ΕΙΔΗΣΕΙΣ

8/2/16

Κατατέθηκε στην Επιτροπή της Βουλής η αιτιολογική έκθεση με τις «ρυθμίσεις θεµάτων ΕΚΑΒ»


Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Κατατέθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόµου µε τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» στο οποίο περιέχονται οι ρυθμίσεις θεμάτων ΕΚΑΒ.

Η αιτιολογική έκθεση, η οποία αναρτήθηκε σήμερα 8/2/2016 στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων, αναλύει τους σκοπούς των προτεινόμενων ρυθμίσεων καθώς το κείμενο των ισχυουσών διατάξεων που καταργούνται ή τροποποιούνται.

Αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η οποία καθορίζει το ύψος της δαπάνης, η έκθεση του Υπουργού Οικονομικών και του προτείνοντος Υπουργού για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί η δαπάνη αυτή και τέλος η έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης.

Ρυθµίσεις
Άρθρο 78
1.(Προµήθειες υγρών καυσίµων κινητών µέσων ΕΚΑΒ)
Το Ε.Κ.Α.Β., επανειληµµένως, διενεργεί διαγωνισµούς για την ανάδειξη προµηθευτή υγρών καυσίµων για την κίνηση των οχηµάτων του είτε σε πανελλαδικό είτε σε τοπικό επίπεδο. Οι περισσότεροι διαγωνισµοί όµως αποβαίνουν άγονοι λόγω µη συµµετοχής ενδιαφεροµένων, µε αποτέλεσµα η προµήθεια των καυσίµων να γίνεται µε δυσχέρειες και να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της ακινητοποίησης των ασθενοφόρων εξαιτίας της αδυναµίας του ανεφοδιασµού τους µε καύσιµα. Για το λόγο αυτόν και προκειµένου να διευκολυνθεί η συµµετοχή εταιρειών στους διενεργούµενους διαγωνισµούς προµήθειας υγρών καυσίµων, κρίνεται σκόπιµο οι κρατήσεις υπέρ ασφαλιστικών ταµείων να επιβαρύνουν τον προϋπολογισµό του Ε.Κ.Α.Β..

2. Επαναχορήγηση ειδικής αποζηµίωσης για το προσωπικό του ΕΚΑΒ, που εκτελεί διατεταγµένη υπηρεσία µε ειδικά αεροπορικά µέσα.
Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 2256/1994 (Α΄196) παρέχεται ειδική αποζηµίωση στους ιατρούς, πληρώµατα ασθενοφόρων και νοσηλευτικό προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β. που εκτελούν διατεταγµένη υπηρεσία µε ειδικά αεροπορικά µέσα για την παροχή Α΄ βοηθειών σε ασθενείς. Όµως, µε τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 4024/11 (Α΄226) η εν λόγω
ειδική αποζηµίωση καταργήθηκε όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό και τα πληρώµατα ασθενοφόρων του Ε.Κ.Α.Β., ενώ διατηρήθηκε για τους γιατρούς. Κατόπιν τούτου και για λόγους ισονοµίας και δικαίου, κρίνεται σκόπιµη η διατήρηση της αποζηµίωσης και για το λοιπό, πλην των ιατρών, συνοδό προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β., εφόσον αυτό αντιµετωπίζει τις ίδιες ακριβώς συνθήκες και εκτίθεται στους ίδιους ακριβώς κινδύνους µε το ιατρικό προσωπικό κατά την πραγµατοποίηση των αεροδιακοµιδών.

3. Απογραφή και έλεγχος λειτουργίας ασθενοφόρων οχηµάτων ιδιωτικών φορέων.
Η δηµιουργία στο ΕΚΑΒ µητρώου ιδιωτικών µέσων διακοµιδής (ασθενοφόρων αυτοκινήτων ιδιωτικών φορέων) και των πληρωµάτων τους, επιβάλλεται προκειµένου να καταστεί δυνατός ο έλεγχος των παρεχοµένων από ιδιωτικούς φορείς υπηρεσιών Α΄ βοηθειών και διακοµιδής ασθενών, να αποτραπεί η οποιαδήποτε παράνοµη εργασία στον τοµέα αυτόν και σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζεται η ασφαλής διακοµιδή των ασθενών, ανεξαρτήτως παρόχου ή φορέα.

4- 6 Δαπάνες Μετακίνησης εκτός έδρας, επίδοµα στολής και ασφάλιση προσωπικού.
Οι διατάξεις των παραγράφων αυτών επιβάλλονται λόγω των ειδικών συνθηκών και της σπουδαιότητας της εργασίας των πληρωµάτων του Ε.Κ.Α.Β , τα οποία, προκειµένου για την αντιµετώπιση επειγόντων περιστατικών, εκτελούν διατατεταγµένες υπηρεσίες εκτός έδρας, ακόµα και µε τα µέσα µεταφοράς, ή χρειάζονται ειδικό εξοπλισµό.

Δείτε την ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ εδώ


Στη Βουλή ξανά το νομοσχέδιο για τους ανασφάλιστους
iatronet.gr

Με τον ΑΜΚΑ ο ανασφάλιστος θα μπορεί να έχει περίθαλψη, εξετάσεις, νοσηλεία, συνταγογράφηση.

Κατατέθηκε εκ νέου στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.
Η κυβερνητική παρέμβαση είχε κατατεθεί στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο του «παράλληλου» προγράμματος. Αποσύρθηκε, όμως, προκειμένου να αξιολογηθεί από τους δανειστές.
Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο «Κόκκινο», ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και θα ψηφιστεί στα μέσα του μήνα.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, αίρεται μια μεγάλη εκκρεμότητα, η πρόσβαση των ανασφάλιστων στο σύστημα Υγείας. Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Σπύρο Γεράρδη.
Με τον ΑΜΚΑ ο ανασφάλιστος θα μπορεί να έχει περίθαλψη, εξετάσεις, νοσηλεία, συνταγογράφηση, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, για να σημειώσει:
«Το στοίχημα είναι να καταστεί λειτουργικό το σύστημα, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Παράλληλα με τη θεσμοθέτηση της άρσης της εκκρεμότητας για τους ανασφάλιστους, προωθείται σειρά μέτρων ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων».
Παραδείγματα
Φτάσαμε – είπε – στο σημείο να έχουμε 2,5 ή και 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους, επισημαίνοντας πως υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα βοήθειας σε ανθρώπους που δεν είχαν άλλη επιλογή, από Κοινωνικά Ιατρεία.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα προβλήματα στα νοσοκομεία, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι η κυβέρνηση μεριμνά ώστε ο χρόνος της αναμονής για τα χειρουργεία να είναι διαχειρίσιμος.
Δ.Κ.

Πηγή: iatronet.gr


Δείτε στο ΕΚΑΒNews

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews