ΕΙΔΗΣΕΙΣ

11/5/16

Ποτάμι: Επίκαιρη ερώτηση για τα ακινητοποιημένα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ


Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016
ΕΚΑΒNews

Ζητά απάντηση από Ξανθό

Επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας έχουν καταθέσει οι βουλευτές του Ποταμιού, Κώστας Μπαργιώτας, Γιώργος Αμυράς και Κατερίνα Μάρκου, ζητώντας να ενημερωθούν γιατί παραμένουν καθηλωμένα επί τέσσερις μήνες τα τρία ελικόπτερα του ΕΚΑΒ.

Οι βουλευτές επικαλούνται δηλώσεις του προέδρου των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γιώργου Μαθιόπουλου, στον Βήμα 99,5 σύμφωνα με τις οποίες «τα τρία ελικόπτερα που διαθέτει το ΕΚΑΒ είναι ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης πόρων για την επισκευή τους. Έτσι, οι αεροδιακομιδές ασθενών γίνονται με ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας».

Και ζητούν από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, να απαντήσει σχετικά με τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επισκευαστούν τα τρία ελικόπτερα του ΕΚΑΒ και ποια θεωρεί ως «βέλτιστη οικονομοτεχνικά λύση», σε περίπτωση επισκευής τους αν υπάρχει προγραμματισμός από το Υπουργείο για τη συντήρησή τους, ποιο είναι το συνολικό κόστος που επωμίζεται η Πυροσβεστική και η ΠΑ από τη διάθεση των εναέριων μέσων τους στο ΕΚΑΒ σε ετήσια βάση και ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, τι θα γίνει με τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής που χρησιμοποιούνται για τις αεροδιακομιδές ασθενών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, στις 4 Μαΐου, αναφέρεται ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία (3) ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα έχει βλάβη στο δομικό τμήμα του από αναγκαστική προσγείωση. Από τους επτά (7) κινητήρες, οι οποίοι μπορούν να εφοδιάσουν τα ελικόπτερα αυτά, οι έξι (6) έχουν φθάσει το όριο των 3.500 ωρών πτήσης και χρήζουν γενικής εργοστασιακής επισκευής. Ο έβδομος (7ος) κινητήρας έχει φθάσει τις 3.200 περίπου ώρες πτήσης. Η αρχική εκτίμηση επισκευής των τριών ελικοπτέρων και των κινητήρων ήταν 6 εκατ. ευρώ, ενώ μετά από σχετική έρευνα αγοράς το κόστος αυτό έχει πέσει, ως δια μαγείας, περίπου στα 2,5 εκατ. ευρώ».

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει επίσης ότι η ευθύνη για τον παροπλισμό των τριών εναπομεινάντων ελικοπτέρων δεν βαρύνει τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας ότι το πρώτο καθηλώθηκε το 2006, το δεύτερο τον Ιούνιο του 2012, ενώ για το τρίτο που καθηλώθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 θα έπρεπε να έχει προϋπάρξει 3ετής προγραμματισμός της συντήρησης – επισκευής του.

«Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μπροστά σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ήρθε άμεσα σε συνεννόηση με τις ηγεσίες των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, ώστε να συμβάλλουν με τα πτητικά τους μέσα στις αεροδιακομιδές τους ΕΚΑΒ. Παράλληλα εργάζεται αδιάκοπα για να βρεθεί η βέλτιστη οικονομοτεχνικά λύση για την επισκευή των τριών (3) ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, ώστε να επιστρέψουν στην υπηρεσία των πολιτών των ακριτικών περιοχών της χώρας, προσφέροντας υψηλού επιπέδου ασφάλειας αεροδιακομιδές» καταλήγει η ανακοίνωση.
Μαίρη Μπιμπή
Δημοσιεύτηκε 10/5/2016

Πηγή: health.in.gr


Δείτε στο ΕΚΑΒNewsΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews