ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13/3/16

Και κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην Ειδομένη


Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016
ΕΚΑΒNews               

Μετά το πρώτο διαγνωσμένο περιστατικό ψώρας σε πρόσφυγα από τον καταυλισμό προσφύγων-κέντρο φιλοξενίας στον Σχιστό στις 5/3, το περιστατικό  ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλο, ηλικίας 9 ετών, στις 11/3 που διέμενε στην Ειδομένη, έχουμε και το πρώτο περιστατικό λεπτοσπείρωσης, πάλι στην Ειδομένη.


Και κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην Ειδομένη
newsbeast.gr

Δείγματα με τσιμπήματα από έντομα κυρίως σε παιδιά και βρέφη

Μετά το κρούσμα ηπατίτιδας σε μία 9χρονη στον καταυλισμό της Ειδομένης, εμφανίστηκαν και κρούσματα λεπτοσπείρωσης όπως ανέφερε ο ΑΝΤ1.

Η λεπτοσπείρωση μεταδίδεται από ποντίκια στους ανθρώπους, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους γιατρούς για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό. Επίσης υπάρχουν δείγματα με τσιμπήματα από έντομα κυρίως σε παιδιά και βρέφη.

Οι πρόσφυγες στην Ειδομένη παλεύουν καθημερινά καθώς οι συνθήκες υγιεινής είναι πολύ κακές, κυρίως τις τελευταίες μέρες που η βροχή έχει μετατρέψει τον καταυλισμό σε έναν απέραντο λασπότοπο.

Εν τω μεταξύ σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος διέψευσε το δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας το οποίο αναφερόταν σε δημοσίευμα του Reuters, κρούοντας όμως τον κώδωνα του κινδύνου ότι το ενδεχόμενο να υπάρξει είναι υπαρκτό.

Πηγή: newsbeast.gr


Περιστατικό Ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλο από τη Συρία


Πηγή: keelpno.gr


Eπιδημιολογική παρακολούθηση στους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αθήνα, 11 Μαρτίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα, 11/3/2016, στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και κατόπιν πρόσκλησης του Γ.Γ.Δ.Υ. κ. Ι. Μπασκόζου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα την επιδημιολογική παρακολούθηση στους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

 Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας – ΕΣΥ.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να οργανωθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ – και σε συντονισμό με το ΕΚΕΠΥ- Ενιαίο Σύστημα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, στο οποίο θα μετέχουν όλοι οι Φορείς που λειτουργούν ιατρεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Το σύστημα αυτό συνίσταται στην τακτική καταγραφή και δήλωση προς το ΚΕΕΛΠΟ, «καθορισμένων συνδρόμων»  (συνδυασμών από συμπτώματα) με κοινό τρόπο δήλωσης.

Με επεξηγηματική Εγκύκλιο που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες από το Υπουργείο Υγείας, θα ορίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες του Ενιαίου Συστήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Τέλος, λήφθηκε η απόφαση να ενισχυθεί το Σύστημα Νοσημάτων Υποχρεωτικής Δήλωσης προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, από όλα τα Νοσοκομεία που βρίσκονται σε περιοχές με Δομές υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, καθώς επίσης και το ΚΕΕΛΠΝΟ να αναλάβει την έκδοση εκθέσεων επιδημιολογικής κατάστασης ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πηγή: moh.gov.gr


Δείτε στο ΕΚΑΒNews

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews