ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13/5/16

Περί.. Ενότητας του Χώρου (του Βασίλη Χουλιάρα)


Παρασκευή , 13 Μαΐου 2016
ΕΚΑΒNews

Η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο μιας άνευ προηγουμένου ληστρικής επίθεσης. Από θέση ισχύος,  οι διεθνείς μηχανισμοί  δανεισμού της χώρας, επιβάλουν πολιτικές οι οποίες έχουν δυσμενέστατες επιπτώσεις στο εισόδημα, στην απασχόληση, στις εργασιακές σχέσεις, σε θεμελιώδη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ανθρώπων.

Οι κυβερνήσεις ανήμπορες να δώσουν βιώσιμη λύση, απλά χορεύουν τον χορό που τους υποδεικνύουν τα μεγάλα συμφέροντα, εγχώρια και ξένα, παρασύροντας στον καιάδα όλους τους μικρούς βιοπαλαιστές και κατ΄επέκταση την ιδία την χώρα.

Φυσικά και το ΕΚΑΒ δεν μπορούσε να μείνει έξω από αυτή την λαίλαπα.
Από την αρχή της κρίσης είδαμε τα εισοδήματα μας να συρρικνώνονται..
Τα επιδόματα κόπηκαν.
Τα δώρα κόπηκαν.
Οι μισθοί μας μειώθηκαν.
Οι προαγωγές μας πάγωσαν..
Οι προσλήψεις πάγωσαν..
Τα εργαλεία μας πάλιωσαν..
Η ασφάλεια και η υγιεινή μας πήγε περίπατο..

Επιφορτιστήκαμε με νέα καθήκοντα. 
Νοσοκομεία..
Μεταναστευτικό..

Ο όγκος της δουλειάς μας αυξήθηκε κατακόρυφα..
Τα νοσοκομεία που εφημερεύουν μειώθηκαν.
Οι αποστάσεις που διανύουμε μεγάλωσαν.
Οι διακομιδές αυξήθηκαν.
Μείναμε χωρίς πτητικά μέσα..
Χωρίς Ασθενοφόρα οχήματα..

Το συνδικαλιστικό κίνημα του ΕΚΑΒ ήταν και είναι υποχρεωμένο ν’ αγωνιστεί και να δώσει απαντήσεις.

Δυστυχώς, η αλήθεια είναι, ότι παρά τους αγώνες που έδωσε, δεν κατόρθωσε να προστατεύσει αποτελεσματικά ούτε τους συναδέλφους αλλά και ούτε τους ίδιους τους ασθενείς  από τις επιπτώσεις των μέτρων, τα οποία και άδικα ήταν, και άνισα, και αναποτελεσματικά ως μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αποδείχθηκε περίτρανα ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει χάσει τον προσανατολισμό του..
Έχει σχεδόν απαξιωθεί..
Πρώτα από τους ίδιους τους συνδικαλιστές.
Μετά από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Και στην συνέχεια από την ίδια την κοινωνία.

Ποιος φταίει;

Ποιος άλλος από την διάσπαση του χώρου και τον «κυβερνητικό συνδικαλισμό».

Ακόμη και σήμερα, μετά από όλα αυτά που έχουμε νιώσει στο πετσί μας, το συνδικαλιστικό κίνημα του ΕΚΑΒ παραμένει διασπασμένο και καμιά πραγματική κίνηση ενότητας δεν έχει γίνει. Εκτός αυτού, κάποιοι εξακολουθούν να ασκούν «κυβερνητικό συνδικαλισμό», βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την αξιοκρατία, την διαφάνεια, το κοινό καλό και την ισονομία μεταξύ των συναδέλφων, εξυπηρετώντας μόνο την Κομματική τους Παράταξη και το Προσωπικό τους όφελος.

Απλά δεν πείθουν..

Ο ξύλινος κοµµατικός λόγος, οι προτεραιότητες και ο εναγκαλισµός που έθεταν τα κόµµατα  στα συνδικάτα ανήκει στο παρελθόν.

Το συνδικαλιστικό κίνημα του ΕΚΑΒ πρέπει
 • να ενωθεί εδώ και τώρα..
 • να αναθεωρήσει την Στρατηγική του.
 • να απαγκιστρωθεί πλήρως από κομματικές ταυτότητες.
 • να αναπτύξει αυτόνομη στρατηγική, που θα υπερασπίζει τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα της εργασίας μας.

Βασική προτεραιότητα είναι η δημιουργία μιας Μόνο ομοσπονδίας η οποία θα στεγάσει και θα συντονίσει όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου μας, με ανεξάρτητη και αυτόνομη στρατηγική μακριά από κομματικές κατευθύνσεις..

Θα πρέπει να οργανωθούμε σε μια μόνο Ομοσπονδία με τέτοιο τρόπο ώστε και απαντήσεις να έχουμε αλλά και την δυνατότητα να κάνουμε αποτελεσματικούς αγώνες.
Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε.Ταυτόχρονα, μέσα από μια μονο Ομοσπονδία, θα πρέπει να επεκταθούμε ώστε να εκφράσουμε κι αυτούς που εργάζονται σε άλλες δομές υγειάς , όπως τα (πληρώματα ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας), τους (απόφοιτους ΙΕΚ ΕΚΑΒ) που είτε είναι άνεργοι  και περιμένουν χρόνια τώρα να διοριστούν, είτε εργάζονται σε ιδιωτικά ασθενοφόρα  και στερούνται στοιχειωδών δυνατοτήτων να διαπραγματευτούν το μέγιστο δικαίωμα που είναι η εργασία με σεβασμό στην ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια. Και φυσικά τους απόμαχους της εργασίας (Συνταξιούχους ΕΚΑΒ) οι οποίοι δεν έχουν δομές διαπραγμάτευσης και τα μέτρα τους πλήττουν εξίσου.

Τα λίγα ισχυρά συνδικάτα (κατά πλειοψηφία του δημοσίου φορέα) που έδιναν τον τόνο μέχρι τώρα, δεν μπορούν ν’ αποτελούν από μόνα τους απάντηση στο µέλλον.

Θα πρέπει σ’ όλο το επόμενο διάστηµα να δώσουμε τη µάχη της ενότητας, της συγκέντρωσης των διαπραγµατεύσεων κάτω από μια ομπρέλα, μιας μόνο ομοσπονδίας.

Οι εργαζόμενοι οφείλουμε να σπάσουμε την τάση που θέλει την πλήρη διάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αυτή είναι η δύναμη των συνδικάτων.

Η δύναμη τους είναι η δυνατότητα να διαπραγματεύονται συλλογικά
με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον. Να αποτελούν τον έναν ισχυρό πόλο στην εργασιακή σχέση. Μιας κι ο άλλος είναι ούτως ή άλλως
ισχυρός και είναι ο εργοδότης.

Και για να είμαστε ισχυροί χρειάζεται να έχουμε ενότητα, να έχουμε
ταξική, σαφώς προσδιορισμένη γραµµή, να έχουμε τη δική µας αυτόνομη στρατηγική.
Αυτό είναι το καθήκον µας, αυτή θα πρέπει να είναι η προσπάθειά
µας, ώστε στο επόμενο διάστημα, όχι µόνο τους παραδοσιακά συνδικαλισμένους εργαζόμενους να εκφράσουμε, αλλά να πείσουμε και τις νέες γενιές εργαζομένων και μη, να βρεθούν μαζί µας για να δώσουμε τους μεγάλους αγώνες που απαιτούνται.

Χουλιάρας Βασίλης – Διασώστης Πλήρωμα Ασθενοφόρου - Μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ


 Δείτε στο ΕΚΑΒNews

 Για το  ΕΚΑΒNews : Βασίλης Χουλιάρας


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

6 σχόλια :

 1. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΒΑΣΙΛΗ. ΔΕΝ ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΤΟ ΔΩ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΦΘΑΛΜΗ. ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΤΙ ΣΚΗΝΑΚΙΑ ΤΟ 1990 ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΡΓΑΝΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πληρη καλυψη του θεματος
  Mακαρι να γινει κατι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τα θερμά μου συγχαρητήρια Βασίλη μόνο κ μόνο που νοιαστηκε κ κάποιος για τα πληρώματα των κέντρων υγειας κ τα ανέφερε σε ένα κείμενο.μακαρι να μας δουν κάποιοι σαν συναδέλφους κ όχι όταν έχει επείγον συνάδελφε κ μετά οδηγοί κουτσοι στραβοί όπως μας αποκαλούσαν όταν είπαν ότι θα ρθουμε στο εκάβ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Βασιλάκη οσο υπάρχουν παράγκες στο εκαβ δεν πρόκειται να πάρουμε τα πάνω μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. θα ήθελα με κάθε ταπεινότητα, να κάνω μια σύντομη παρέμβαση κυρίως για να τα έχω καλά με τον εαυτό μου. μιλά το όμορφο αυτό άρθρο για ενότητα στον χώρο, αλλά περιορίζεται στο κομματικό κομμάτι, δηλαδή στο πιο νοσηρό και συντηρητικό κομμάτι του οργανισμού, το οποίο απαιτεί την ακινησία των πάντων, διότι απλά αυτό πιστεύει ότι είναι συμφέρον για τον χώρο μας (του)..... Η ενότητα σε αυτό το κομμάτι του ΕΚΑΒ, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα επιτευχθεί, θα είναι ψεύτικη και πρόσκαιρη. Και ο λόγος είναι απλός. Δεν υπάρχει το κοινό γνωστικό υπόβαθρο, το οποίο όταν κατακτηθεί, θα μπορέσει να ενώσει άρρηκτα όλους τους υπαλλήλους. Και είναι το μόνο που μπορεί να το καταφέρει αυτό και το ξέρουμε όλοι. Και το ξέρουμε όλοι διότι όλοι καταλαβαίνουμε, ότι με αυτό το προαπαιτούμενο τα πράγματα θα τεθούν σε αξιοκρατική βάση και όχι σε κομματική οπαδική βάση. Όλα τα παραπάνω τα γράφω διότι υπάρχει το φλέγον θέμα της απόφασης σχετικά με την άδεια του συναδέλφου του Σφέτσιου, θέμα το οποίο παρατηρώ ότι αποσιωπάται, τόσο από αυτή, όσο και από άλλες σελίδες σχετικές με το ΕΚΑΒ. Για να συντομεύω λοιπόν δεν θα υπάρξει ποτέ καμία ενότητα στο χώρο μας, όσο όλοι μαζί δεν επιζητούμε την πρόοδο του επαγγέλματος μας, που μας δίνει ψωμάκι να φάμε. Όσο επιζητούμε να κάνουν τη δουλεία μας κάποιοι άλλοι, χάνοντας έτσι το πλεονέκτημα της κοινωνικής καταξίωσης, την οποία θα απολαμβάναμε όχι μόνο απο τον κόσμο με τον οποίο ερχόμαστε σε επαφή, αλλά και απο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου η οποία μας χρωστά όσα μας χρωστά για τους λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε.....διότι μας μετρά ως ανειδίκευτους εργάτες. Κάθε ρεπορτάζ σχετικό με τον χώρο μας αποτελεί μια επισήμανση του πόσο ανειδίκευτοι είμαστε, ανεξάρτητα απο τις φωνές, οι οποίες συχνά για να ικανοποιήσουν τον ψευτοεγωισμό μας διαμαρτύρονται για χαρακτηρισμούς, όπως οι τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ. Αν δεν θες να σε λένε έτσι πρέπει να αποδείξεις πως αλλιώς πρέπει να σε λένε.....Γίνεται λοιπόν μια προσπάθεια να ανοίξει μια πόρτα ..... Και ακολουθεί "η σιωπή των αμνών". Όσα καινούργια συνθήματα και αν φτιαχτούν σε πανό, δεν θα φέρουν κανένα αγωνιστικό αποτέλεσμα, και αυτή την επισήμανση την αναφέρω κυρίως σε όσους πιστεύουν ότι αρθρώνουν αριστερό λόγο. Στο ερώτημα τι επαγγέλλεσαι, πάντα θα έχεις ένα κόμπο στο λαιμό σου πριν απαντήσεις, είμαι προνοσοκομειακός διασώστης....και καλά να έχεις γνώση της άγνοιας σου και να μου ζητάς να μην αναφέρω σε κοινούς μας γνωστούς ότι εργάζεσαι στο ΕΚΑΒ. Αυτό το σέβομαι απόλυτα και θα έχεις τον απόλυτο σεβασμό μου για την επιλογή σου αυτή. Το άσχημο είναι να πιστεύεις ότι κατέχεις την αλήθεια του κόσμου, την στιγμή που είσαι ημιμαθής....εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. το μόνο λοιπόν που θα μας ενώσει είναι η κατάκτηση της αλήθειας την γνώσης, πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς μας. αυτό θα αναβαθμίσει και τον σεβασμό του ενός προς τον άλλο. Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews