ΕΙΔΗΣΕΙΣ

17/3/16

Κέντρο Υγείας Δεσκάτης: Οι γιατροί μεταφέρουν ασθενείς με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα


Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016
ΕΚΑΒNews

Της Νικολέτας Ντάμπου

Οι γιατροί στο Κέντρο Υγείας Δεσκάτης παραλαμβάνουν και μεταφέρουν ασθενείς με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα λαμβάνοντας τεράστια ευθύνη γιατί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα έλλειψης οδηγών ασθενοφόρων με αποτέλεσμα να είναι ένας ο διαθέσιμος οδηγός.
Το μεγάλο πρόβλημα στο Κέντρο Υγείας Δεσκάτης στον νομό Γρεβενών εντοπίζεται στους οδηγούς ασθενοφόρου. Το όχημα πλέον εξυπηρετείται μονάχα από έναν οδηγό καλύπτοντας προφανώς ελάχιστες βάρδιες και αφήνοντας το Κέντρο εκτεθειμένο σε τεράστιο βαθμό.
Μόνη λύση θεωρητικά σε αυτό αποτελεί το ΕΚΑΒ το οποίο, όμως,  καλείται να καλύψει τα κενά αυτά ερχόμενο από τα Γρεβενά και το οποίο συντονίζεται από την Κοζάνη! Ενώ και το ΕΚΑΒ αντιμετωπίζει προβλήματα στην λειτουργία του. Το χειρότερο είναι πως η απόσταση που πρέπει να καλυφτεί αγγίζει την μία ώρα, οπότε σε περιπτώσεις επειγόντως περιστατικού επικρατεί ένας γενικός πανικός, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι ίδιοι οι γιατροί μπαίνουν στα δικά τους ιδιωτικά αυτοκίνητα προκειμένου να φτάσουν πιο γρήγορα στον ασθενή που έχει καλέσει με ένα εξαιρετικά επείγον ζήτημα.
Να θυμίσουμε ότι το 30-12-2013 στο Κέντρο Υγείας Δεσκάτης είχε χάσει την ζωή του ένας άνθρωπος λόγω προβλημάτων λειτουργίας του ΕΚΑΒ και έλλειψης οδηγών ασθενοφόρων του κέντρου.Ο κάτοικοι της Παλιουριάς Γρεβενών είχαν στείλει επιστολή προς το υπουργείο Υγείας και διαμαρτύρονταν για τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας.


Όπως ανέφεραν τότε ο συμπολίτης τους ένιωσε αδιαθεσία, όταν όμως οι οικείοι του κάλεσαν στο ΕΚΑΒ πληροφορήθηκαν από το τηλέφωνο ότι δεν υπάρχει οδηγός ασθενοφόρου. Επιστολή είχε σταλθεί και από τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Μπόλλο Αθανάσιο διαβάστε την πιο κάτω : 


Tο www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση: Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ: Κέντρο Υγείας Κισσάμου:Με αναλώσιμα υλικά“ρεφενέ” εξυπηρετούν τους ασθενείς Δεσκάτη – Nομό Γρεβενών
Δεσκάτη – Nομός Γρεβενών

Στην συνέχεια της πανελλαδικής ερευνάς του LIFE2DAY.GR σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας ανά την Ελλάδα, φτάνουμε στον νομό Γρεβενών για να παρουσιάσουμε το Κέντρο Υγείας Δεσκάτης για το οποίο αντλούμε πληροφορίες από την αναπληρώτρια διευθύντρια η οποία αναφέρει τα σοβαρά προβλήματα έλλειψης οδηγών ασθενοφόρων που αναγκάζουν τους γιατρούς ακόμα και να παραλαμβάνουν ασθενείς με τα αυτοκίνητά τους! Τις ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, αλλά και την τραγική κατάσταση στην οποία είχε βρεθεί το Κέντρο πέρσι έχοντας τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, αναλώσιμα υλικά και φάρμακα.
Στο Κέντρο Υγείας Δεσκάτης υπάρχουν αυτή τη στιγμή πέντε γιατροί γενικής ιατρικής και μία οδοντίατρος και μία παιδίατρος η οποία ωστόσο κατά καιρούς αποσπάται σε άλλες Μονάδες Υγείας. Παράλληλα υπάρχουν και επισκέπτες γιατροί, όπως ένας ορθοπεδικός από τα Γρεβενά, με δύο επισκέψεις τον μήνα στο Κέντρο. Ακόμα ένας χειρουργός μία ή δύο φορές τον μήνα όπου εξυπηρετεί τα αντίστοιχα περιστατικά και τέλος και ένας ψυχίατρος από την Μονάδα Ψυχικής Υγείας με μία επίσκεψη τον μήνα. Το ευτύχημα για το Κέντρο είναι πως αυτήν την περίοδο υπάρχει πληρότητα γιατρών σε ότι αφορά τις εφημερίες, αφού ο αριθμός κρίνεται επαρκής σε αντίθεση με την περσινή χρονιά που υπήρχαν αρκετές ελλείψεις μεταξύ άλλων και λόγω ασθένειας δύο γιατρών. Ίδια θετική κατάσταση παρουσιάζει το Κέντρο και στο νοσηλευτικό προσωπικό με έναν αριθμό που αγγίζει τις δώδεκα νοσηλεύτριες και ο οποίος καλύπτει απόλυτα τις βάρδιες τους πλαισιώνοντας έτσι την θετική εικόνα της Μονάδας.
Το πρόβλημα στο Κέντρο Υγείας εντοπίζεται στους οδηγούς ασθενοφόρου. Το όχημα πλέον εξυπηρετείται μονάχα από έναν οδηγό καλύπτοντας προφανώς ελάχιστες βάρδιες και αφήνοντας το Κέντρο εκτεθειμένο σε τεράστιο βαθμό. Μόνη λύση σε αυτό αποτελεί το ΕΚΑΒ το οποίο καλείται να καλύψει τα κενά αυτά ερχόμενο από τα Γρεβενά και το οποίο συντονίζεται από την Κοζάνη! Το χειρότερο είναι πως η απόσταση που πρέπει να καλυφτεί αγγίζει την μία ώρα, οπότε σε περιπτώσεις επειγόντως περιστατικού επικρατεί ένας γενικός πανικός, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι ίδιοι οι γιατροί μπαίνουν στα δικά τους ιδιωτικά αυτοκίνητα προκειμένου να φτάσουν πιο γρήγορα στον ασθενή που έχει καλέσει με ένα εξαιρετικά επείγον ζήτημα.
Η υποδιευθύντρια του Κέντρου ενημερώνει το LIFE2DAY.GR πως κατά καιρούς υπήρξαν ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις γάζες και σύριγγες, αλλά και υγειονομικό υλικό, καθαριστικά και άλλα. Ωστόσο η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί πλέον παρά το ότι η κάθε αποστολή υλικού αποτελείται από πολύ σφιχτές πολιτικές οικονομίες με μικρές ποσότητες λόγω ιδιωτικής υποστήριξης .
Στο ζήτημα αυτό συμβάλλουν αρκετοί ιδιώτες και τοπικοί καταστηματάρχες οι οποίοι κατά καιρούς συνεισφέρουν σε ότι μπορούν γνωρίζοντας το πρόβλημα. Συνεπώς, αυτήν την περίοδο το Κέντρο βρίσκεται σε καλή κατάσταση ωστόσο ελλείψεις -όπως ο χαρτοβάμβακας ή το χαρτί που στρώνουν στο εξεταστήριο- οι οποίες είναι υπαρκτές είναι πλέον τόσο δεδομένες που καταντούν να μην είναι άξιες λόγου…
Και στα φάρμακα το Κέντρο πέρασε περίοδο με αρκετές ελλείψεις ακόμα και σε αυτά που χορηγούνται και στα επείγοντα περιστατικά αφήνοντας το Κέντρο με σημαντικές ελλείψεις. Πρόκειται για φάρμακα αντιπυρετικά και ενέσιμα. Αυτό το διάστημα ωστόσο υπάρχει καλύτερη ροή και δεν εντοπίζονται ελλείψεις. Λύση σε αυτό ήταν η συνταγογραφηση φαρμάκων ώστε οι ασθενείς να τα προμηθεύονται από εξωτερικά φαρμακεία.
Ρωτήσαμε την αναπληρώτρια διευθύντρια για το πως κρίνεται ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός κι εκείνη αποκρίνεται στο LIFE2DAY.GR πως τα ιατρικά μηχανήματα βρίσκονται σε καλή κατάσταση αφού γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την τακτική και προβλεπόμενη συντήρηση τους, ωστόσο μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν με τους υπολογιστές και πιο συγκεκριμένα με τους εκτυπωτές, αφού δεν λειτουργούν καλά με χαλασμένα τύμπανα που τυπώνουν μαύρα πλαίσια εμποδίζοντας την συνταγή να φαίνεται σωστά ή ακόμα και ελλείψεις σε μελάνια και toner. Εξαίρεση στη καλή λειτουργία των ιατρικών μηχανημάτων αποτελεί το εμφανιστήριο από το ακτινολογικό το οποίο έχει βλάβη και ενώ το μηχάνημα είναι καινούριο και έχει αποκτηθεί μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ. Η ανταπόκριση από την τρίτη Υγειονομική Περιφέρεια είναι από αργή ως ανύπαρκτή πάντως σε αυτά τα σοβαρά ζητήματα.
Το Κέντρο Υγείας Δεσκάτης εξυπηρετεί κάθε μέρα έναν αριθμό που υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα άτομα και μάλιστα σε μία περιοχή που τοπικά σαν δήμος απαρτίζεται από περίπου έξι χιλιάδες κατοίκων, ωστόσο λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής που χαρακτηρίζεται δύσβατη, δεν υπάρχουν ιδιώτες γιατροί -κι αν υπάρχουν μένουν για λίγες ώρες- κι έτσι ολόκληρος ο πληθυσμός εξυπηρετείται από το Κέντρο Υγείας. Παράλληλα υπάρχουν και άλλα χωριά όπως η Κρανιά και το Λουτρό, από όμορους νομούς σαν της Λάρισας και των Τρικάλων.

Πηγή: life2day.gr


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

1 σχόλιο :

  1. ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ; ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΕΠΕΙΓΟΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΜΕ ΙΧ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΚΟΠΗ ΝΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΡΠΑ Η ΘΑ ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΓΙΑΤΡΟ ΕΝΑ ΓΙΑΤΡΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews