ΕΙΔΗΣΕΙΣ

20/6/16

Ποιες αλλαγές θα «ζήσει» το Δημόσιο ως το 2018


Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2016
ΕΚΑΒNews

Η αποκομματικοποίηση του Δημοσίου και η αντικατάσταση μέχρι το 2017 όλων των γενικών γραμματέων από εκτελεστικούς γραμματείς, το «πάγωμα» προαγωγών και αυξήσεων στα ειδικά μισθολόγια για τη διετία 2017-2018 (σε περίπτωση που δεν βρεθούν ως τις 30 Σεπτεμβρίου ισοδύναμα) αλλά και η μείωση του αριθμού τους, η βαθμιαία αύξηση των προσλήψεων που γίνονται έναντι συνταξιοδοτήσεων και η εναρμόνιση του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με τους δημοσιονομικούς στόχους είναι τα βασικά σημεία της προτεινόμενης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στο πεδίο του Δημοσίου.

Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί από εκτελεστικούς γραμματείς όλοι οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, ενώ στο υπόλοιπο Δημόσιο η μετάβαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2017.

Ως προς τα μισθολογικά, μέχρι τον προσεχή Ιούνιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων, με μείωση του αριθμού των κατηγοριών υπαλλήλων που υπάγονται σε αυτά αλλά και των απολαβών τους.

Το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2017, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 θα υπάρξει αναδιάρθρωση των μισθών και των επιδομάτων όλων των υπαλλήλων που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια. Επίσης, μέχρι το 2018 θα υπάρξει «πάγωμα» προαγωγών και αυξήσεων για τη συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων.

Ως προς το νέο μισθολόγιο, θα πρέπει να καθοριστεί ανώτατο όριο στις δαπάνες για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ανάλογα με τους δημοσιονομικούς στόχους, και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει μείωση του συνολικού κόστους.

Προβλέπεται, επίσης, η σταδιακή αύξηση της αναλογίας προσλήψεων – συνταξιοδοτήσεων. Η αναλογία θα παραμείνει 1 προς 5 για το τρέχον έτος αλλά θα αυξηθεί σε 1 προς 4 το 2017 και 1 προς 3 για το 2018.

Το νέο σύστημα κινητικότητας θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2017, ωστόσο η νομοθεσία θα πρέπει να θεσπιστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Κατά τα λοιπά, εντός του μηνός θα πρέπει να εκδοθούν οι δευτερεύουσες διατάξεις για την επιλογή των επικεφαλής του Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί για όλες τις βαθμίδες μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Ως προς το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, η εφαρμογή του τοποθετείται τον Ιούνιο του 2017. Ωστόσο, οι σχετικές διατάξεις θα πρέπει να έχουν καταρτιστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Τέλος, η κυβέρνηση καλείται να συνεχίσει τους ελέγχους για τις παράνομες προσλήψεις με πλαστά πιστοποιητικά στο Δημόσιο, αλλά και τις διαδικασίες για την επιτάχυνση της εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων. Παράλληλα ζητείται η ενδυνάμωση των υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Δημοσιεύτηκε 19/6/2016

Πηγή: aftodioikisi.gr


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews