ΕΙΔΗΣΕΙΣ

26/6/16

Ερώτηση στην Βουλή από τον Χ. Κατσιαντώνη για την «Εικόνα διάλυσης των Κέντρων Υγείας του Νομού Λάρισας»


Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016
ΕΚΑΒNews

Κατσιαντώνης: «Χαοτική η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας του Ν. Λάρισας»
larissanet.gr

Τη «χαοτική κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας του νομού Λάρισας», επισημαίνει με ερώτηση του προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης.

Κάνει λόγο «για εγκληματικές ελλείψεις κατά 500 εκ.ευρώ στον προυπολογισμό του ΕΟΠΥΥ» ,ενώ τονίζει ότι «η λειτουργία τους είναι στον «αέρα» …λόγω λειτουργικής αποσύνθεσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλα και της ανεπάρκειας ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων που ,σε κάθε περίπτωση προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των πολιτών».

Ο Γιώργος Κατσαντώνης ζητά απο τους δύο Υπουργούς, «να προχωρήσουν τάχιστα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να σταματήσει…η διάλυση των Κέντρων Υγείας που αποτελούν κοινωνική κατάκτηση των Ελλήνων».

Αναλυτικά, στην ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:

«Απόλυτο λειτουργικό χάος επικρατεί στα Κέντρα Υγείας του νομού Λάρισας, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε εξοπλισμό, υποδομές και κυρίως ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης αποτελούν οι πρόσφατες διαπιστώσεις κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των εμπλεκομένων φορέων του Νομού Λάρισας (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων – Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.-  και Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Νομού Λάρισας), ότι για το Νομό Λάρισας μόνο το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας καλύπτει την περιοχή ευθύνης του με ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση γιατί υπάρχει τομέας ΕΚΑΒ, ενώ τις υπόλοιπες περιοχές ευθύνης των Κέντρων Υγείας, τις καλύπτει το ΕΚΑΒ που επιχειρεί από την πόλη της Λάρισας.

Και δυστυχώς, πλέον των ελλείψεων, στα Κέντρα Υγείας του Νομού Λάρισας οι εναπομείναντες υπάλληλοι εργάζονται χωρίς να πληρώνονται εφημερίες, νυχτερινά και αργίες.

Η πολιτεία δεν τηρεί τη συνταγματική της υποχρέωση για παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της χώρας, υπηρεσίες οι οποίες οφείλουν να είναι ποιοτικές, καθολικές, προσβάσιμες και χωρίς επιπλέον καταβολή δαπάνης από τον ίδιο τον πολίτη.

Όλα τα παραπάνω, δείχνουν ότι το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κάθε άλλο παρά εφαρμόσιμο τυγχάνει, πράγμα το οποίο θα έχει μη αναστρέψιμα αρνητικά αποτελέσματα και απώτατη συνέπεια την έκθεση της ζωής των συμπολιτών μας σε κίνδυνο.

Ταυτόχρονα, ο ΕΟΠΥΥ παρουσιάζει ομοίως εικόνα οικονομικής διάλυσης, καθώς ο προϋπολογισμός του υπολείπεται κατά 500εκ. €. Αυτό, έχει ως συνέπεια οι συμπολίτες μας να αναγκάζονται να καταβάλουν από τα πενιχρά, πλέον, εισοδήματά τους, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους για Πρωτοβάθμια Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί ως πλασιέ των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας, προσφέροντας υπηρεσίες με μικρή έκπτωση.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.- τι προτίθεστε να  κάνετε ώστε να επαναφέρετε  τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία προέλευσης, με στόχο τη σύσταση ολοκληρωμένου  Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, που θα καλύπτει δωρεάν την εύκολη πρόσβαση  στην υγεία στο σύνολο των πολιτών της χώρας?

2.- πώς και πότε προτίθεστε να συμπληρώσετε την επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ, η οποία υπολείπεται κατά  500 εκ. ευρώ από τα προβλεπόμενα στο συστατικό Νόμο (0,6% του ΑΕΠ), ώστε να λειτουργήσει όπως οφείλει και προβλέπεται από το σχετικό θεσμικό πλαίσιο?

3.- πώς προτίθεστε με άλλες θεσμικές ενέργειες να περιορίσετε την υποχρεωτική «αιμορραγία» περιστατικών προς την ιδιωτική υγεία, ώστε να πάψει το φαινόμενο το Κράτος να λειτουργεί ως πλασιέ των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας?».

Δημοσιεύτηκε 24/6/2016

Πηγή: larissanet.gr


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης ΚιτσόπουλοςAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews