ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10/3/16

Γνωρίζω ένα δημόσιο υπάλληλο


Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016
ΕΚΑΒNews               

Αγαπητοί συνάδερφοι,

Έχω στα χέρια μου ένα κείμενο που προκαλεί έντονο προβληματισμό και το οποίο θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Πρόκειται για μια «εκ βαθέων» απάντηση μιας συναδέρφου μου σε ένα άλλο κείμενο που δημοσιεύτηκε στο facebook με τίτλο (για το αρχικό) «Γνωρίζω ένα δημόσιο υπάλληλο». Παρ΄ ότι  και τα δύο κείμενα είναι αξιόλογα, αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο να μοιραστώ μαζί σας είναι η απάντηση της συναδέρφου μου, διότι περιγράφει μέσα από τη δική της οπτική γωνία και καυτηριάζει με το δικό της τρόπο τις δυσκολίες που οι Διασώστες αντιμετωπίζουμε καθημερινά αλλά και κάποια από τα  προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Επειδή όμως η απάντησή της έχει γραφτεί σε αντιπαράθεση με το αρχικό κείμενο, είναι απαραίτητο να σας τα παρουσιάσω και τα δύο.

Δυο λόγια για τη συνάδερφο. Όλοι ανεξαιρέτως οι συνάδερφοι, είτε τη συμπαθούν, είτε όχι, παραδέχονται ένα πράγμα: Είναι επαγγελματίας. Ειδικά όσον αφορά τη δική μου γνώμη και άσχετα με το αν συμφωνώ ή διαφωνώ με τις απόψεις της, αν ένας δικός μου άνθρωπος πάθαινε κάτι και είχα δυνατότητα επιλογής για το ποιος θα σπεύσει πρώτος να τη βοηθήσει (με άλλα λόγια «σε ποιανού τα χέρια θα πέσει»), νομίζω ότι πλέον γνωρίζετε την απάντηση!

Το αρχικό κείμενο:

Γνωρίζω ένα δημόσιο υπάλληλο.

Είναι 30+
Εργάζεται 8-3
Αμείβεται με 1100 ευρώ.
Έχει την δυνατότητα να μένει μόνος του.
Έχει την δυνατότητα να βγει τις καθημερινές για ένα καφέ, να ασχοληθεί με το χόμπι του και φυσικέ να είναι τελείως ελεύθερος από Παρασκευή μεσημέρι μέχρι Δευτέρα πρωί.
Είναι ικανός και τίμιος.
Τον εκτιμώ και τον συμπαθώ.
Αλλά πολλές φορές αναρωτιέμαι τι δεν θα έχει στην ζωή του:
Δεν θα έχει την ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ
ότι μπορεί να μείνει άνεργος.
Δεν θα έχει το ΑΓΧΟΣ
ότι αξιολογείται καθημερινά .
Δεν θα έχει το ΦΟΒΟ
ότι ένα λάθος του μπορεί να του στοιχίσει την απώλεια της εργασίας του η την απώλεια πελατών.
Δεν θα νιώσει την ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ
να εργαστεί 7 μέρες την εβδομάδα αν χρειαστεί και ίσως σε 12ωρη βάση σε περιόδους που το απαιτεί η δουλειά .
Δεν θα έχει την ΑΓΩΝΙΑ
για πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ καθώς και όλης της συναλλαγής με την εφορία.
Δεν θα έχει την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ
να πληρώνει ΙΚΑ και Δώρα εργαζομένων του, και ταυτόχρονα να πρέπει παρακολουθεί τους φρενήρεις ρυθμούς αλλαγής νομοθεσιών .
Δεν θα έχει την ΕΥΘΥΝΗ
της εκπαίδευσης , αξιολόγησης η και αντικατάστασης συνεργατών .
Δεν θα έχει την ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ
για βελτίωση της απόδοσης του, η των υπηρεσιών που προσφέρει.
Δεν θα νιώσει τον ΚΙΝΔΥΝΟ
να ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και να επικρατήσουν οι ανταγωνιστές του.
Δεν θα αισθανθεί την ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ
ότι αν όλα πάνε στραβά θα κινδυνέψει να χάσει τα πάντα και να καταλήξει ακόμα και στα δικαστήρια για να γλυτώσει την φυλακή.
Αγαπητέ εργαζόμενε στο δημόσιο: Δεν σε ζηλεύω γι’ αυτά που δεν θα έχεις .
Εγώ επέλεξα να τα έχω.
Δεν φταις εσύ γι’ αυτό.
Φυσικά θα έχεις και εσύ τα δικά σου προβλήματα.
Κανενός μας η ζωή δεν είναι ΕΥΚΟΛΗ.
Αλλά θα σου επιστήσω την προσοχή ως προς το εξής:
Όχι μόνο επειδή και οι δικοί μου φόροι και εισφορές σου δίνουν την δυνατότητα να ΜΗΝ έχεις ΟΛΑ τα παραπάνω που σου ανέφερα,
αλλά κυρίως επειδή,
αν δεν συμμαχήσουμε δεν θα καταφέρουμε ούτε να επιβιώσουμε, (πόσο μάλλον να προοδεύσουμε), θα σε παρακαλέσω να είσαι συνεργάσιμος και ευγενικός για να κάνεις και την δική μου γαμημένη ζωή λιγότερο ΔΥΣΚΟΛΗ.

Υπογραφή: Ο Σύμμαχος σου, Εργαζόμενος εκτός δημόσιου τομέα.


Και η απάντηση:

Γνωρίζω έναν δημόσιο υπάλληλο. Εμένα!! Είμαι 30+

Δεν εργάζομαι 8-3 αλλά το ωράριο μου είναι κυκλικό με καθεστώς βαρδιών, εργάζομαι τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και 5-6 νύχτες το μήνα.
Αμείβομαι με 840 ευρώ. Έχω τη δυνατότητα να μένω μόνη μου αλλά 504 χλμ και 160 ναυτικά μίλια περίπου μακριά από τον τόπο μου γιατί εκεί μόνο με βγάζει η τσέπη μου.
Έχω την δυνατότητα να βγω τις καθημερινές για ένα καφέ, να ασχοληθώ με το χόμπι μου αλλά δεν το κάνω γιατί αφού τελειώσω τη βάρδια μου πρέπει να πλύνω, να καθαρίσω, να μαγειρέψω, να μαζέψω τα μυαλά μου για να είμαι δίκαιη με όλους και αλληλέγγυα γιατί δε μένω με τη μανούλα μου να μου τα φέρνει όλα στο πιάτο, και φυσικά δεν είμαι τελείως ελεύθερη από Παρασκευή μεσημέρι μέχρι Δευτέρα πρωί εκτός από λίγες εξαιρέσεις!!
Είμαι ικανή και τίμια κι επειδή θέλω να είμαι εντάξει δε με εκτιμούν και δεν με συμπαθούν αρκετοί συνάδελφοί μου!!

Πολλές φορές αναρωτιέμαι τι δεν θα είχα στην ζωή μου αν τα πράγματα ήταν αλλιώς:

Δεν θα είχα την ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ότι μπορεί να μείνω άνεργη γιατί ο κάθε ένας που αναλαμβάνει να μας σώσει καλύτερα σε αυτή τη χώρα ιδιωτικοποιεί και κλείνει σχολεία, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, δεν κάνει προσλήψεις για υπηρεσίες που ο Έλληνας φορολογείται από πάντα!! Μια ιδιωτική εταιρεία που "συνεργάζεται" με το κράτος κοστίζει λιγότερα!!

Δεν θα είχα το ΑΓΧΟΣ ότι ΔΕΝ αξιολογούμαι καθημερινά κι έτσι όλοι οι αχρηστοτεμπέληδες βολεμένοι περνάν ζωή και κότα!!.

Δεν θα είχα το ΦΟΒΟ ότι ένα λάθος μου μπορεί να στοιχίσει την απώλεια ζωής ή την τετραπληγία από ανεκπαίδευτους φυτεμένους από άσχετες υπηρεσίες.

Δεν θα ένιωθα την ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ να εργαστώ 7 μέρες την εβδομάδα αν χρειαστεί και ίσως σε 12ωρη βάση σε περιόδους που το απαιτεί η δουλειά γιατί κάποιοι μονίμως δικαιούνται παραπάνω από εμένα, γιατί επικαλούνται τα παιδιά τους, τα ανύπαρκτα προβλήματα υγείας τους και το γενικότερο γεγονός ότι είναι «γαμάτοι» και απλά δικαιούνται.

Δεν θα είχα την ΑΓΩΝΙΑ για την πληρωμή των φόρων μου, που αυξάνονται, ενώ οι απαιτήσεις της ζωής αυξάνονται κι επειδή είμαι μισθωτή δεν μπορώ να κρύψω ούτε δεκαράκι από τον ξεφτιλισμένο μισθό μου.

Δεν θα είχα την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να πληρώνω ΙΚΑ και διάφορες άλλες μπούρδες περί αλληλεγγύης και καλά (παρεμπιπτόντως ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΙΚΑ, ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ!!!!!), ενώ ξέρω ότι από αυτούς τους φόρους μου, τα χρήματα θα πάνε σε κάποια τσέπη. Και φυσικά ΔΕΝ παίρνω ΔΩΡΑ και επιδόματα και ούτε τριετίες.

Δεν θα είχα την ΕΥΘΥΝΗ να κράζω και να απαιτώ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ υπαλλήλων βάσει κριτηρίων αξιολόγησης ανεξάρτητα, με την πολιτική θέση και φύση αλλά αξιοκρατικά ανάλογα με τις σπουδές, την εκπαίδευση, την γενικότερη πορεία μου που να εμπεριέχει ποινικά αδικήματα, αναρρωτικές άδειες, πλαστά χαρτιά, συμπεριφορά κατά την εργασία σε σχέση με τους συναδέλφους και τους συναλλασσόμενους.

Δεν θα είχα την ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ για βελτίωση της απόδοσή μου και των υπηρεσιών που προσφέρω, γιατί θα κοιτούσα την παρτάρα μου, εξάλλου ζω μακριά από το σπίτι μου και τι με νοιάζει εμένα?? Οικογένειά μου ή φίλοι μου είναι?? Ας τους σώσουν οι ντόπιοι!! Δεν πάει έτσι όμως γιατί τη νύχτα θέλω να κοιμάμαι χωρίς τύψεις!!

Δεν θα ένιωθα τον ΚΙΝΔΥΝΟ να ξεπεραστώ από τις εξελίξεις και να επικρατήσουν οι ανταγωνιστές που συνήθως είναι κάτι "εθελοντικές" ομάδες ως επί το πλείστον χαμηλής εκπαίδευσης, χωρίς καμία πιστοποίηση και καμία νομική κάλυψη, μιας και πρέπει να μαζεύω δεκαράκι δεκαράκι τα λιγοστά μου φράγκα για να επανεκπαιδευτώ στα πανάκριβα σεμινάρια σχετικά με τη δουλειά μου που η υπηρεσία μου θα έπρεπε να με στέλνει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ κάθε εξάμηνο ή χρόνο και όχι για τον ΚΙΝΔΥΝΟ ότι θα επικρατήσει κάποιος άλλος αλλά γιατί θέλω στη δουλειά μου να είμαι από τους καλύτερους!!

Δεν θα είχα αισθανθεί την ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ότι αν όλα πάνε στραβά, θα κινδυνεύσω να χάσω τα πάντα και να καταλήξω ακόμα και στα δικαστήρια για να γλυτώσω την φυλακή. Γιατί όλα θα πάνε στραβά ούτως ή άλλως, έχω χάσει ήδη τα πάντα, παίζω παιχνίδια με την καταθλιψάρα μου κάνοντας τον καραγκιόζη και μπορεί να καταλήξω στη φυλακή γιατί η υπηρεσία μου με έχει συμβουλέψει να έχω ένα καλό δικηγόρο σε περίπτωση που ο «πελάτης» επειδή στραβοξύπνησε το πρωί δεν θέλει να καταλάβει πώς λειτουργούν τα πρωτόκολλα και για ποιο λόγο υπάρχουν κανόνες κι έχει τον αριθμό του Υπουργού Πολάκη ή όποιου Υπουργού στις ταχείες κλήσεις και θα μου δείξει αυτός, θα δω τι θα πάθω.

Αγαπητέ εργαζόμενε, όπου κι αν δουλεύεις σκέψου πριν μιλήσεις, σκέψου ότι όλοι όσοι βρίζουν το Δημόσιο σε ένα καναπέ πίνοντας μπύρες έχουν κρυφό όνειρο να μπουν σε αυτό για να "αράξουν". Αυτά που έχεις εσύ, τα έχω κι εγώ.
Δε σε ζηλεύω για την άποψη που έχεις. Δε φταις εσύ που σκέφτεσαι έτσι, κάποιος άλλος σε έβαλε σε τέτοιο χαλασμένο «τρυπάκι» με αποτέλεσμα το Δημόσιο να γίνει ένα τεράστιο μπουρδέλο που δε μαζεύεται με κάποιους λίγους εργατικούς και σοβαρούς.
Φυσικά έχω κι εγώ τα δικά μου προβλήματα.
Κανενός μας η ζωή δεν είναι ΕΥΚΟΛΗ.

Αλλά θα σου επιστήσω την προσοχή ως προς το εξής:
Όχι μόνο επειδή και οι δικοί μου φόροι και εισφορές σου δίνουν κι εσένα τη δυνατότητα να κράζεις κατά παντός υπευθύνου και φτιάχνεις το κοινωνικό σου στάτους βασισμένος σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις, αναλύοντάς σου ΟΛΑ τα παραπάνω που σου ανέφερα, αλλά κυρίως επειδή αν δεν συμμαχήσουμε δεν θα καταφέρουμε ούτε να επιβιώσουμε, (πόσο μάλλον να προοδεύσουμε), θα σε παρακαλέσω να είσαι συνεργάσιμος και ευγενικός για να κάνεις και την δική μου ΓΑΜΗΜΕΝΗ ΖΩΗ λιγότερο ΔΥΣΚΟΛΗ.

Υπογραφή: Ο Σύμμαχος σου, Εργαζόμενος εντός δημοσίου τομέα.
Αγγελική Μπογιατζή, Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Για το  ΕΚΑΒNews : Φάνης Καρεφυλάκης


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

3 σχόλια :

 1. Συγνώμη γιά την παρέμβαση , αλλά επειδή γνωρίζω την υπογράφουσα απο περιστατικό σε συγγενικό μου πρόσωπο (νεφροπαθή) , ένα έχω να πώ είναι επικίνδυνη και θρασύς για τους ασθενείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ισχυρίζομαι ότι έχει πάντα δίκαιο ή ότι συμφωνώ σε όλα μαζί της, όμως θα εμπιστευόμουν τη ζωή μου στα χέρια της οποιαδήποτε στιγμή… Θεοφάνης Καρεφυλάκης

   Διαγραφή
  2. Θα ήθελα με τη σειρά μου να εστιάσω σε 2 σημεία του αναφερθέντος ανώνυμου συγγενή νεφροπαθούς που καλό θα είναι όταν κρίνει κάποιον τουλάχιστον να κρίνει επώνυμα,ούτως ώστε αν χρειαστεί να κριθεί και αυτός-η.Η πρώτη μου σκέψη περιβάλλεται από εντυπωσιασμό που κάποιος συνοδός νεφρ/θους σχολιάζει στο ekab news.....και όχι σε κάποιο τοπικό έντυπο της πόλης στην οποία εργάζεται...Επίσης επικίνδυνη ως προς τι? Όσο για το θρασύς συγνώμη, αλλά θρασύς γίνεσαι όταν σου συμπεριφέρονται έτσι και σε φτάνουν στα άκρα...Θα προτιμήσω & γω με τη σειρά μου να μείνω (ανώνυμος-η) μέχρι να πάρω σαφής και επώνυμες απαντήσεις! Καλό βράδυ.

   Διαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews