ΕΙΔΗΣΕΙΣ

9/4/16

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: «Επενδύουμε στην Οδική Ασφάλεια»


Σάββατο, 9 Απριλίου 2016
ΕΚΑΒNews

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ: «ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Πρόγραμμα της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου «Προωθούμε σωστή οδική συμπεριφορά, επενδύουμε στην οδική ασφάλεια» το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και το ΕΚΑΒ Πιερίας με αντικείμενο την Ευαισθητοποίηση των Εκπαιδευτικών και Μαθητών της Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Πιερίας.


Στο πρόγραμμα το οποίο διήρκησε 5 ημέρες από τις 4 έως και τις 8 Φεβρουαρίου 2016 συμμετείχαν Δημοτικά και Γυμνάσια/Λύκεια, ΕΠΑΛ, Εσπερινά και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας από την Κατερίνη, τον Παντελεήμονα, τη Λεπτοκαρυά, τους Νέους Πόρους, το Αιγίνιο, τον Κορινό και τη Ρητίνη, και εκτός προγράμματος τα ΙΕΚ και τα εκπαιδευτικά τμήματα του ΟΑΕΔ.

Συνολικά το πρόγραμμα παρακολούθησαν 1600 μαθητές γυμνασίων/λυκείων, 320 μαθητές δημοτικών, 210 εκπαιδευτικοί και πάνω από 360 άτομα εκτός προγράμματος. Σε σύνολο δηλαδή ενημερώθηκαν πάνω από 2500 άτομα.


Το πρόγραμμα περιλάμβανε θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση.
Στην θεωρητική εκπαίδευση υπερτονίστηκε ότι η οδική ασφάλεια αφορά όλους – οδηγούς, πεζούς, ποδηλάτες κλπ. Καλύφθηκε το θέμα της υπερβολικής ταχύτητας ως πρώτο παράγοντα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, της απόσπασης προσοχής και της κόπωσης, της σημασίας της χρήσης των μέσων προστασίας (ζώνης στο αυτοκίνητο, κράνους και εξοπλισμού ασφαλείας για μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες), της συμπεριφοράς του σώματος κατά τη σύγκρουση, της συμπεριφοράς και της ευγένειας στο δρόμο, της σωστής αντιμετώπισης των τραυματιών / παθόντων μετά από τροχαίο συμβάν και εν γένει της προαγωγής και της συμμετοχής στον εθελοντισμό για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.


Στη βιωματική εκπαίδευση έγινε χρήση έξι προσομοιωτών, αυτών της σύγκρουσης, της ζυγαριάς συσχέτισης βάρους – αδρανειακής μάζας, της μέτρησης του χρόνου αντίδρασης, της οδήγησης σε διάφορες συνθήκες, της μέθης (με χρήση ειδικών γυαλιών) και της ανατροπής.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες η «ανακύκλωση» παιδικών καθισμάτων ασφαλείας αυτοκινήτων για την ενίσχυση απόρων οικογενειών. Όσοι επιθυμούν να τα προσκομίσουν μπορούν να επικοινωνούν με την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου οπού έχει δημιουργηθεί κέντρο περισυλλογής και αποστολής στις ενδιαφερόμενες οικογένειες.


Μετά την ολοκλήρωση κάθε εκπαίδευσης, όλοι οι εκπαιδευόμενοι έλαβαν «Βεβαίωση Παρακολούθησης στο «Πρόγραμμα AVENUE for traffic safety»,  οι δε μαθητές έλαβαν «Αναμνηστικό Συμμετοχής» για την παρακολούθηση του προγράμματος «Γνώση-Πρόληψη-Ζωή» τα οποία εκδίδει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και υπογράφει η Πρόεδρος του Ινστιτούτου κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά.

Οι μαθητές σε όλη τη διαδικασία της θεωρητικής και βιωματικής μάθησης συμμετείχαν ενεργά και με αμείωτο ενδιαφέρον εκδηλώνοντας τον ενθουσιασμό αλλά και τον προβληματισμό τους.

Η άρτια οργάνωση του προγράμματος από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, ο άψογος συντονισμός των εμπλεκομένων, η ποιότητα των παρουσιάσεων από τους εξαίρετους εκπαιδευτές του Ι.Ο.ΑΣ. κ.κ. Χατζηδοπαυλάκη Δημήτρη, Γιαννόπουλο Ανδρέα, Δημητρίου Μάριο και Τζόβολου Ιωάννα και τους εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ κ.κ. Δέσποινα Χαρίση, Παπαδημητρίου Βαγγέλη και Κουτσογιάννη Λευτέρη, καθώς και οι φιλόξενοι χώροι του 5ου & 2ου ΓΕΛ έκαναν αυτή την εκδήλωση μοναδική.
Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ευελπιστεί ότι το Πρόγραμμα αυτό να αποτελέσει παράδειγμα καλής εκπαιδευτικής πρακτικής προς όφελος των μαθητών αλλά και όλων όσων το παρακολούθησαν και τα μηνύματα του Προγράμματος να βρουν απήχηση σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες.

Πηγή: pieriareport.gr

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης ΚιτσόπουλοςAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews