ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24/3/16

Ξανθός: Προφανή και αναμενόμενη η επιβάρυνση του συστήματος υγείας λόγω του προσφυγικού


Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016
ΕΚΑΒNews

Ξανθός: Πρέπει να υπάρξει σταδιακή εκκένωση του ανοργάνωτου καταυλισμού
real.gr

Προφανή και αναμενόμενη χαρακτήρισε την επιβάρυνση του συστήματος υγείας λόγω του προσφυγικού, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο περιθώριο σύσκεψης με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ καθώς με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης που εμπλέκονται με τη διαχείριση του προσφυγικού. Στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ Ξανθός τόνισε ότι το μεγαλύτερο θέμα των προσφύγων είναι το θέμα της στέγασης και της σίτισης, ότι οι συνθήκες διαβίωσης στην Ειδομένη είναι πάρα πολύ άσχημες και ότι ο εκεί καταυλισμός δεν είναι βιώσιμος, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν οι εθελοντές, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και το κράτος μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΑΒ και του ΕΚΕΠΥ.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να πειστούν οι άνθρωποι αυτοί, ότι πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή εκκένωση αυτού του άτυπου και ανοργάνωτου καταυλισμού και να μετεγκατασταθούν σε δομές πολύ πιο οργανωμένες και με καλύτερες συνθήκες ζωής. Θεωρώ ότι η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας είναι προφανής και σε μεγάλο βαθμό ήταν και αναμενόμενη και μάλιστα σε νοσοκομεία και σε δημόσιες δομές, που ούτως ή άλλως είχαν πολλαπλά προβλήματα, κυρίως έλλειψης προσωπικού, εδώ και χρόνια. Νομίζω ότι πραγματικά η χώρα μας και η κοινωνία κάνει υπεράνθρωπη προσπάθεια για να μπορέσει να διαχειριστεί με αξιοπρέπεια και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αυτό το τεράστιο κύμα προσφύγων και μεταναστών, που προφανώς υπερβαίνει τις δυνατότητές της. Διεκδικούμε από την Ευρώπη να αναλάβει και το δικό της ρόλο και τη δική της ευθύνη και να υπάρξει επιμερισμός βαρών» τόνισε ο κ. Ξανθός μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της σύσκεψης.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στο προσφυγικό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση θα υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα. Όσον αφορά το θέμα του συντονισμού της υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων, ανέφερε ότι πιο συστηματικός είναι ο συντονισμός στην Αθήνα, τον Πειραιά και στο Ελληνικό και ότι στη Βόρεια Ελλάδα, κεντρικός συντονιστής είναι το ΕΚΕΠΥ Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ξανθός πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας είναι μεταβαλλόμενος, διότι είναι άγνωστο το πώς θα εξελιχθεί και τι διαστάσεις μπορεί να πάρει στο επόμενο διάστημα, το προσφυγικό πρόβλημα.

«Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε, είναι μια μονιμότερη υγειονομική φροντίδα. Ο στρατός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αλλά νομίζω ότι δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες των καταυλισμών που υπάρχουν σε πρώην στρατόπεδα. Θα επιδιώξουμε να ζητήσουμε και ευρωπαϊκά κονδύλια. Ήδη το κάναμε την προηγούμενη περίοδο στο Αιγαίο και εξασφαλίσαμε μια σημαντική υποστήριξη στις δημόσιες δομές των νοσοκομείων των νησιών. Αυτό θα κάνουμε τώρα και για όλη τη χώρα: να υπάρξουν ευρωπαϊκοί πόροι που να ενισχύσουν με υγειονομικό προσωπικό υλικό και φάρμακα τις σταθερές και οργανωμένες δομές» πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου από την πλευρά του, τόνισε ότι έχουν επισημανθεί τα προβλήματα που σχετίζονται με το υγειονομικό κομμάτι του προσφυγικού ζητήματος.

«Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στον ανοιχτό καταυλισμό της Ειδομένης, όπου ως γνωστόν, λόγω της κατάστασης που επικρατεί, δραστηριοποιούνται ΜΚΟ - κι από το επίσημο κράτος το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΑΒ που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή εκεί. Εμείς έχουμε αναλάβει το συντονισμό, ώστε τα περιστατικά που προκύπτουν εκεί να μπορούν να διακομίζονται στο νοσοκομείο Κιλκίς, το οποίο έχουμε φροντίσει να το ενισχύσουμε με προσωπικό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, ή απευθείας στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιπες δομές σε Νέα Καβάλα, Χέρσο και Διαβατά, προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε ό,τι αφορά στο υγειονομικό κομμάτι, πλην όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, γιατί οι πρόσφυγες που στεγάζονται σε αυτές τις δομές αυξάνονται, οι απαιτήσεις αυξάνονται και αυξάνονται και τα προβλήματα.

Είμαστε έτοιμοι κι έχουμε κι ένα εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που κάποιες ΜΚΟ αποχωρήσουν, να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Υπάρχει η δυνατότητα μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ να έρθουν κάποιες ιατρικές ομάδες. Αυτή τη στιγμή το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει δύο κινητές μονάδες εκεί» δήλωσε ο κ. Παπαευσταθίου.
Δημοσιεύτηκε 23/3/2016

Πηγή: real.gr


Περιοδεία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης

Γραφείο Τύπου Υπουργείου Υγείας

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2016

Περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης πραγματοποιεί από το πρωί ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ και τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκο Παπαευσταθίου.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε αρχικά το Ανοιχτό Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα και το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου. Στη συνέχεια μετέβησαν στον άτυπο καταυλισμό στην Ειδομένη και ακολούθως στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στο Χέρσο. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό ευρεία σύσκεψη στο Νοσοκομείο του Κιλκίς με τη διοίκηση και το σωματείο των εργαζομένων, τον δ/ντή του ΠΕΔΥ Κιλκίς, τους εκπροσώπους της Ένωσης νοσοκομειακών Γιατρών καθώς και με το δήμαρχο κιλκίς, Δ. Σισμανίδη, τον αντιπεριφερειάρχη, Α. Βεργίδη, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Βλ. Παναγιωτίδη και τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δ. Αγαθόπουλο.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο επίπεδο της υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων υπάρχει μια σαφής διαβάθμιση καθώς στο Χέρσο και στη Νέα Καβάλα η εικόνα είναι ικανοποιητική σε αντίθεση με τον καταυλισμό στην Ειδομένη όπου αν και η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη ως προς την υγειονομική κάλυψη, οι συνθήκες διαβίωσης και ατομικής υγιεινής είναι δραματικές. Στην Ειδομένη, ο κ. Ξανθός συνομίλησε με τη συντονίστρια του ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος, τους γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΕΚΑΒ (το οποίο έχει συνεχή παρουσία στον καταυλισμό), τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που επιχειρούν στο πεδίο και υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη σωστή υγειονομική κάλυψη των προσφύγων. «Η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη είναι ο ορισμός της ανθρωπιστικής κρίσης» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι « είναι επιτακτική η ανάγκη αυξημένου συντονισμού και αυτό είναι το νόημα της σημερινής περιοδείας». Επεσήμανε επίσης ότι ο καταυλισμός δεν είναι βιώσιμος και επομένως η μόνη λύση είναι η σταδιακή εκκένωσή του.

Στο Νοσοκομείο Κιλκίς, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι παρέθεσαν στον υπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν κυρίως στην έλλειψη προσωπικού. Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι αυτές τις μέρες θα διοριστούν δύο επικουρικοί γιατροί (1 παιδοψυχίατρος και 1 μαιευτήρας) ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη 8 θέσεων σε επικουρικό προσωπικό και 9 θέσεων μόνιμων εργαζόμενων από την επόμενη δέσμη των 2.440 προσλήψεων που θα προκηρυχθούν άμεσα. Επιπλέον θα ικανοποιηθεί το αίτημα του Νοσοκομείου για την πρόσληψη 4 ακόμα επικουρικών γιατρών ενώ μέσα στον Απρίλιο θα τοποθετηθεί και επιπλέον προσωπικό από την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ενίσχυση συγκεκριμένων δομών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.  Ακόμα, όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, θα επεκταθεί το καθεστώς της αγόνου σε όλο το Νομό Κιλκίς έτσι ώστε η θητεία των επικουρικών να είναι τριετής.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι έχει ήδη εκταμιευθεί από την 3η ΥΠΕ, συμπληρωματική επιχορήγηση ύψους 400.000€ για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει ενώ παράλληλα έχει εκταμιευθεί το 100% του προϋπολογισμού του νοσοκομείου έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό.

Σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί το Ανοικτό Κέντρο  Προσωρινής  Φιλοξενίας στα Διαβατά  και στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί  σύσκεψη στην 4η ΥΠΕ με την υφυπουργό Μακεδονίας- Θράκης, Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τις διοικήσεις της 3ης και της 4ης ΥΠΕ καθώς και με εκπροσώπους του ΕΚΑΒ, του Ιατρικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: moh.gov.gr


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews