ΕΙΔΗΣΕΙΣ

30/7/16

Χαλκιδική: Δεν επαρκούν τα πληρώματα των ασθενοφόρων-Σοκάρουν οι καταγγελίεςΣάββατο, 30 Ιουλίου 2016
ΕΚΑΒNews

Συνέντευξη στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος του «Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ-2» Γιώργος Παλαιολόγου


Χαλκιδική: Μυρίζουν… θάνατο οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ
halkidikifocus.gr
Σάββατο, 30 Ιούλιος 2016 08:00

Γράφτηκε από τον  Χρήστος Πέτρου

Δεν επαρκούν τα πληρώματα των ασθενοφόρων-Σοκάρουν οι καταγγελίες

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η στελέχωση των ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας στην Χαλκιδική.

Αίσθηση προκαλούν όσα καταγγέλλουν στο halkidikifocus.gr οι εργαζόμενοι σχετικά με τις ελλείψεις σε πληρώματα ώστε να καλύπτονται πλήρως τα περιστατικά, σε 24ωρη βάση και σε ολόκληρο το νομό.

«Το προσωπικό που διαθέτει η Χαλκιδική μπορεί να επανδρώσει μόλις τρία ασθενοφόρα ανά βάρδια στη διάρκεια του 24ώρου. Ειδικότερα, υπηρετούν συνολικά 33 άτομα, αριθμός πολύ μικρός σε αντίθεση με τις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού που ο νομός ‘βουλιάζει’ από τουρίστες» αναφέρει στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος του εργασιακού σωματείου ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Γιαννιτσών και Έδεσσας) Γιώργος Παλαιολόγου.

Εκτός από την εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού κατά τους θερινούς μήνες, στην Χαλκιδική εντοπίζονται άλλες αντικειμενικές δυσκολίες όπως η γεωγραφική ιδιομορφία που παρουσιάζει, οι αποστάσεις και τα κυκλοφοριακά προβλήματα αποτελούν παράγοντες που δυσχεραίνουν τη διακομιδή των περιστατικών. «Το ασθενοφόρο δεν μεταφέρει μόνο τα σοβαρά περιστατικά. Το ΕΚΑΒ υποχρεούται να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κλήση φτάσει στο τηλεφωνικό κέντρο. Δεν γίνεται επιλογή μεταξύ των παθήσεων. Για ένα διάστρεμμα ή κάποιο μικρό χτύπημα στο δάχτυλο όπως και για μια απλή περίπτωση κεφαλαλγίας μεταβαίνει ασθενοφόρο και παραλαμβάνει τον ασθενή» εξηγεί ο κ. Παλαιολόγου, υπογραμμίζοντας τον αυξημένο φόρτο που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα λιγοστά πληρώματα του ΕΚΑΒ.

Δύο κενά σε κάθε βάρδια

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι βάσεις των ασθενοφόρων συνδέονται με την έδρα των μονάδων υγείας. Συγκεκριμένα, στον Πολύγυρο, όπου βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής καθώς και σε Νέα Καλλικράτεια, Νέα Μουδανιά, Κασσάνδρεια και Άγιο Νικόλαο, όπου λειτουργούν Κέντρα Υγείας.
«Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού σε δύο από τα πέντε σημεία δεν θα υπάρχει ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες» τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει ασθενοφόρο στα Νέα Μουδανιά, δεν υπάρχει στην Κασσάνδρεια, κι αν υπάρχει στον Άγιο Νικόλαο, δεν υπάρχει στη Νέα Καλλικράτεια. «Στην περίπτωση που συμβεί ένα περιστατικό στον Άγιο Νικόλαο και δεν υπάρχει ασθενοφόρο τότε θα μεταβεί από τις υπόλοιπες περιοχές με ό,τι συνεπάγεται για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των ασθενών», προσθέτει.

Πεθαίνουν αβοήθητοι…

Σοκ προκαλούν οι σοβαρές καταγγελίες του προέδρου του εργασιακού Σωματείου ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας για τουλάχιστον 15 περιστατικά στην Χαλκιδική που είχαν… μοιραία κατάληξη.

«Στις αρχές του καλοκαιριού υπήρχε μια περίπτωση πνιγμού, όπου το ασθενοφόρο ‘έμεινε’ λόγω βλάβης. Ειδοποιήθηκε δεύτερο, το οποίο έφτασε στο σημείο με καθυστέρηση σχεδόν μιας ώρας. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ο άνθρωπος κατέληξε. Χάθηκε και η παραμικρή πιθανότητα ώστε να κρατηθεί στη ζωή» αποκαλύπτει ο κ. Παλαιολόγου.

«Πρόσφατα, ένας 50χρονος έπαθε ανακοπή στην αυλή του σπιτιού του και πέθανε αβοήθητος επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο, καθώς είχε σπεύσει σε τροχαίο ατύχημα», καταγγέλλει ο ίδιος.


Τέλος, τους προηγούμενους μήνες με καθυστέρηση έφτασε το ασθενοφόρο σε τροχαίο δυστύχημα όπου άφησε την τελευταία του πνοή νεαρό ζευγάρι, συμπαρασύροντας στο θάνατο και το αγέννητο παιδί τους.

«Μπορεί, ακόμη και νωρίς να φτάσει το ασθενοφόρο σε ένα συμβάν να είναι ήδη αργά για κάποιον συνάνθρωπό μας, όπου ο θάνατος έχει επέλθει ακαριαία και δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Ωστόσο, είναι συχνές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν πρέπει να αφήνουμε έστω και τις ελάχιστες πιθανότητες που έχει κάποιος να ζήσει» διευκρινίζει ο κ. Παλαιολόγου.

Χωρίς μετακινήσεις φέτος

Τα προηγούμενα χρόνια, στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, το προσωπικό του ΕΚΑΒ που υπηρετούσε σε μονάδες της Θεσσαλονίκης ή άλλων περιοχών συνδύαζε την κανονική άδεια με προσφορά εθελοντικής εργασίας στην Χαλκιδική ενισχύοντας τα αποδυναμωμένα πληρώματα. «Φέτος αυτό δεν συμβαίνει καθώς μέχρι και πέρσι τα έξοδα διαμονής και σίτισης τα κάλυπταν οι τοπικοί φορείς, όπως η Αυτοδιοίκηση, και οι επιχειρηματίες», γνωστοποιεί ο πρόεδρος του Σωματείου. «Παρά το γεγονός ότι από την πλευρά μας υποβάλλαμε από τις αρχές της χρονιάς τα σχετικά αιτήματα υπήρξε αδυναμία ώστε να εξασφαλιστούν κάποια δωμάτια σε καταλύματα ή ξενοδοχεία όπως και πόροι για τη σίτιση, προκειμένου να μετακινηθούν διασώστες στη Χαλκιδική» εξηγεί.

«Οι θεσμικοί φορείς και οι επαγγελματίες του νομού πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς επωφελούνται μέσα από αυτήν την προσφορά. Και ένα ενδεχόμενο περιστατικό με κάποιον τουρίστα που δεν θα αντιμετωπιστεί εξαιτίας της έλλειψης ασθενοφόρου θα αποτελέσει στη συνέχεια κακό πρεσβευτή για τον τουρισμό και την Ελλάδα. Από την πλευρά μας έχουμε τη διάθεση να προσφέρουμε ωστόσο η οικονομική κατάσταση των συναδέλφων αδυνατεί να καλύψει αυτό το κόστος» ξεκαθαρίζει ο κ. Παλαιολόγου.
Παράλληλα, επισημαίνει πως εμπόδια στη διαδικασία των μετακινήσεων δημιουργεί και ο τρόπος λειτουργίας των αρμόδιων Υπηρεσιακών Συμβουλίων, τα οποία εγκρίνουν τις μετακινήσεις, έχουν έδρα την Αθήνα και συνήθως δεν συνεδριάζουν εν μέσω καλοκαιριού.

«Γονάτισε» και το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης

Οι ανάγκες της Χαλκιδικής καλύπτονται διαχρονικά από το ΕΚΑΒ της γειτονικής Θεσσαλονίκης. Όμως, η συνεχής αποδυνάμωση της υπηρεσίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια. «Πλέον ούτε η Θεσσαλονίκη μπορεί να βοηθήσει επειδή από τους συνολικά 280 διασώστες έχουν μείνει μόνο οι 230» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παλαιολόγου.

«Ο όγκος εργασίας έχει αυξηθεί αφού το ΕΚΑΒ εξυπηρετεί τα Νοσοκομεία της πόλης σε ό,τι αφορά τις διακομιδές. Έχει επωμιστεί επίσης τη μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών από τα κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ταλαιπωρημένοι και συχνά επισκέπτονται τους γιατρούς» εξηγεί ο ίδιος.

Επιπλέον, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ καλούνται να εξυπηρετήσουν και όσες ιδιωτικές κλινικές της πόλης δεν διαθέτουν αντίστοιχα οχήματα για τη μεταφορά των ασθενών.

«Η επιβάρυνση είναι δυσανάλογη σε σχέση με τον αριθμό των εργαζόμενων. Οι συνάδελφοι έχουν ξεπεράσει τα όριά τους ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας» τονίζει στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος του εργασιακού σωματείου ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Γιαννιτσών και Έδεσσας).
Διευκρινίσεις για τη διαμονή πληρωμάτων του ΕΚΑΒ στην Χαλκιδική
halkidikifocus.gr
Σάββατο, 30 Ιούλιος 2016 15:43

Γράφτηκε από τον  Χρήστος Πέτρου

Παρέμβαση με αφορμή το ρεπορτάζ του halkidikifocus.gr

Την άμεση παρέμβαση του προέδρου του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιου προκάλεσε το σημερινό κεντρικό ρεπορτάζ του halkidikifocus.gr σχετικά με τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι ο πρόεδρος του εργασιακού σωματείου ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Γιαννιτσών και Έδεσσας) Γιώργος Παλαιολόγου, σε δηλώσεις του στο halkidikifocus.gr ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως τα προηγούμενα χρόνια, στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, το προσωπικό του ΕΚΑΒ που υπηρετούσε σε μονάδες της Θεσσαλονίκης ή άλλων περιοχών συνδύαζε την κανονική άδεια με προσφορά εθελοντικής εργασίας στην Χαλκιδική ενισχύοντας τα αποδυναμωμένα πληρώματα. «Φέτος αυτό δεν συμβαίνει καθώς μέχρι και πέρσι τα έξοδα διαμονής και σίτισης τα κάλυπταν οι τοπικοί φορείς, όπως η Αυτοδιοίκηση, και οι επιχειρηματίες», είπε ο πρόεδρος του Σωματείου.

Ακόμη εξήγησε ότι «παρά το γεγονός ότι από την πλευρά μας υποβάλλαμε από τις αρχές της χρονιάς τα σχετικά αιτήματα υπήρξε αδυναμία ώστε να εξασφαλιστούν κάποια δωμάτια σε καταλύματα ή ξενοδοχεία όπως και πόροι για τη σίτιση, προκειμένου να μετακινηθούν διασώστες στη Χαλκιδική».

Η απάντηση

Ο κ. Τάσιος γνωστοποίησε στο halkidikifocus.gr ότι «φέτος στην περιοχή της Κασσάνδρας ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο έχει μισθώσει δωμάτια σε τέσσερα συγκροτήματα τουριστικών καταλυμάτων στη Νέα Σκιώνη, για την υψηλή τουριστική περίοδο, προκειμένου να διαμείνουν τα μέλη των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, τα οποία θα στελεχώσουν τα ασθενοφόρα του νομού, μαζί με τις οικογένειές τους».

«Είναι γεγονός ότι μέχρι και πέρσι η σχετική διαδικασία ολοκληρωνόταν το Μάιο ενώ φέτος υπήρξε καθυστέρηση περίπου ενός μηνός. Ωστόσο, για αυτό δεν ευθύνεται ο Οργανισμός αλλά η διοίκηση του ΕΚΑΒ, η οποία δεν ολοκλήρωσε εγκαίρως τον προγραμματισμό των μετακινήσεων» ξεκαθάρισε ο κ. Τάσιος.


Ο ίδιος τόνισε με έμφαση πως το σύνολο των φορέων της Χαλκιδικής καταβάλλουν προσπάθειες για την επίλυση ζητημάτων ζωτικής σημασίας. «Ως φορέας ενισχύουμε και στηρίζουμε τόσο τις δομές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νομού όσο και τα Σώματα Ασφαλείας» επισήμανε.

«Οι επαγγελματίες του τόπου είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το Κράτος, καταβάλλοντας τους φόρους που τους αναλογούν. Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων θα πρέπει να αναζητήσουν ευθύνες από την κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ και την Πολιτεία για την κατάσταση που επικρατεί» υπογράμμισε με νόημα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής.

Τέλος, για την αντιμετώπιση ανάλογων προβλημάτων που εντοπίζονται στο νομό, δήλωσε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε ο Τουριστικός Οργανισμός και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς «να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν τρόπους παρέμβασης για κρίσιμα ζητήματα».


Δείτε στο ΕΚΑΒNews
Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

2 σχόλια :

  1. Η λύση στο πρόβλημα είναι πολιτική ίδρυση ΕΚΑΒ Χαλκιδικής και τέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέχρι την λύση αυτή πιστεύω πώς το παράρτημα Θεσσαλονίκης μπορεί να βοηθήσει λιγάκι τον διπλανό νομό!!!!

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews