ΕΙΔΗΣΕΙΣ

30/3/16

Το προσφυγικό δοκιμάζει τις αντοχές και τον στόλο του ΕΚΑΒ, Πολάκης: Δεν υπάρχουν λεφτά για απολύμανση των ασθενοφόρωνΤετάρτη, 30 Μαρτίου 2016
ΕΚΑΒNews

Το προσφυγικό δοκιμάζει τις αντοχές και τον στόλο του ΕΚΑΒ

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Σε νέα δοκιμασία θέτει τον λιγοστό και παλαιωμένο στόλο του ΕΚΑΒ η προσφυγική κρίση. Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο διάστημα από τα 30 ασθενοφόρα που «βγαίνουν» στο λεκανοπέδιο Αττικής κατά τη νυχτερινή βάρδια, σχεδόν τα δέκα θα ασχοληθούν με τη διακομιδή προσφύγων. Παρόμοια κατάσταση και στην πρωινή βάρδια, όπου από τα 50-55 ασθενοφόρα που κινούνται για τα επείγοντα περιστατικά, τα 10-15 μπορεί να χρειαστεί να διακομίσουν πρόσφυγες.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Αττικής Γιώργος Μαθιόπουλος, μιλώντας στην «Κ», αναφέρθηκε και στο έλλειμμα οργάνωσης στους καταυλισμούς. Όπως αναφέρει, δεν γίνεται, πριν από τη διακομιδή, διάγνωση και σωστός διαχωρισμός στα περιστατικά για το ενδεχόμενο να πρόκειται για φορείς λοιμωδών μεταδοτικών ασθενειών (όπως, π.χ., ηπατίτιδας Α), με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσής τους σε άλλους ασθενείς και σε διασώστες, εάν δεν γίνει εγκαίρως η απολύμανση των ασθενοφόρων. Και αξίζει να σημειωθεί ότι η απολύμανση ενός ασθενοφόρου απαιτεί να τεθεί εκτός λειτουργίας το όχημα για περίπου δύο ώρες.

Για τα νέα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω του προσφυγικού, αλλά και για την άμεση ανάγκη ανανέωσης του στόλου του ΕΚΑΒ, ενημέρωσε χθες αντιπροσωπεία των εργαζομένων ΕΚΑΒ τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι τον Ιούνιο του 2016 θα προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός για 96 ασθενοφόρα και κινητές μονάδες, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. Από αυτά περίπου 30 θα ανανεώσουν τον στόλο του ΕΚΑΒ του λεκανοπεδίου. Οι εργαζόμενοι επέμειναν ότι τα νέα ασθενοφόρα θα πρέπει να αγοραστούν με διαδικασίες fast track με πόρους από τον προϋπολογισμό του υπουργείου.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της χθεσινής κινητοποίησης των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, που διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή δεδουλευμένων πρόσθετων αμοιβών (αργίες, νυχτερινά, εκτός έδρας). Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί μέρος του Δεκεμβρίου του 2014, όλα τα εκτός έδρας του 2015 και νυχτερινά/αργίες από τον Δεκέμβριο 2015 έως σήμερα. Ο κ. Πολάκης δεσμεύθηκε ότι για τις πρόσθετες αμοιβές του Δεκεμβρίου του 2015 έχει ήδη δοθεί εντολή στη γενική διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Υγείας για άμεση διευθέτηση. Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αττικής δίνει πίστωση χρόνου στο υπουργείο έως το τέλος της εβδομάδας.

Εν τω μεταξύ, την απομάκρυνση των ΜΚΟ από τα σημεία υποδοχής, περίθαλψης, σίτισης και καταγραφής προσφύγων ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Σε ψήφισμά του το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας κάνει λόγο για «ύποπτη δράση των ΜΚΟ» και υποστηρίζει ότι «αλωνίζουν στα κέντρα φιλοξενίας, με face control ακόμα και για σωματεία που θέλουν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες». Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί το κράτος να ενισχύσει τις υποδομές υποδοχής, περίθαλψης, σίτισης και καταγραφής, με δική του ευθύνη αποκλειστικά, με το απαραίτητο προσωπικό που χρειάζονται, χωρίς καμία εμπλοκή των ΜΚΟ.

Πηγή: kathimerini.grΟ Αν. Υπουργός Υγείας κος Παύλος Πολάκης

Παύλος Πολάκης: Δεν υπάρχουν λεφτά για απολύμανση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ...

Από Βασίλη Βενιζέλο

Για ικανό αριθμό διακομιδών προσφύγων οι οποίοι πάσχουν ακόμη και από... ψώρα ή φυματίωση, κυρίως από τον Πειραιά, σε νοσοκομεία του ΕΣΥ του λεκανοπεδίου έκαναν μεταξύ άλλων το πρωί της Τρίτης 29 Μαρτίου λόγο τα μέλη της αντιπροσωπείας των εργαζομένων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο μερών στο υπουργείο Υγείας!

Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων του ΕΚΑΒ ζήτησε μεταξύ άλλων από τον Παύλο Πολάκη τα ασθενοφόρα του Κέντρου, τα οποία χρησιμοποιούνται για την διακομιδή προσφύγων με λοιμώδη νοσήματα στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, να απολυμαίνονται τακτικά, προκειμένου να μην αποτελέσουν εστίες μετάδοσης νόσων.

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης παρέπεμψε την αντιπροσωπεία των εργαζομένων στην διοίκηση του ΕΚΑΒ για το θέμα της απολύμανσης, αφού διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια στο υπουργείο Υγείας για τον εν λόγω σκοπό.

Δημοσιεύτηκε 30/3/2016

Πηγή: ygeia360.gr

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews