχαν σε διάφορα σημεία φορητοί απινιδωτές.
Σε κάθε περίπτωση τα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν μία εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση με τις περιπτώσεις καρδιακών ανακοπών στην περιοχή να είναι πολύ πάνω από τον αριθμό σε ετήσια βάση, των αντίστοιχων περιστατικών σε περιοχές της Ευρώπης με πολλά παρόμοια ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Συνέχεια της προσπάθειας
Ο αντιπεριφερειάρχης Οδ. Πότσης τόνισε, ότι η προσπάθεια αυτή είναι καινοτόμα στην Ελλάδα και ίσως πανευρωπαϊκά και ήδη έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί περίπου 1000 πολίτες για τη χρήση των απινιδωτών.
Εκ μέρους της εταιρείας η Ιωάννα Καπακλή αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία στήριξης της προσπάθειας, ενώ θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι βοήθησαν εξέφρασε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δημ. Μπούτσης.
Την ικανοποίησή τους ακόμη εξέφρασαν εκπρόσωποι του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατσικά, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου και του γυμνασίου Κατσικά και του Συλλόγου Γυναικών Κατσικά.

Πηγή: ele.gr

Δείτε στο ΕΚΑΒNews

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews