ΕΙΔΗΣΕΙΣ

17/6/16

Ωρολογιακή Βόμβα: Ασθενοφόρα-Σακαράκες στον Νομό Χαλκιδικής


Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016
ΕΚΑΒNews

Μόλις 4 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διαθέσιμα για ολόκληρο τον νομό Χαλκιδικής. Μοιραίες οι ελλείψεις σε οχήματα και προσωπικό - Ο πνιγμός Γερμανού στη Σάρτη.
voria.gr

Σε ωρολογιακή βόμβα κινδυνεύουν να μετατραπούν, λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική.

Οι διασώστες ήδη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «σχεδόν σίγουρο» ότι θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα, ιδίως εν μέσω του καλοκαιριού που η περιοχή υποδέχεται και φιλοξενεί ένα πολύ μεγάλο τουριστικό κύμα.

Για ολόκληρο τον νομό Χαλκιδικής είναι διαθέσιμα μόλις τρία και σε ορισμένες περιπτώσεις τέσσερα ασθενοφόρα, τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας, που ορίζουν ως ανώτατο όριο ηλικίας ενός διασωστικού οχήματος τα επτά έτη και ανώτατο όριο χιλιομέτρων τα 600.000 χλμ. Είναι ενδεικτικό πως από τα διαθέσιμα ασθενοφόρα, τα δύο είναι ηλικίας 12-15 ετών, ενώ σε ό,τι αφορά τα χιλιόμετρα, η χαμηλότερη μέτρηση δείχνει 580.000 χιλιόμετρα, την ώρα που κυκλοφορεί όχημα με πάνω από 800.000 χιλιόμετρα.

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ προσέφυγαν την προηγούμενη εβδομάδα στον εισαγγελέα Χαλκιδικής, ζητώντας την παρέμβασή του προς το υπουργείο Υγείας, προκειμένου αφενός να αντικατασταθεί ο στόλος των ασθενοφόρων και αφετέρου να πραγματοποιηθούν προσλήψεις για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού. Είναι χαρακτηριστικό πως στο ΕΚΑΒ Χαλκιδικής εργάζονται αυτή τη στιγμή 32 άτομα, όταν, σύμφωνα με τους διασώστες, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά το κάθε ασθενοφόρο επί 24ωρης βάσης χρειάζεται τουλάχιστον 11 εξειδικευμένους εργαζόμενους.

Λόγω της δραματικής, όπως τη χαρακτηρίζουν, κατάστασης, οι διασώστες αναγκάζονται τις περισσότερες φορές να «αυτοσχεδιάσουν» και να αξιολογήσουν τα περιστατικά δια τηλεφώνου, προκειμένου να δώσουν βαρύτητα σε κάποια από αυτά. Μάλιστα, αποτελεί πάγια τακτική πλέον να μεταφέρονται δύο ή και περισσότεροι ασθενείς με ένα ασθενοφόρο, όταν, υπό κανονικές συνθήκες, πρέπει να μεταφέρει μόνο έναν.

«Η κατάσταση τόσο με τα ασθενοφόρα όσο και με τις ελλείψεις σε προσωπικό είναι τραγική. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μεγάλα προβλήματα φέτος το καλοκαίρι, καθώς είναι αδύνατον σήμερα να καλυφθούν οι ανάγκες της Χαλκιδικής όπου έχουμε χιλιάδες τουρίστες», τονίζει στη Voria.gr ο υπεύθυνος οικονομικών του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ 2 Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Μαρίνης.

Όπως λέει, το κέντρο του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική δέχεται καθημερινά δεκάδες κλήσεις, οι οποίες αφορούν τόσο τροχαία ατυχήματα όσο και περιστατικά πνιγμών ή επιθέσεων ζώων. «Ένα παιδί που το δαγκώνει ένα φίδι ή ένας σκύλος δεν μπορεί να περιμένει. Ένας ηλικιωμένος που έχει χάσει τις αισθήσεις του δεν μπορεί να περιμένει. Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε άμεσα αυτά τα περιστατικά, αλλά δυστυχώς σήμερα αδυνατούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος μάλιστα αποκαλύπτει πρόσφατο περιστατικό πνιγμού ενός 70χρονου Γερμανού τουρίστα στη Σάρτη, που, ενώ το ασθενοφόρο έπρεπε να καταφθάσει σε 5-10 λεπτά για να του σώσει τη ζωή, τελικώς έφτασε στο σημείο μετά από μία ώρα και 20 λεπτά, χρόνος που αποδείχθηκε μοιραίος.

Ο κ. Μαρίνης επισημαίνει πως είναι επιτακτικό να αντικατασταθεί ο στόλος των ασθενοφόρων και να γίνουν προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς, όπως λέει, «δεν γίνεται να παίρνουμε έναν οδηγό ΟΤΑ και να τον βαφτίζουμε διασώστη».

Οι τεχνικοί στο συνεργείο του ΕΚΑΒ προχωρούν τα τελευταία χρόνια σε «μπαλώματα», αντικαθιστώντας τα χαλασμένα μέρη των ασθενοφόρων, και κάπως έτσι τα χρησιμοποιημένα ανταλλακτικά σχηματίζουν «μικρά βουνά», όπως φαίνεται και στη φωτογραφία:
Πηγή: voria.grΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews