ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24/4/16

Τη δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου, ζητά ο δήμαρχος Λαγκαδά, κ. Ιωάννης ΚαραγιάννηςΚυριακή, 24 Απριλίου 2015
ΕΚΑΒNews

Με αφορμή την δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο χώρο του στρατοπέδου “Βογιατζόγλου” στα Λαγκαδίκια, ο δήμαρχος Λαγκαδά  κ. Ιωάννης Καραγιάννης , ζητά από την πολιτεία την διασφάλιση της υγείας των δημοτών του και της ευρύτερη ασφάλειας στην περιοχή με την δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου και παράλληλα την εγκατάσταση αστυνομικής δύναμης σε μόνιμη βάση στην περιοχη.


Γράφει ο κ. Ιωάννης Καραγιάννης
Δήμαρχος Λαγκαδά

Η Ελλάδα ως η χώρα πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, κλήθηκε εξαρχής να διαχειριστεί το μεγαλύτερο βάρος συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι νησιωτικοί δήμοι της χώρας μας αρχικά και δήμοι της ηπειρωτικής Ελλάδας στη συνέχεια – η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα – απροετοίμαστοι, χωρίς προσωπικό, χωρίς χρήματα, χωρίς υποδομές υποδοχής, κλήθηκαν να διαχειριστούν το τεράστιο πρόβλημα της υποδοχής και φιλοξενίας ενός αριθμού προσφύγων, που ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τον αριθμό μόνιμων κατοίκων των περιοχών τους.

Την έλλειψη πόρων και υποδομών, προσπαθούν να υπερκαλύψουν καθημερινά, οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και απλοί πολίτες από όλη την Ελλάδα, με τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν. Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, από την πρώτη στιγμή ανέδειξαν το προσφυγικό ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις, καταθέτοντας έγκαιρα συγκεκριμένες προτάσεις διαχείρισής του, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Σήμερα, η δυσμενής εξέλιξη των κλειστών συνόρων έχει αλλάξει δραματικά τα δεδομένα. Αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση ότι αποτελεσματικές λύσεις μπορούν να δοθούν μόνο μέσα από τη ειλικρινή σύμπραξη δήμων, τοπικών κοινωνιών και εθελοντικών οργανώσεων με την κυβέρνηση. Η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας στην Ελλάδα είναι απαραίτητη μεν, δεν μπορεί όμως να γίνεται χωρίς την προηγούμενη διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η αναλογική κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλους του Δήμους της Ελλάδας είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση ορθής και δίκαιης διαχείρισης του ζητήματος.  Οι δήμοι της χώρας είναι αυτοί που μπορούν να υποδείξουν τους κατάλληλους χώρους με τις απαραίτητες υποδομές φιλοξενίας και περίθαλψης των προσφύγων. Η άμεση συνεργασία πολιτείας και αυτοδιοίκησης και η κατάρτιση κοινού σχεδιασμού είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της σταθερότητας στις τοπικές μας κοινωνίες, οι οποίες βρίσκονται υπό συνεχή δοκιμασία τα τελευταία χρόνια. Ο Δήμος Λαγκαδά κλήθηκε να διαχειριστεί μια ειλημμένη απόφαση για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο χώρο του στρατοπέδου “Βογιατζόγλου” στα Λαγκαδίκια, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ευρισκόμενοι μπροστά σε αυτήν την ειλημμένη κυβερνητική απόφαση ζητήσαμε να λάβουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις : τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για τη σωστή λειτουργία του κέντρου,  τη φιλοξενία περιορισμένου αριθμού προσφύγων, τον περιορισμό χρόνο λειτουργίας, με μέγιστη διάρκεια τους 6 μήνες, τη διασφάλιση της υγείας των δημοτών μας και της ασφάλειας στην περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση μάλιστα ο Δήμος μας πρότεινε την παραχώρηση κτιρίου στα Λαγκαδίκια για την εγκατάσταση αστυνομικής δύναμης σε μόνιμη βάση, ενώ παράλληλα ζήτησε τη δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου. Είναι επίσης γεγονός ότι η αυτοδιοίκηση θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή προσπάθειας διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος και της ανθρωπιστικής κρίσης με όσα μέσα διαθέτει. Το βάρος που της αναλογεί όμως, είναι δυσανάλογο με τις δυνάμεις της και τα προβλήματα που καθημερινά διαχειρίζεται. Απαιτείται η μεθοδική αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος με εθνική στρατηγική. Με συντονισμό και συναπόφαση ανάμεσα στη κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης. Με ειλικρίνεια και ξεκάθαρες θέσεις. Με συναδελφικότητα, αλληλεγγύη και σοβαρότητα μεταξύ των δήμων. Με ανθρώπινο πρόσωπο προς τους πρόσφυγες, αλλά και με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και στα προβλήματα που δημιουργούνται καθημερινά από την διαχείριση αυτού του τόσου μεγάλου θέματος που οι διαστάσεις του είναι δυσανάλογες με τα μέσα που διαθέτουν σήμερα οι δήμοι και η πολιτεία.

πηγήwww.karfitsa.gr


Για το  ΕΚΑΒNews : Βασίλης Χουλιάρας


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews