ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10/6/16

Κ.Υγείας Σιδηροκάστρου:70 χιλιόμετρα διανύει το ασθενοφόρο για μεταφορά ασθενούς


Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016
ΕΚΑΒNews


Κ.Υγείας Σιδηροκάστρου:70 χιλιόμετρα διανύει το ασθενοφόρο για μεταφορά ασθενούς
Life2day.gr 

Της Νικολέτας Ντάμπου

Μέχρι και 70 χιλιόμετρα διανύει το ασθενοφόρο για να μεταφέρει έναν ασθενή από το Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου στο νοσοκομείο των Σερρών , με την καθυστέρηση φυσικά να είναι χαρακτηριστική βάζοντας σε υψηλό κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή H διευθύντρια κυρία Χρύσα  Καμήλαλη μιλάει στο www.Life2day.gr 

Σήμερα το LIFE2DAY.GR μεταφέρεται Βόρεια, στο νομό Σερρών και συνεχίζει το ρεπορτάζ σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας με το Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου. Εκεί, μιλήσαμε με την διευθύντρια κυρία Χρύσα  Καμήλαλη  η οποία καυτηρίασε το σοβαρό πρόβλημα με τις μεταφορές των ασθενών μέσω του ασθενοφόρου, αλλά και τις συνεχείς βλάβες σε ιατρικά μηχανήματα.

Στο ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR μάθαμε ότι στο νομό Σερρών υπάρχει ένα άλλο σύστημα αναφορικά με τις μετακινήσεις ασθενών με την χρήση των ασθενοφόρων. Έτσι, ενώ υπάρχουν δύο οδηγοί και οχήματα στο κέντρο, πριν δύο χρόνια αυτά δόθηκαν στο ΕΚΑΒ ακόμα κι αν διοικητικά παραμένουν χρεωμένα στο κέντρο υγείας. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί όλους τους οδηγούς και τα οχήματα από όλα τα κέντρα υγείας της περιοχής για να καλύψουν με ένα ενιαίο πρόγραμμα τις εκάστοτε ανάγκες στην οποιαδήποτε περιοχή μέσα στο νομό, ακόμα κι αν μιλάμε για έναν γεωγραφικά πολύ μεγάλο νομό.

Στο Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου υπηρετούν δύο γενικοί γιατροί, ένας ειδικός παθολόγος, ένας οδοντίατρος, ένας γυναικολόγος που έχει έρθει με μετακίνηση από το νοσοκομείο ενώ υπάρχει και μία ακόμα γενική γιατρός που όμως λείπει με άδεια κυήσεως και υπολογίζεται ότι θα απουσιάζει για τα επόμενα δύο χρόνια. Στο δυναμικό αυτό προστίθενται και οι αγροτικοί γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία ώστε να βγαίνουν οι εφημερίες του Κέντρου.

Πράγματι, με την πλήρη στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων, βγαίνουν και οι εφημερίες των γιατρών στο Κέντρο, όμως εδώ υπάρχει μια σοβαρή συνιστώσα που θέλει το Κέντρο που κάθε φορά έχει τους περισσότερους γιατρούς, να δανείζει σε ένα από τα υπόλοιπα εφτά κέντρα υγείας του νομού προκειμένου να βοηθήσει, με αποτέλεσμα ορισμένες φορές να παρατηρείται μία αναστάτωση στο πρόγραμμα. Παράλληλα από το 2000 το Κέντρο δεν έχει παιδίατρο κάτι που είναι και η σημαντικότερη έλλειψη. Ενώ υπάρχει αίτημα και για μικροβιολόγο ο οποίος θα μπορούσε να εκτελέσει μερικές επιπλέον εξετάσεις.


70 χιλιόμετρα διανύει το ασθενοφόρο για να μεταφέρει έναν ασθενή από το Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου στο νοσοκομείο των Σερρών

Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει επάρκεια προσωπικού κι αυτό επειδή υπάρχουν μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή οι νοσηλευτές είναι περίπου 18 άτομα και το πρόγραμμα με τις δικές τους βάρδιες βγαίνει με ευκολία ώστε να παίρνει και ο καθένας τα προβλεπόμενα ρεπό και άδειες.

Στο ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR μάθαμε ότι στο νομό Σερρών υπάρχει ένα άλλο σύστημα αναφορικά με τις μετακινήσεις ασθενών με την χρήση των ασθενοφόρων. Έτσι, ενώ υπάρχουν δύο οδηγοί και οχήματα στο κέντρο, πριν δύο χρόνια αυτά δόθηκαν στο ΕΚΑΒ ακόμα κι αν διοικητικά παραμένουν χρεωμένα στο κέντρο υγείας. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί όλους τους οδηγούς και τα οχήματα από όλα τα κέντρα υγείας της περιοχής για να καλύψουν με ένα ενιαίο πρόγραμμα τις εκάστοτε ανάγκες στην οποιαδήποτε περιοχή μέσα στο νομό, ακόμα κι αν μιλάμε για έναν γεωγραφικά πολύ μεγάλο νομό. Για παράδειγμα μπορεί να χρειαστεί να έρθει ασθενοφόρο διανύοντας 40 χιλιόμετρα ως το Κέντρο Υγείας και από εκεί να κάνει άλλα 30 χιλιόμετρα για να μεταβεί στο νοσοκομείο των Σερρών αν αυτό χρειάζεται, με την καθυστέρηση φυσικά να είναι χαρακτηριστική με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η κυρία Καμήλαλη εξηγεί στο LIFE2DAY.GR πως πέρασε μία περίοδος πολλών προβλημάτων στο Κέντρο με αρκετές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά. Πλέον όμως έχουν γίνει οι εξουσιοδοτικές συμβάσεις προς την 4η Υγειονομική Περιφέρεια και υπάρχει μία ροή που καλύπτει τα κενά του κέντρου χωρίς να το αφήνει με ελλείψεις. Ωστόσο κάποια περίοδος μέσα στο 2015 τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα με πολλές ελλείψεις. Και στα φάρμακα η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί με τις παραγγελίες να μην αφήνουν κενά στο κέντρο, ενώ όποιο φάρμακο χρειάζεται άμεσα το κέντρο, το παίρνει από το νοσοκομείο. Οι ποσότητες είναι μικρές, αλλά δεν υπάρχουν πλέον κενά.

Η διευθύντρια αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν αρκετά προβλήματα στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ενώ γίνεται άμεση επικοινωνία προς την ΥΠΕ, το κέντρο καταλήγει να απευθύνεται στο νοσοκομείο το οποίο με τη σειρά του διαθέτει τους τεχνικούς του, τουλάχιστον για να εκτιμήσουν την ζημιά και να ενημερωθεί η ΥΠΕ σχετικά. Συνήθως οι βλάβες αφορούν το ακτινολογικό, τους καρδιογράφους και τους υπολογιστές.

Το Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου εξυπηρετεί περίπου 2500 άτομα τον μήνα σε μία περιοχή που ξεπερνά τις 35000 πληθυσμού και θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλη.


Πηγή: life2day.gr

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews