ΕΙΔΗΣΕΙΣ

21/5/16

Παρέμβαση του κ. Ιωάννη Τριανταφυλλάκη για το χθεσινό περιστατικό στο Κ.Υ. Αστακού


Σάββατο, 21 Μαΐου 2016
ΕΚΑΒNews

ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Για να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας, έγινε χθες στο Κ.Υ. Αστακού ένα περιστατικό. Υπήρχε ασθενής και δεν υπήρχε βάρδια ασθενοφόρου (με τρεις οδηγούς που υπάρχουν, δεν βγαίνουν οι βάρδιες ασθενοφόρου και υπάρχουν κενά) ώστε αυτός να μεταφερθεί στο Αγρίνιο.
Ο κ. Παναγιώτης Στάϊκος ήθελε να οδηγήσει ο ίδιος το ασθενοφόρο και να κάνει διακομιδή στο περιστατικό, μιας και κατέχει επαγγελματικό δίπλωμα. Δεν του επιτράπηκε και προχώρησε σε δημόσια ανακοίνωση - καταγγελία κατά της γιατρού του Κ.Υ. Αστακού που εφημέρευε.
Προσωπικά ήταν συνειδητή επιλογή μας, να μην δημοσιεύσουμε την συγκεκριμένη επιστολή.

Αστακός, 21/05/2016


Πραγματικά θλίβομαι με τις τελευταίες ανακοινώσεις στα τοπικά ιστολόγια για το περιστατικό που έλαβε μέρος στο ΚΥ Αστακού, αλλά από την άλλη θεωρώ υποχρέωση μου να υπερασπιστώ την ιατρό, φίλη και συνάδερφο κα ...................

Ξεκινώντας, για όλους τους σκληρούς επικριτές, θα αναφερθώ στο ότι η κα ...................... προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Κέντρο Υγείας τα τελευταία χρόνια χωρίς να έχει δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα. Επί της ουσίας εξυπηρετεί τις ανάγκες του νευραλγικού υγειονομικού σχηματισμού, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια στην κατάρτιση του προγράμματος εφημεριών και αποτέλεσε στυλοβάτη του ακόμα και τις εποχές που το ΚΥ κινδύνευσε να κλείσει λόγω έλλειψης προσωπικού. Η κα ..................... προκειμένου να βοηθήσει και επί της ουσίας κάνοντας μας ¨χάρη¨, υπερβαίνει τα ανθρώπινα όρια. Όλα αυτά τα χρόνια η συνεργασία της ήταν άψογη με όλο το προσωπικό, ενώ παράλληλα έχει εξυπηρετήσει πολλούς συμπολίτες μας.

Θεωρώ άδικη την επίθεση που δέχτηκε και δέχεται και μάλιστα σε δημόσια θέα και διαβούλευση. Καταρχήν καταπατάται η έννοια του ιατρικού απορρήτου δημοσιοποιώντας στοιχεία ασθενούς, ιατρού και σε αυτό είναι συνένοχα και τα ιστολόγια που αφιλτράριστα δημοσιεύουν οτιδήποτε, γεγονός που επιφέρει ηθικές, κοινωνικές, αλλά και ποινικές ευθύνες.

Κατανοώ την ένταση του κου Στάικου τη δεδομένη στιγμή που εξελισσόταν το περιστατικό μέσα στο άγχος να προσφέρει βοήθεια σε ένα ασθενή, αλλά από την άλλη δεν μπορώ να εξηγήσω την έκταση που πήρε το γεγονός και την διαπόμπευση μιας συναδέρφου και τον δημόσιο διασυρμό. Πραγματικά πιστεύω ότι τώρα που έπεσαν οι τόνοι κε Στάικο οφείλεται μια συγγνώμη (δηλώνοντας ότι η εκτίμηση που έχω στο πρόσωπό σας είναι μεγάλη και σαν γιατρό και σαν άνθρωπο).

Υπάρχει εντολή του ΕΚΑΒ το ασθενοφόρο να κινείται με τους οδηγούς του. Δυστυχώς, είναι λυπηρό εν έτη 2016 το εφημερεύον ΚΥ που καλύπτει την ευρύτερη περιοχή Αλυζίας - Αστακού με τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες που την διακρίνουν, να μην καλύπτονται όλες οι βάρδιες με οδηγό. Και αυτό δεν είναι νέο, όλοι το ξέρουν, σιωπούν και δεν αντιδρούν. (Και όλοι το θυμούνται όταν έρθουν αντιμέτωποι με την ωμή πραγματικότητα…). Και εδώ έρχεται ο γιατρός να παλέψει με τα ηθικά, κοινωνικά, ανθρώπινα, ιατρικά διλήμματα.

Όλοι ξέρουμε ότι το ασθενοφόρο από μόνο του δεν σώζει ζωές. Ζωές σώζει η έγκαιρη διάγνωση, η έγκαιρη αντιμετώπιση… και φυσικά ο Θεός.

Ερωτώ αν ο ασθενής πήγαινε με ιδιωτικό όχημα στο νοσοκομείο την στιγμή της διάγνωσης πόσο χρόνο θα είχε κερδίσει από την καθυστέρηση λόγω της διαμάχης;
Τι θα πρόσφερε το ασθενοφόρο στο συγκεκριμένο περιστατικό;
Σε περίπτωση που κάποιος έπαιρνε το ασθενοφόρο και είχε ένα ατύχημα στο δρόμο, τι θα γινόταν σε αυτή τη περίπτωση;
Προτείνεται κάθε φορά που δεν έχει οδηγό σε βάρδια όποιος θέλει να παίρνει το δημόσιο ασθενοφόρο και να διακομίζει ασθενείς;
Και ο κατάλογος με τα ερωτήματα είναι τεράστιος….
Ίσως είναι μια ευκαιρία να διεκδικήσουμε οδηγούς που θα καλύπτουν όλες τις βάρδιες (και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο), γιατί παρόμοια περιστατικά θα ξαναγίνουν και μάλιστα σε περιστατικά που η διακομιδή με ασθενοφόρο θα είναι επιβεβλημένη από την φύση της πάθησης. Συμφωνώ ότι η υγεία και η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα (νόμους, κανόνες, διλήμματα…) και για αυτό πολεμάμε όλοι μαζί μέσα από πολύ αντίξοες συνθήκες και αναγκαζόμαστε να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις που δεν μας αναλογούν.
Ας πέσουν λοιπόν οι τόνοι, να χαμηλώσουμε όλοι εμείς οι ¨άξιοι¨ το κεφάλι και με σύνεση να μπορέσουμε να προσφέρουμε.

Καλώ λοιπόν επίσημα όλους τους φορείς του δημόσιου βίου αυτού του τόπου, από αιρετούς, συλλόγους, οργανισμούς, ενώσεις, ιατρούς και όλους τους πολίτες να συνταχθούμε στο πρόβλημα της υποβάθμισης της υγείας στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου (Αστακός - Αλυζία - Φυτείες) και επιτέλους να αντιδράσουμε μαζικά.

Με εκτίμηση

Τριανταφυλλάκης Λ. Ιωάννης
Επιμελητής Β΄Γενικής Οικογενειακής ΙατρικήςΓια το  ΕΚΑΒNews : Η Συντακτική Ομάδα

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews