ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13/2/16

CRAM: Ρομπότ κατσαρίδα μπορεί να γίνει ο διασώστης του μέλλοντος, Βίντεο


Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Το ρομπότ CRAM (Compressible Robot with Articulated Mechanisms) ή όπως το αποκαλούν πολλοί Roboroach δανείζεται την δυνατότητα των κατσαρίδων να συμπιέζουν το σώμα τους και να τρυπώνουν παντού.

Αντίστοιχα το ρομπότ θα μπορούσε να τρυπώσει στα συντρίμμια κτιρίων που έχουν κατεδαφιστεί και να ψάξει για επιζώντες.

CRAM: Ρομπότ κατσαρίδα μπορεί να γίνει ο διασώστης του μέλλοντος [video]
techblog.gr

Οι κατσαρίδες σίγουρα δεν είναι η αγαπημένη λέξη πολλών, όμως έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν σε δύσκολες καταστάσεις και η ιδιότητά τους αυτή είναι που κέντρισε το ενδιαφέρον των ερευνητών και θέλουν να την μιμηθούν.

Λέγεται ότι ακόμη και μετά από πυρηνική καταστροφή οι κατσαρίδες θα είναι οι μόνες που θα επιβιώσουν και οι επιστήμονες από το PolyPEDAL Lab στο UC Berkeley, δημιούργησαν ένα ρομπότ, το οποίο μπορεί να φανεί χρήσιμο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπου θα βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Το ρομπότ CRAM (Compressible Robot with Articulated Mechanisms) ή όπως το αποκαλούν πολλοί Roboroach δανείζεται την δυνατότητα των κατσαρίδων να συμπιέζουν το σώμα τους και να τρυπώνουν παντού. Αντίστοιχα το ρομπότ θα μπορούσε να τρυπώσει στα συντρίμμια κτιρίων που έχουν κατεδαφιστεί και να ψάξει για επιζώντες. Όσο και να τις απεχθανόμαστε, οι κατσαρίδες έχουν πολλά «ταλέντα» όπως το να αντέχουν απίστευτη πίεση, κάτι που κάνει και το CRAM.

Οι επιστήμονες προτού προχωρήσουν στην ανάπτυξη του ρομπότ, μελέτησαν τις κατσαρίδες, οι οποίες όταν περπατούν ελεύθερα έχουν ύψος 1 ίντσας, αλλά μπορούν να το συμπιέσουν και να φτάσουν στο 1/5 του ύψους τους. Ακόμη και έτσι, μπορούν να κινηθούν χάρη στους μηχανισμούς που έχουν στα πόδια τους.

Αυτό μιμήθηκε το Roboroach του Berkeley, αλλά ακόμη υστερεί συγκριτικά με τις κατσαρίδες. Δεν έχει την ίδια αντοχή με αυτές και μπορεί να συμπιέσει το ύψος του στο μισό. Ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί εκτός εργαστηρίου, αλλά οι ερευνητές ευελπιστούν μελλοντικά να φτιάξουν πολλά τέτοια οικονομικά robot, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διασώστες έχοντας επάνω διάφορους αισθητήρες.
Δημοσιεύτηκε 10/2/2016

Δείτε το video (προειδοποιούμε περιέχει αρκετές κατσαρίδες):

Cockroach robots to the rescue!


Δημοσιεύτηκε στις 8 Φεβ 2016

Our fear and disgust that cockroaches can quickly squeeze through the tiniest cracks are well justified, say University of California, Berkeley scientists.
Πηγή: techblog.gr 


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

1 σχόλιο :

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews