ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18/7/16

Οι Θεσσαλονικείς μαθαίνουν να σώζουν ανθρώπινες ζωές


Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016
ΕΚΑΒNews

Μεγάλη αύξηση των πολιτών που συμμετέχουν στα προγράμματα παροχής πρώτων βοηθειών Ερυθρού Σταυρού, ΕΚΑΒ και Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στην πόλη

Των Νικολέττας Μπούκα
και Νικήτα Διαμαντόπουλου

Πρώτες βοήθειες, για να μπορέσουν να σώσουν μία ανθρώπινη ζωή που κινδυνεύει, μαθαίνουν οι Θεσσαλονικείς. Ο αριθμός όσων συμμετέχουν στα προγράμματα που διοργανώνουν διάφοροι πιστοποιημένοι φορείς της πόλης έχει εκτοξευτεί τα τελευταία δύο-τρία χρόνια.

Μάλιστα ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού πολλοί είναι αυτοί που εκπαιδεύονται στην «αλυσίδα της επιβίωσης» και μαθαίνουν να χρησιμοποιούν γάζες για τις αιμορραγίες, να δίνουν το φιλί της ζωής ή να κάνουν μαλάξεις στην καρδιά (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση-ΚΑΡΠΑ). Οι ηλικίες των εκπαιδευομένων ποικίλλουν -από τα 17 έως και τα 70 έτη- ενώ συμμετέχουν ακόμη και μαθητές 12 ετών, οι οποίοι εκπαιδεύονται μαζί με τους γονείς τους.

Η σημασία της εκμάθησης πρώτων βοηθειών αποτυπώνεται και στα στοιχεία ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες πάνω από το 60% όσων υφίστανται καρδιακή ανακοπή και λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες στα πρώτα λεπτά, μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, επανέρχεται.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους πολίτες αυξάνει την επιβίωση του ασθενούς κατά δύο-τρεις φορές κι άρα, όσο περισσότεροι πολίτες εκπαιδεύονται, τόσο περισσότερες ζωές σώζονται.

Για την εμπειρία του μιλά στη «ΜτΚ» ο 35χρονος τεχνικός υπολογιστών Στέφανος Τεμπρεκίδης, μέλος του Φυσιολατρικού, Φιλανθρωπικού και Αιμοδοτικού Συλλόγου του Αξιού στα Γιαννιτσά, ο οποίος συμμετείχε στα προγράμματα εκμάθησης πρώτων βοηθειών του ΕΚΑΒ.

«Ήταν μία ευχάριστη και πλούσια σε πληροφορίες εμπειρία. Πιστεύω ότι είναι καλό ο σύλλογος να γνωρίζει το πρακτικό κομμάτι της παροχής πρώτων βοηθειών, ενώ η κατοχή του πιστοποιητικού είναι ένα επιπρόσθετο θετικό στοιχείο», επισημαίνει ο Στέφανος και δηλώνει πρόθυμος να επαναλάβει τα μαθήματα, για να φρεσκάρει το πρακτικό κομμάτι.

«Άλλωστε το χειροπιαστό μέρος είναι αυτό που θα μου επιτρέψει ρεαλιστικά να βοηθήσω κάποιον», λέει χαρακτηριστικά.

Τη δική του εμπειρία περιγράφει στη «ΜτΚ» και ο 43χρονος Φίλιππος Παπαδήμας, ο οποίος συμμετείχε στο πρόγραμμα «Βασική Γνώση Πρώτων Βοηθειών-Πρώτες Βοήθειες για Πολίτες» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

«Πιστεύω ότι το ενδιαφέρον ή περιέργεια για τη συμμετοχή κάποιου στο σεμινάριο πρέπει να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα. Αυτό που προέχει είναι η επιθυμία να σώσεις κάποιο μέλος της οικογένειάς σου ή κάποιον άγνωστο συνάνθρωπό σου», εξηγεί ο Φίλιππος και προσθέτει ότι με τις γνώσεις που παρέχει το σεμινάριο μπορεί κάποιος να αντεπεξέλθει σε καθημερινά περιστατικά.

«Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να παραμείνεις ήρεμος. Να μην πανικοβληθείς», αναφέρει ο Φίλιππος, τονίζοντας την αναγκαιότητα να εκπαιδευτεί σε ζητήματα πρώτων βοηθειών το προσωπικό των δημόσιων υπηρεσιών, όπως του ΟΑΣΘ.

Αυξάνεται η προσέλευση

Για μεγάλη αύξηση της προσέλευσης των πολιτών που θέλουν να μάθουν πρώτες βοήθειες τα τελευταία δύο-τρία χρόνια κάνει λόγο στη «ΜτΚ» η εκπαιδεύτρια πρώτων βοηθειών στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Φωτεινή Δανάη Μαυρουδή. Όπως εξηγεί, σε αυτό συνέβαλε το ότι συνέβησαν κάποια δυσάρεστα περιστατικά με παιδιά που πέθαναν από καρδιακή ανακοπή, γεγονός που ευαισθητοποίησε κυρίως γονείς και δασκάλους. Βεβαίως υπάρχουν και πολλοί που έρχονται να μάθουν, γιατί έχουν βρεθεί σε περιστατικά στο δρόμο, στα οποία δεν μπορούσαν να βοηθήσουν.

«Από την ηλικία των 12 ετών και πάνω μπορεί να εκπαιδευτεί κάποιος. Αυτό προβλέπει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης. Και σε μικρότερες ηλικίες μπορεί να γίνει εκπαίδευση, αλλά τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν μπορούν να εφαρμόσουν την τεχνική ΚΑΡΠΑ. Πάντως σύμφωνα με έρευνες στο 80% των περιπτώσεων παρέχουμε πρώτες βοήθειες σε δικούς μας ανθρώπους», τονίζει η κ. Μαυρουδή.

«Στα δικά μας προγράμματα, που είναι περίπου δεκαπέντε το χρόνο, έρχονται άτομα ηλικίας από 17 έως και 70 ετών. Χρησιμοποιούμε και οπτικοακουστικό υλικό και κάνουμε εκμάθηση σε προπλάσματα. Κάθε σεμινάριο έχει από 15 έως 30 άτομα. Πολλοί μάλιστα από τους συμμετέχοντες μας λένε μετά ότι χρειάστηκε να εφαρμόσουν όσα έμαθαν και να παρέχουν βοήθεια», σημειώνει η κ. Μαυρουδή και συμπληρώνει ότι το πιστοποιητικό που λαμβάνουν μετά την παρακολούθηση των μαθημάτων ισχύει σε όλο τον κόσμο, ενώ κάθε τέσσερα χρόνια το πρόγραμμα επαναλαμβάνεται, για να υπάρχει επικαιροποίηση.

«Δυστυχώς σε σύγκριση με άλλες χώρες είμαστε αρκετά πίσω. Τα ποσοστά επιβίωσης στη χώρα μας από καρδιακή ανακοπή είναι κάτω του 1%, τη στιγμή που στις βόρειες χώρες είναι πάνω από 70%. Αυτό σημαίνει ότι στις χώρες αυτές περισσότεροι πολίτες είναι εκπαιδευμένοι στην παροχή πρώτων βοηθειών και τις προσφέρουν την ώρα του συμβάντος», εξηγεί η κ. Μαυρουδή.

Μαθήματα από το ΕΚΑΒ

Δύο προγράμματα προσφέρει στους πολίτες το ΕΚΑΒ, τη «Βασική Παροχή Πρώτων Βοηθειών» και τη «Βασική Υποστήριξη Ζωής» (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με μαλάξεις και τη χρήση απινιδωτή). Χαρακτηριστικό είναι ότι τον περασμένο Απρίλιο διοργάνωσε 28 τέτοια προγράμματα, με ένα σεμινάριο να πραγματοποιείται σχεδόν κάθε μέρα.

«Τα μαθήματα στη Θεσσαλονίκη γίνονται κατόπιν αιτήματος του φορέα που επιθυμεί να εκπαιδεύσει το προσωπικό του, όπως είναι τα σχολεία, οι χώροι εργασίας γενικότερα, τα γραφεία εταιρειών, τα νοσοκομεία και οι βιοτεχνίες. Φυσικά παρέχονται και μαθήματα σε μεμονωμένους πολίτες», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο διασώστης και υπεύθυνος του γραφείου εκπαίδευσης για τα Προγράμματα Πρώτης Βοήθειας του ΕΚΑΒ Απόστολος Χατζημιχαηλίδης.

Παράλληλα εξηγεί ότι σκοπός είναι να διδαχθούν οι πολίτες πολύ απλά και βασικά πράγματα, τα οποία ωστόσο μπορεί να σώσουν τη ζωή κάποιου. Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να σταματούν την αιμορραγία με γάζες, να λύνουν την απόφραξη του αεραγωγού, όταν κάποιος «πνίγεται», και παρόμοιες τεχνικές παροχής πρώτης βοήθειας.

«Αναφορικά με τη δομή των μαθημάτων, αυτά θεμελιώνονται σε δύο κεντρικούς άξονες, την επίδειξη και τη διάλεξη, με τους συμμετέχοντες να εκπαιδεύονται τόσο σε θεωρητική όσο και σε πρακτική βάση», αναφέρει ο κ. Χατζημιχαηλίδης.


Εκπαίδευση από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Περισσότεροι από 55.000 πολίτες σε όλη την Ελλάδα έχουν εκπαιδευτεί από το 1998 μέχρι σήμερα στις βασικές πρώτες βοήθειες παρακολουθώντας το πρόγραμμα «Βασική Γνώση Πρώτων Βοηθειών-Πρώτες Βοήθειες για Πολίτες» του Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ). Επιπλέον ο Τομέας υλοποιεί και τη «Βασική Υποστήριξη Ζωής - Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση» (αντιμετώπιση καρδιοαναπνευστικών περιστατικών).

«Τα προγράμματά μας απευθύνονται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και απασχόλησης, οι οποίοι είτε επιθυμούν να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους κάνοντας τα σεμινάρια για τη δουλειά τους είτε θέλουν απλώς να αποκτήσουν γενικές γνώσεις. Άλλοι πάλι συμμετέχουν στα προγράμματα, για να έρθουν σε επαφή με νέο κόσμο, ενώ υπάρχουν και αυτοί που το βλέπουν ως υποχρέωση στο συνάνθρωπό τους», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο αρχηγός του σώματος Βαγγέλης Στρατής, προσθέτοντας ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός προσφέρει τα προγράμματα τόσο σε μεμονωμένους πολίτες όσο και σε οργανωμένους φορείς (σύλλογοι, σωματεία προσωπικού εταιρειών, ξενοδοχείων, καζίνο, εργοστάσια κ.λπ.).

«Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται τόσο σε θεωρητικό (εξέταση περιστατικών) όσο και σε πρακτικό (άσκηση σε κούκλες) επίπεδο, με σκοπό να μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματική βοήθεια σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό, έως ότου έρθουν οι αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης», επισημαίνει ο κ. Στρατής.

Ο ίδιος αναφέρει ότι οι επτά ενότητες του προγράμματος είναι οι εξής: βασικές αρχές πρώτων βοηθειών και διάσωσης, αντιμετώπιση τροχαίου ατυχήματος, βασική υποστήριξη ζωής, αιμορραγίες και τραύματα, μυοσκελετικές κακώσεις, προβλήματα από την έκθεση στο περιβάλλον, επείγοντα περιστατικά-φαρμακείο.
Σύμφωνα με τον κ. Στρατή «τα προγράμματα υλοποιούνται κάθε μήνα σε τμήματα των 15-30 ατόμων. Το τμήμα που αρχίζει αύριο αποτελείται από 30 άτομα -καταλαβαίνετε ότι εν μέσω καλοκαιριού κάτι τέτοιο είναι αξιοθαύμαστο, καθώς ο περισσότερος κόσμος βρίσκεται σε διακοπές και γενικώς ξεκουράζεται. Τα σεμινάρια αποδεδειγμένα βοηθούν στην καταπολέμηση των περιστατικών που προβλέπουν στο περίγραμμα των ενοτήτων τους. Μάλιστα πρόσφατα συμμετέχων παρείχε πρώτες βοήθειες σε έναν κύριο, μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο».

«Πρώτες βοήθειες» από τον τομέα νοσηλευτικής

Η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού υλοποίησε 52 προγράμματα πρώτων βοηθειών το 2015, με περισσότερους από 2.500 πολίτες να έχουν εκπαιδευτεί και καταρτιστεί.

«Το 2016 ήδη έχουν υλοποιηθεί δεκαπέντε προγράμματα, αν και ο αριθμός αυτός δεν είναι αντιπροσωπευτικός της εκπαίδευσής μας υπό κανονικές συνθήκες. Αυτό συμβαίνει, επειδή στο προσεχές χρονικό διάστημα η εκπαίδευση τόσο των εθελοντών όσο και του κοινού θα μετριαστεί λόγω της συνεχούς ενασχόλησής μας με το προσφυγικό», εξηγεί στη «ΜτΚ» η προϊστάμενη του Τομέα Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Τζένη Τριανταφυλλίδου.

Επιπλέον εξηγεί ότι το περιεχόμενο των μαθημάτων είναι σχεδιασμένο, για να παρέχει βασικές γνώσεις και δεξιότητες στο κοινό και στους εθελοντές. Οι θεματικές ενότητες των επτά μαθημάτων είναι:

- Εκτίμηση ατυχήματος-αξιολόγηση τραυματία-οργάνωση φαρμακείου.

- Λιποθυμία-επιληψία-παιδικοί πυρετικοί σπασμοί.

- Τραύματα-αιμορραγίες-αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

- Εγκαύματα-ηλίαση-θερμοπληξία-υποθερμία-κρυοπαγήματα.

- Δηλητηριάσεις-τσιμπήματα ζώων και εντόμων-πνιγμός-πνιγμονή.

- Βλάβες αρθρώσεων και οστών-κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

- Έμφραγμα-καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση-απινίδωση.

«Οι συμμετέχοντες είναι στην πλειονότητά τους νέοι άνθρωποι, κυρίως γυναίκες (ποσοστό 70%), που αναγνωρίζουν τόσο τη χρησιμότητα των γνώσεων στις πρώτες βοήθειες όσο και την αξιοποίηση της πιστοποίησης για το βιογραφικό τους», επισημαίνει η κ. Τριανταφυλλίδου και προσθέτει ότι τα ποσοστά συμμετοχής αυξάνονται λόγω και των θετικών εντυπώσεων που μεταφέρουν οι εκπαιδευόμενοι στο άμεσο περιβάλλον τους. Σχετικά με την ετοιμότητα για δράση σε πραγματικές συνθήκες, εξηγεί ότι τα προγράμματα εξοπλίζουν τους εκπαιδευόμενους, καθιστώντας τους αποτελεσματικούς στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και στην παροχή άμεσης πρώτης βοήθειας.

Πού να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι

- Ερυθρός Σταυρός

Δήλωση συμμετοχής στον ιστότοπο «samarites.gr» με την αποστολή μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «thessaloniki@samarites.gr».
Το πρόγραμμα «Βασική Γνώση Πρώτων Βοηθειών-Πρώτες Βοήθειες για Πολίτες» είναι διάρκειας 20 ωρών (τέσσερα πεντάωρα) και υλοποιείται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές του σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε όλη την Ελλάδα. Κόστος συμμετοχής 50 ευρώ.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή του ο εκπαιδευόμενος αποκτά πιστοποιητικό εκπαίδευσης με ισχύ για πέντε χρόνια. Αναλόγως οι φορείς που εκπαιδεύουν το προσωπικό τους λαμβάνουν πιστοποιητικό εκπαίδευσης προσωπικού.

Το πρόγραμμα «Βασική Υποστήριξη Ζωής-Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση» διαρκεί έξι ώρες και η ύλη του είναι προσαρμοσμένη, εναρμονισμένη και σύμφωνη με τις τελευταίες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης. Κόστος 20 ευρώ.

Με την ολοκλήρωσή του οι συμμετέχοντες αποκτούν πιστοποιητικό εκπαίδευσης ανανήπτη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το οποίο ισχύει για πέντε χρόνια.

- Τομέας Νοσηλευτικής ΕΕΣ. Δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Πρώτες Βοήθειες» στο 2310 531536. Η εκπαίδευση ολοκληρώνεται σε δεκατέσσερις ώρες.

Κόστος συμμετοχής 40 ευρώ και 20 ευρώ για φοιτητές, μαθητές και ανέργους. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται ένα βιβλίο πρώτων βοηθειών και μία ευρωπαϊκή πιστοποίηση EFAC.

- ΕΚΑΒ

Δήλωση συμμετοχής στο 2310 397100 (Γραφείο Εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ). Τα προγράμματα «Βασική Παροχή Πρώτων Βοηθειών» και «Βασική Υποστήριξη Ζωής» παρέχονται δωρεάν στους πολίτες και είναι διάρκειας τριών ωρών το καθένα.

- Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Δήλωση συμμετοχής στο 2310 310649, ώρες 9 π.μ.-5 μ.μ. Κόστος κάτω από 50 ευρώ. Διάρκεια κάθε σεμιναρίου 6-8 ώρες.

Δημοσιεύτηκε στην «Μακεδονία της Κυριακής» στις 17 Ιουλίου 2016

Πηγή: makthes.grΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews