ΕΙΔΗΣΕΙΣ

22/3/16

«Γολγοθάς» χωρίς τέλος για τους πρόσφυγες στον Κατσικά, Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων


Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016
ΕΚΑΒNews

Στήριξη από το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων
Ο διασώστης Νίκος Σκούρας συντονιστής του ΕΚΑΒ βρέθηκε στο Κέντρο Υποδοχής από την πρώτη στιγμή.

Δεκάδες οι διακομιδές στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων


«Γολγοθάς» χωρίς τέλος για τους πρόσφυγες
anex.gr

Πριν καλά-καλά φτάσουν στο Κέντρο Υποδοχής στον Κατσικά, δεκάδες είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που αποχωρούν σε μία ύστατη προσπάθεια να βρουν ένα καλύτερο μέλλον

Τεράστια είναι τα προβλήματα που από την Κυριακή καλούνται να αντιμετωπίσουν τόσο οι τοπικοί φορείς, που δεν έχουν την απαραίτητη βοήθεια από την πολιτεία, όσο και οι ίδιοι οι πρόσφυγες που κυρίως από τον Πειραιά μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής στον Κατσικά.
Οι συνθήκες που επικρατούν εκεί κυρίως για τα μικρά παιδιά είναι άθλιες αφού καλούνται να κοιμηθούν σε σκηνές χωρίς στρώματα έχοντας υποτυπώδες δομές υγιεινής και καθαριότητας και φυσικά, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τις άσχημες καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν στα Γιάννενα από αύριο Τετάρτη.
Τα παραπάνω από χθες Δευτέρα έφεραν μία νέα εξέλιξη, καθώς λίγες μόνο ώρες μετά την άφιξη εκατοντάδων προσφύγων στον Κατσικά, ώρα με την ώρα μεγαλώνει το κύμα... αποχωρήσεων των προσφύγων.
Δεκάδες πρόσφυγες μαζεύουν τα λιγοστά πράγματα που έχουν μαζί τους και με τα πόδια επιχειρούν να φτάσουν είτε μέσα στην πόλη, είτε στο υπεραστικό ΚΤΕΛ προκειμένου από εκεί να φύγουν και πάλι για κάποια άλλη περιοχή.
Τη Δευτέρα αποδείχθηκε πως η πρώτη δύσκολη νύχτα στον Κατσικά πέρασε κάτω από αντίξοες συνθήκες, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από πρόσφυγες που πήραν τα παιδιά τους και εγκατέλειψαν το Κέντρο μέσα στη νύχτα.
Εμπόδια
Με το πρώτο φως της ημέρας, φανερώθηκαν και τα προβλήματα του χώρου και η «γύμνια» της υποτιθέμενης προετοιμασίας, καθώς το Κέντρο δεν ήταν έτοιμο για να υποδεχτεί τους περίπου 800 πρόσφυγες που έμειναν τελικά καθώς έφυγαν δεκάδες αμέσως μετά την έλευσή τους στα Γιάννενα και τον Κατσικά. Συνεργεία προσπαθούσαν να λύσουν προβλήματα που είχαν να κάνουν με τον φωτισμό ενώ μεταφέρθηκαν και επιπλέον κάδοι απορριμμάτων για να μην επαναληφθούν εικόνες της Ειδομένης με παιδιά να παίζουν και να τρώνε δίπλα σε σκουπίδια.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κατσικά Δημήτρης Μπούτσης δεν φεύγει από το Κέντρο ή αν φύγει θα είναι για λίγο και προκειμένου να βρεθεί στην πλατεία του Κατσικά και επιστρέφει πάλι. Τον συναντήσαμε ενώ προσπαθούσε να συντονίσει ζητήματα που αφορούσαν την χαλικόστρωση του υπόλοιπου τμήματος ενώ μιλώντας στο Itv ζήτησε να υπάρξει μέριμνα τόσο για τις χημικές τουαλέτες καθώς είναι ελάχιστες συγκριτικά με τον αριθμό των ατόμων που πρέπει να εξυπηρετηθούν ενώ ξεκαθάρισε ότι πρέπει να δοθούν λύσεις σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα και τον φωτισμό. Νούμερο ένα θέμα είναι τι μέλει γενέσθαι με τους βόθρους καθώς όλοι γνωρίζουν ότι στο σημείο αυτό είναι δύσκολο να τοποθετηθούν ενώ υπάρχει και θέμα υγιεινής.Στήριξη από το ΕΚΑΒ
Ο Νίκος Σκούρας συντονιστής του ΕΚΑΒ βρέθηκε στο Κέντρο από την πρώτη στιγμή όπως και ο Ερυθρός Σταυρός και άλλοι φορείς. Από νωρίς το πρωί εξέταζαν δεκάδες μικρούς και μεγάλους ενώ κάνανε διακομιδές στο εφημερεύον νοσοκομείο περιστατικών που έχρηζαν περαιτέρω ιατρικής φροντίδας ή και νοσηλείας.
«Είμαστε εδώ στο πλευρό των προσφύγων και φυσικά στο πλευρό της κοινωνίας. Δεν μπορώ να πω με ακρίβεια πόσους έχουμε δει, ούτε και πόσες διακομιδές έχουμε κάνει» μας εξηγεί.
Και ενώ το δράμα συνεχίζεται, οι πρόσφυγες ζουν μια ανείπωτη τραγωδία χωρίς τέλος καθώς δεν ξέρουν τι θα γίνει και αδυνατούν να κατανοήσουν ότι ουσιαστικά είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Ο Ερυθρός Σταυρός
Εξάλλου, ικανοποιητική ήταν η ανταπόκριση των πολιτών στην έκκληση του παραρτήματος Ιωαννίνων του ΕΕΣ για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που έχουν ήδη φτάσει στην περιοχή και εκείνους που πρόκειται να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.
Στη συμβολή των πεζοδρόμων Μιχ. Αγγέλου και Γρηγ. Σακά, ο Ερυθρός Σταυρός το Σάββατο, όπως και τα δύο επόμενα από τις 09.00 έως τις 14.00 πραγματοποιεί μία ανοιχτή εκδήλωση συγκέντρωσης ειδών για τους πρόσφυγες, ενώ όπως τόνισε ο αρχηγός του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κ. Τσάγκας, οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται και στα γραφεία του Ερ. Σταυρού ή να ενισχύουν τα καλάθια που θα βρουν στα σούπερ μάρκετ της πόλης.
Προβληματισμός από τη ΔΡΑΣΥ
Τον έντονο προβληματισμό τους για τις συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά εκφράζουν τα μέλη της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Αριστερής Συσπείρωσης, δύο μόλις ημέρες μετά την άφιξη των πρώτων προσφύγων στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
Οι εικόνες που αντίκρισαν όλοι όσοι βρέθηκαν το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ τη Κυριακής στο Κέντρο φιλοξενίας ήταν απογοητευτικές, επιβεβαιώνοντας καταρχάς το σύνολο εκείνων που είχαν εκφράσει από την πρώτη στιγμή την άποψη, ότι ο χώρος δεν ενδείκνυται για τη φιλοξενία προσφύγων, πολύ δε περισσότερο τη στιγμή, που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες υποδομές.
Εκ μέρους της ΔΡΑΣΥ ο Γ. Τσακανίκας έκανε γνωστό, πως έχει ήδη συγκροτηθεί η ανοιχτή πρωτοβουλία αλληλεγγύης των προσφύγων, και στην οδό Λ. Βύρωνος 17 γίνεται η συγκέντρωση και διαλογή των ειδών πρώτης ανάγκης που μπορεί να προσφέρει οποιοσδήποτε για να διανεμηθούν στους πρόσφυγες.
Ο κ. Τσακανίκας σημείωσε, ότι αυτό που διαπίστωσαν τα μέλη της ΔΡΑΣΥ κατά την παρουσία τους στον Κατσικά είναι, ότι ελάχιστοι από τους πρόσφυγες έχουν αντιληφθεί αι έχουν ενημερωθεί σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και τη νέα συμφωνία μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας και αυτό δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό για την προοπτική της μείωσης των προσφυγικών ροών από τη γειτονική χώρα.

Πηγή: anex.grΔείτε στο ΕΚΑΒNews

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews