ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13/6/16

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ


Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016
ΕΚΑΒNews

Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στα ΚΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ αποφάσισε ομόφωνα με την ευκαιρία της επίσκεψης σας και την συμπλήρωση 31 χρόνων λειτουργίας του πρώτου Κέντρου Υγείας της χώρας που εγκαινίασε στις 7-4-1985 στην Ελασσόνα ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ Υπουργός Υγείας Γιώργος Γεννηματάς να εκφράσει τις θέσεις του αλλά και κραυγή αγωνίας για το λειτουργικό χάος που επικρατεί στα κέντρα υγείας του νομού .

Κε υπουργέ της ΥΓΕΙΑΣ συνεχίζεται να παραπλανάτε τους πολίτες μεταφέροντας εικονική πραγματικότητα ενώ συνεχίζεται να διαλύεται και να γκρεμίζεται την μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης που ήταν η ίδρυση του ΕΣΥ & των ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ .

Είχαμε προβλέψει ότι η αλλαγή του διοικητικού μοντέλου και η αποκοπή των Κέντρων Υγείας από τα Νοσοκομεία αναφοράς( υπενθυμίζουμε ότι στον ΙΔΡΥΤΙΚΟ νόμο του ΕΣΥ 1397/83 τα Κέντρα Υγείας ήταν αποκεντρωμένες μονάδες των Νοσοκομείων) που επιχειρήθηκε με την ψευτομεταρύθμιση του ν 4238/14 του Γεωργιάδη & συνεχίζει να εφαρμόζεται με θρησκευτική ευλάβεια από την πρώτη & δεύτερη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει μη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΑ προβλήματα και δυστυχώς επαληθευτήκαμε μέχρι κεραίας .

Υλοποιείται το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ με ψευτοαξιόλογηση των Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και κατάργηση ή συρρίκνωση της λειτουργίας πολλών εξ αυτών . Για να μην θεωρηθεί ότι κινδυνολογούμε ή λαϊκίζουμε σας καλούμε να διαψεύσετε τα σενάρια και συνάμα να δεσμευτείτε ότι δεν θα υπάρξει συρρίκνωση λειτουργίας κανενός Κέντρού Υγείας του Νομού .

Η σημερινή εφιστάμενη κατάσταση των Κέντρων Υγείας του νομού είναι η παρακάτω :

  • ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ: Μόνο το Κ.Υ. Ελασσόνας καλύπτει την περιοχή ευθύνης του με ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση γιατί υπάρχει τομέας ΕΚΑΒ , τις υπόλοιπες περιοχές ευθύνης των Κέντρων Υγείας τις καλύπτει το ΕΚΑΒ πού επιχειρεί από την πόλη της Λάρισας . Καθημερινά κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια πολίτες β κατηγορίας γιατί όταν χρειαστεί δεν έχουν αξιοπρεπή προνοσοκομειακή φροντίδα & γρήγορη διακομιδή , και ενώ επικρατεί αυτή η τραγική κατάσταση ως Πολιτική Ηγεσία του υπουργείου Υγείας ΑΠΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟΙ κάθε ΕΥΘΥΝΗ ανακαλύψατε ότι μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα χωρίς προσλήψεις και χωρίς την ανάπτυξη του ΕΚΑΒ στην περιφέρεια και έτσι με τον ν 4368/2016 αρ 78 μεταφέρατε την ευθύνη λειτουργίας των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας στους εργαζόμενους των ΟΤΑ και στο Πυροσβεστικό Σώμα εμείς πιστεύουμε ότι αυτή απαράδεκτη διάταξη αλλοιώνει τον χαρακτήρα της προνοσοκομειακής φροντίδας και παραπέμπει την μόνη λύση πού είναι η ανάπτυξη ΕΚΑΒ στις καλένδες .
  • Μεγάλη έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό (παιδίατροι , οδοντίατροι, κλπ .) κλειστά ακτινολογικά εργαστήρια παντελής έλλειψη μαιών ( ΚΥΦ ) , κλπ.


  • Η 5η ΥΠΕ δεν μπορεί να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες των Κέντρα Υγείας που λειτουργούν σε 24ώρη βάση 365 ημέρες το χρόνο με πετρέλαιο θέρμανσης, με αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, με αντιδραστήρια, με αναλώσιμο υλικό απαραίτητο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με φύλαξη, με τις απαραίτητες συντηρήσεις στον πάσης φύσεως ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και κτηριακές εγκαταστάσεις , οι καταστάσεις που εξελίσσονται καθημερινά είναι τραγελαφικές .


  • Επίσης δηλώνουμε η προσπάθεια οργάνωσης και λειτουργίας των Κέντρων Υγείας με το σύστημα της ψευτομεταρρύθμισης , είναι πολύ ποιο δαπανηρό, και ποιο αναποτελεσματικό, γιατί χωρίς να βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες ακόμη και σε περίοδο κρίσης δαπανά πολύτιμους οικονομικούς πόρους για υποστηρικτικές λειτουργίας πχ ενοικίαση αποθηκευτικών χώρων , επέκταση μηχανογραφικών προγραμμάτων , η προμήθεια των φαρμάκων του υγειονομικού υλικού κοστίζει περισσότερο , η μεταφορά των πάσης φύσεως υλικών γίνεται με τα ΙΔΧ αυτοκίνητα των υπαλλήλων, κλπ .


  • Στην 31χρονή λειτουργία των κέντρων υγείας πρώτη φορά συμβαίνουν τα παρακάτω : στο νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένα για νυχτερινά – εξαιρέσιμα 6 μηνών, οι εφημερίες των γιατρών στους μήνες που πληρώθηκαν καταβληθήκαν με περικοπές , οι μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού – λοιπού προσωπικού που έγιναν για κάλυψή υπηρεσιακών αναγκών είναι απλήρωτες για όλο 2015, οι καθαρίστριές των Π . Ιατρείων φτωχές κυρίες των χωριών απλήρωτές όλο 2015.


Ο κατάλογος είναι μεγάλος και τα συμπεράσματα ευανάγνωστα.

Η πάγια θέση μας είναι ότι Στρατηγικός στόχος της όλης διαδικασίας είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος Π.Φ.Υ. που θα έχει άξονα αναφοράς το Κ.Υ ή το πολυιατρείο σαν λειτουργική και όχι κτιριολογική έννοια , ότι η πολιτεία πρέπει να τηρήσει την συνταγματική της υποχρέωση για παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της χώρας , υπηρεσίες οι οποίες οφείλουν να είναι ποιοτικές καθολικές προσβάσιμες και χωρίς επιπλέον καταβολή δαπάνης από τον ίδιο τον πολίτη.

Το σχέδιο για την Π.Φ.Υ που παρουσιάσατε παρουσία του Πρωθυπουργού στις 9 & 10 Μαΐου κρίνεται ως Ανεδαφικό , Ανεφάρμοστο , Αναποτελεσματικό.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ .

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΤΗΣ ΨΕΥΔΟΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗΣ.


Ζητάμε να διασφαλιστεί η λειτουργία όλων των Κέντρων Υγείας , με ταυτόχρονη

Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

Πιστεύουμε ότι Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας , και εδώ θέλουμε να ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ του νομού για την αμέριστη συμπαράσταση και την συμβολή τους στην λειτουργία των Κέντρων Υγείας.
Δεν θα επιτρέψουμε την διάλυση του ΕΣΥ & των Κέντρων Υγείας της μεγαλύτερης Κοινωνικής Κατάκτησης της Μεταπολίτευσης.

 Ο Γ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 ΒΑΛΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ                            ΜΠΡΙΣΙΜΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ


πηγη: www.ertopen.com


Για το  ΕΚΑΒNews : Η Συντακτική ΟμάδαAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews