ΕΙΔΗΣΕΙΣ

9/4/16

Λάρισα: Καθημερινά κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, ΟΧΙ στη διάλυση των Κέντρων Υγείας


Σάββατο, 9 Απριλίου 2016
ΕΚΑΒNews

Λάρισα: Καθημερινά κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές
ert.gr

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας του Νομού Λάρισας με αφορμή την συμπλήρωση 31 χρόνων από την λειτουργία του πρώτου Κέντρου Υγείας της χώρας, το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας. Μιλώντας στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ ο ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας του Νομού Λάρισας κ. Δημήτρης Γουναράς έκανε λόγο για λειτουργικό χάος, χτυπώντας ταυτόχρονα το καμπανάκι του κινδύνου για τις ανθρώπινες ζωές που κινδυνεύουν να χαθούν εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και των αναλώσιμων υλικών.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Γουναρά έχουν ως εξής : «Δυστυχώς, φτάσαμε από το όραμα… στην κατάρρευση! Οι υπουργοί της Υγείας συνεχίζουν να παραπλανούν τους πολίτες μεταφέροντας εικονική πραγματικότητα ενώ συνεχίζουν να δια- λύουν και να γκρεμίζουν την μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης που ήταν η ίδρυση του ΕΣΥ και των Κέντρων Υγείας. Είχαμε προβλέψει ότι η αλλαγή του διοικητικού μοντέλου και η αποκοπή των Κέντρων Υγείας α- πό τα Νοσοκομεία αναφοράς που επιχειρήθηκε με την ψευτομεταρρύθμιση του ν 4238/14 του Γεωργιάδη και συνεχίζει να εφαρμόζεται με θρησκευτική ευλάβεια από την πρώτη και δεύτερη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει μη διαχειρίσιμα προβλήματα και δυστυχώς επαληθευτήκαμε μέχρι κεραίας.


Υλοποιείται το 3ο Μνημόνιο με ψευτοαξιόλογηση των Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και κατάργηση ή συρρίκνωση της λειτουργίας πολλών εξ αυτών. Για να μην θεωρηθεί ότι κινδυνολογούμε ή λαϊκίζουμε καλούμε την ηγεσία της 5ης ΥΠΕ να διαψεύσει τα σενάρια και συνάμα να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει συρρίκνωση λειτουργίας κανενός Κέντρου Υγείας του Νομού».

Αναφορά έκαναν και στη σημερινή υφιστάμενη κατάσταση των Κέντρων Υγείας του νομού είναι η παρακάτω:

1. Επείγοντα περιστατικά: Μόνο το Κ. Υ. Ελασσόνας καλύπτει την περιοχή ευθύνης του με ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση γιατί υπάρχει τομέας ΕΚΑΒ, τις υπόλοιπες περιοχές ευθύνης των Κέντρων Υγείας τις καλύπτει το ΕΚΑΒ πού επιχειρεί από την πόλη της Λάρισας. Καθημερινά κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια πολίτες β κατηγορίας γιατί όταν χρειαστεί δεν έχουν αξιοπρεπή προνοσοκομειακή φροντίδα και γρήγορη διακομιδή, και ενώ επικρατεί αυτή η τραγική κατάσταση οι υπουργοί της Υγείας αποποιούμενοι κάθε ευθύνη ανακάλυψαν ότι μπορούν να λύσουν το πρόβλημα χωρίς προσλήψεις και χωρίς την ανάπτυξη του ΕΚΑΒ στην περιφέρεια και έτσι με τον ν 436/2016 μεταφέρουν την ευθύνη λειτουργίας των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας στους εργαζόμενους των ΟΤΑ και στο Πυροσβεστικό Σώμα εμείς πιστεύουμε ότι αυτή απαράδεκτη διάταξη αλλοιώνει τον χαρακτήρα της προνοσοκομειακής φροντίδας και παραπέμπει την μόνη λύση πού είναι η ανάπτυξη ΕΚΑΒ στις καλένδες.


2. Μεγάλη έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό ( παιδίατροι, οδοντίατροι, κλπ .) κλειστά ακτινολογικά εργαστήρια παντελής έλλειψη μαιών ( ΚΥΦ ), κλπ.

3. Η 5η ΥΠΕ δεν μπορεί να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας που λειτουργούν σε 24ωρη βάση 365 ημέρες το χρόνο με πετρέλαιο θέρμανσης, με αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, με αναλώσιμο υλικό απαραίτητο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με φύλαξη, με τις απαραίτητες συντηρήσεις στον πάσης φύσεως ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και κτηριακές εγκαταστάσεις, οι καταστάσεις που εξελίσσονται καθημερινά είναι τραγελαφικές, επίσης έληξε η σύμβαση της εταιρείας για την αποκομιδή των μολυσματικών αποβλήτων αυτά παραμένουν στα Κέντρα Υγείας και αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

4. Επίσης δηλώνουμε η προσπάθεια οργάνωσης και λειτουργίας των Κέντρων Υγείας με το σύστημα της ψευτομεταρρύθμισης, είναι πολύ ποιο δαπανηρό, και ποιο αναποτελεσματικό, γιατί χωρίς να βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες ακόμη και σε περίοδο κρίσης δαπανά πολύτιμους οικονομικούς πόρους για υποστηρικτικές λειτουργίας π.χ. ενοικίαση αποθηκευτικών χώρων, επέκταση μηχανογραφικών προγραμμάτων κλπ .

5. Στην 31χρονη λειτουργία των κέντρων υγείας πρώτη φορά συμβαίνουν τα παρακάτω: το νοσηλευτικό προσωπικό δεν πληρώθηκε για το β εξάμηνο 2015 τα δεδουλευμένα νυχτερινά – εξαιρέσιμα, οι εφημερίες των γιατρών στους μήνες που πληρώθηκαν καταβληθήκαν με περικοπές, οι μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού – λοιπού προσωπικού που έγιναν για κάλυψή υπηρεσιακών αναγκών είναι απλήρωτες για όλο 2015, οι καθαρίστριες των Π. Ιατρείων φτωχές κυρίες των χωριών απλήρωτες όλο 2015. Ο κατάλογος είναι μεγάλος και τα συμπεράσματα ευανάγνωστα.


Η πάγια θέση μας είναι ότι Στρατηγικός στόχος της όλης διαδικασίας είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος Π.Φ.Υ. που θα έχει άξονα αναφοράς το Κ.Υ ή το πολυιατρείο σαν λειτουργική και όχι κτιριολογική έννοια, ότι η πολιτεία πρέπει να τηρήσει την συνταγματική της υποχρέωση για παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της χώρας, υπηρεσίες οι οποίες οφείλουν να είναι ποιοτικές καθολικές προσβάσιμες και χωρίς επιπλέον καταβολή δαπάνης από τον ίδιο τον πολίτη.


Απαιτούμε την άμεση Νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας για τα Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου και την ψήφιση σχετικού νόμου για την οργανική και λειτουργική επανασύνδεση με τα νοσοκομεία. Επιτέλους, σταματήστε τον κατήφορο της ψευδομεταρύθμισης». Και τα μέλη της διοίκησης των Εργαζομένων στα Κ.Υ. του νομού Λά- ρισας ολοκλήρωσαν: «Εμείς ζητάμε να διασφαλιστεί η λειτουργία όλων των Κέντρων Υγείας, με ταυτόχρονη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Πιστεύουμε ότι η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας. Και κάπου εδώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους δημάρχους του νομού για την αμέριστη συμπαράσταση και την συμβολή τους στην λειτουργία των Κέντρων Υγείας. Δεν θα επιτρέψουμε την διάλυση του ΕΣΥ και των Κέντρων Υγείας της μεγαλύτερης κοινωνικής κατάκτησης της Μεταπολίτευσης».

Πηγή: ert.gr

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews