ΕΙΔΗΣΕΙΣ

26/5/16

30.000 οι κενές θέσεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ


Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016
ΕΚΑΒNews

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Περισσότερα από δέκα μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο «Ευαγγελισμός», θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εάν προσλαμβάνονταν όσοι λείπουν σήμερα από το ΕΣΥ!

Οι κενές οργανικές θέσεις προσωπικού στο σύνολο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ανέρχονται σε 30.000, όταν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας απασχολούνται συνολικά 2.000 άτομα. Η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά. Από την αρχή του έτους έως τα μέσα Μαΐου, έχουν αποχωρήσει 1.000 εργαζόμενοι του ΕΣΥ, το οποίο βιώνει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της 33ετούς ιστορίας του.


Tα στοιχεία
Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ), την τελευταία τριετία έχουν αποχωρήσει 13.500 άτομα από το σύστημα. Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι στον τομέα της Υγείας μισθοδοτούνται φέτος 2.500 λιγότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι.

Η κατάσταση βγαίνει συχνά εκτός ελέγχου και αναμένεται να επιδεινωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με τη λήξη των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού. Λόγω των ελλείψεων, μία νοσηλεύτρια καλείται να εξυπηρετήσει στη βάρδια 40 ασθενείς. Η μη ανανέωση των 190 συμβάσεων επικουρικού προσωπικού οδήγησε στο κλείσιμο 50 κρεβατιών εντατικής θεραπείας.

Στην έξαρση της γρίπης, 80 άτομα περιλαμβάνονταν καθημερινά στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για κρεβάτι εντατικής. Η ύφεση της επιδημίας βελτίωσε μεν την κατάσταση, αλλά ακόμη και σήμερα περιμένουν 30 άτομα...

Οι υγειονομικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για κινδύνους ακόμη και για τις ζωές ασθενών. Γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποιούν 24ωρη απεργία στις 8 Ιουνίου, ζητώντας -μεταξύ άλλων- επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού και ανανέωση συμβάσεων για όσους υπηρετούν στην εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων.

Το περιβάλλον γίνεται ασφυκτικό από τις καθημερινές ελλείψεις υλικού. Τα νοσοκομεία βρίσκονται σήμερα στο «κόκκινο», καθώς -σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ- οφείλουν στους προμηθευτές τους 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα σοβαρά αυτά θέματα έθεσε χθες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας το προεδρείο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Το υπουργείο περιμένει να βελτιωθεί η κατάσταση με τη νέα χρηματοδότηση έπειτα από τη συμφωνία με τους δανειστές, με την πάταξη της διαφθοράς και της σπατάλης, κυρίως μέσω των προμηθειών και της αυξημένης ροής εισφορών από τα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ.Προσλήψεις
Για τις προσλήψεις γιατρών, η ηγεσία του υπουργείου ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη 380 νέες προκηρύξεις από τις αρχές του 2015, ενώ αναμένεται άμεσα να γίνουν και άλλες 690 εκ των οποίων οι 620 θα αφορούν θέσεις επιμελητών β΄ και οι 70 κατ΄ εξαίρεση θέσεις επιμελητών α΄ ή διευθυντών.

Έδωσε διαβεβαιώσεις ότι από την πρόσφατη συμφωνία με τους «θεσμούς» εξαιρέθηκε το ιατρικό προσωπικό από τον περιορισμό «1 προς 5» (1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις από το Δημόσιο). Από το υπουργείο Υγείας έγινε λόγος για ένα νέο πακέτο 10.000 έως 15.000 προσλήψεων στο Δημόσιο και από τις θέσεις αυτές οι περισσότερες θα διατεθούν στην Υγεία και την Εκπαίδευση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Πηγή: ethnos.gr


Δείτε στο ΕΚΑΒNews

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews