ΕΙΔΗΣΕΙΣ

25/6/16

Κέντρο Υγείας Μετσόβου:2 μέρες την εβδομάδα χωρίς ασθενοφόροΔύο μέρες την εβδομάδα δεν υπάρχει κάλυψη από ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Μετσόβου

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016
ΕΚΑΒNews

Δύο μόνο οδηγοί στο Κ.Υ. Μετσόβου.

Δεν υλοποιείται ο σχεδιασμός του ΕΚΑΒ για ίδρυση Τομέα στο Μέτσοβο παρότι υπάρχουν διασώστες που επιθυμούν να μετακινηθούν στην περιοχή.


Κέντρο Υγείας Μετσόβου:2 μέρες την εβδομάδα χωρίς ασθενοφόρο
Life2day.gr

Της Νικολέτας Ντάμπου
Δύο μέρες την εβδομάδα δεν υπάρχει κάλυψη από ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Μετσόβου διότι υπάρχουν μόνο δυο οδηγοί. Ο διευθυντής κύριος Χριστόδουλος  Καλαθάς μιλάει στο www.Life2day.gr 

Η διοίκηση εδώ ζητάει τουλάχιστον μία θέση οδηγού και το φοβερό είναι πως υπάρχει οδηγός, υπάλληλος του ΕΚΑΒ στα Γιάννινα που είναι μόνιμος κάτοικος Μετσόβου και επιθυμεί να ενσωματωθεί στο δυναμικό του Κέντρου, αλλά δεν μπορεί ούτε καν με τη μορφή απόσπασης! Μπορεί λοιπόν το ΕΚΑΒ να μην δίνει τον οδηγό του στο Κέντρο Υγείας, όμως στις κενές του βάρδιες είναι αυτό που καλύπτει το Κέντρο στέλνοντας ασθενοφόρα στο Κέντρο και καλύπτοντας μία απόσταση που ξεπερνά τα σαράντα λεπτά!

Στη συνέχεια της μεγάλης έρευνας του LIFE2DAY.GR στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας μεταφερόμαστε στον νομό Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στο Μέτσοβο όπου θα συνομιλήσουμε με τον κύριο Χριστόδουλο Καλαθά, διευθυντή του τοπικού Κέντρου Υγείας και ο οποίος μας μιλάει για τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς επίσης και την τραγελαφική κατάσταση με οδηγούς ασθενοφόρου που θέλουν να στελεχώσουν το Κέντρο και δεν μπορούν!

Στο Κέντρο Υγείας Μετσόβου υπηρετούν τέσσερις γενικοί γιατροί, ένας παιδίατρος, ένας μικροβιολόγος και μία οδοντίατρος. Παράλληλα υπάρχει ακτινολογικό τμήμα που δουλεύει στο πρωινό ωράριο με βοηθό ακτινολόγου-παρασκευαστή, ενώ λειτουργεί και το μικροβιολογικό με τον μικροβιολόγο και με μία παρασκευάστρια μικροβιολογικού. Στις εφημερίες συμμετέχουν και γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία, έτσι οι εφτά εφημερίες ανά γιατρό που προβλέπει ο νόμος ενδέχεται να ξεπεραστούν προκειμένου να υπάρχουν δύο γιατροί ανά εφημερία με τους γιατρούς όμως να κάνουν τελικά έως και έξι εφημερίες.

Πρόβλημα εντοπίζεται στο νοσηλευτικό προσωπικό τουλάχιστον για να υπάρχει καθημερινή κάλυψη αφού με μόλις τέσσερα άτομα δεν υπάρχει επάρκεια. Μία προσωρινή λύση έχει δοθεί από το νοσοκομείο καθώς με απόσπαση έχει έρθει επαρκές προσωπικό ώστε να υπάρχει τουλάχιστον μία νοσηλεύτρια ανά βάρδια στο Κέντρο. Εξάλλου πάγιο αίτημα της διοίκησης είναι να γίνει αλλαγή του οργανισμού, ώστε το οργανόγραμμα να μην προβλέπει ξεχωριστά νοσηλεύτριες και μαίες ή επισκέπτριες μαίες, αλλά μόνο νοσηλεύτριες ώστε να μπορούν να καλυφτούν περισσότερες θέσεις χωρίς τελικά να χρειάζονται συνεχώς αποσπάσεις για να βγαίνει το πρόγραμμα και όλα αυτά χωρίς κόστος.


Το άλλο μεγάλο πρόβλημα του Κέντρου αφορά τους οδηγούς ασθενοφόρων. Στην αρχή λειτουργίας του Κέντρου είχε πέντε οδηγούς, από τους οποίους αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις δύο. Αριθμός που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να βγαίνουν οι βάρδιες του ασθενοφόρου. Έτσι, για δύο μέρες την εβδομάδα δεν υπάρχει κάλυψη από το ασθενοφόρο. Η διοίκηση εδώ ζητάει τουλάχιστον μία θέση οδηγού και το φοβερό είναι πως υπάρχει οδηγός, υπάλληλος του ΕΚΑΒ στα Γιάννινα που είναι μόνιμος κάτοικος Μετσόβου και επιθυμεί να ενσωματωθεί στο δυναμικό του Κέντρου, αλλά δεν μπορεί ούτε καν με τη μορφή απόσπασης! Μπορεί λοιπόν το ΕΚΑΒ να μην δίνει τον οδηγό του στο Κέντρο Υγείας, όμως στις κενές του βάρδιες είναι αυτό που καλύπτει το Κέντρο στέλνοντας ασθενοφόρα στο Κέντρο και καλύπτοντας μία απόσταση που ξεπερνά τα σαράντα λεπτά!

Σοβαρό είναι το πρόβλημα και στην διοίκηση αφού από τρεις διοικητικούς υπαλλήλους που έφυγαν λόγω συνταξιοδότησης δεν έχει μείνει πια κανένας, με τον τελευταίο μάλιστα να έχει φύγει εδώ και τρία χρόνια χωρίς κανείς να έχει μεριμνήσει για την αντικατάσταση έστω ενός. Μάλιστα ο φόρτος πλέον είναι τόσο μεγάλος στις συγκεκριμένες θέσεις που τις εργασίες του διοικητικού υπαλλήλου αναλαμβάνει πλέον ο διευθυντής του Κέντρου μαζί με τον έναν οδηγό που υπάρχει.

Ο κύριος Καλαθάς σημειώνει στο LIFE2DAY.GR πως εδώ και λίγο καιρό το Κέντρο έχει μπει σε έναν θετικό ρυθμό. Τα τελευταία χρόνια το Κέντρο αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα λόγω της μετάβασης από το νοσοκομείο στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Πλέον όμως οι δύο πλευρές έχουν προσαρμοστεί και δεν θα βρεθούν κάποιες ελλείψεις στο Κέντρο. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα φάρμακα τα οποία και προμηθεύονται ακόμα από το νοσοκομείο κόβοντας ένα τιμολόγιο το οποίο ανά διαστήματα πληρώνει η Υγειονομική Περιφέρεια.

Ο διευθυντής αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως έλλειψη υπάρχει σε μηχανήματα μέτρησης της πήξης του αίματος. Ο προμηθευτής σταμάτησε να στέλνει το αντιδραστήριο του μηχανήματος κι έτσι πλέον το μηχάνημα αυτό δεν δουλεύει. Υπάρχει εισήγηση για ένα νέο μηχάνημα εδώ και έξι μήνες, όμως έως τώρα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη παρά την διαβεβαίωση από την ΥΠΕ ότι το μηχάνημα έχει παραγγελθεί. Υπάρχουν βέβαια κι άλλα μηχανήματα που είναι παλιά και χρήζουν αντικατάστασης όπως ο ηλεκτροκαρδιογράφος. Παρά αυτά, το Κέντρο έχει ένα πολύ σύγχρονο ακτινολογικό μηχάνημα, δωρεά από σύλλογο.

Στο Κέντρο Υγείας Μετσόβου η επισκεψιμότητα ανά μήνα περίπου έχει την εξής εικόνα: άλλες ειδικότητες: 54 άτομα παθολογικά και γενικής ιατρικής: 1100 άτομα καρδιολογικά: 57 άτομα ηλεκτροκαρδιογραφήματα: 40 παιδιατρικό: 260 άτομα ορθοπεδικά: 27 άτομα μικροβιολογικές εξετάσεις: 140 ακτινογραφίες: 249 αιματολογικές εξετάσεις: 105 βιοχημικές εξετάσεις: 1400 εμβόλια: 65 έκτακτα περιστατικά: 110 άτομα οδοντιατρικά: 382 Όλα αυτά σε μία περιοχή κάλυψης που ξεπερνάει τις δέκα χιλιάδες μόνιμων κάτοικων στις γύρω περιοχές μαζί με το Μέτσοβο, ενώ τον χειμώνα ο τουρισμός ανεβάζει τον αριθμό αυτό κατά τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες.

Tο www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη- Alert Νοσοκομεία σε κρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ : Γ.Νοσοκομείο Ιεράπετρας:Οι παραγγελίες αναλώσιμων καταλήγουν στα ‘’ σκουπίδια’’

Πηγή:life2day.grΔείτε στο ΕΚΑΒNews
Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews