ΕΙΔΗΣΕΙΣ

22/8/16

Ενημέρωση και διευκρινίσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την επιστροφή της ελονοσίας


Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016
ΕΚΑΒNews

Από το 1974 και όχι από το... 2014 έχει εκριζωθεί η ελονοσία από την Ελλάδα!

Ελονοσία στην Ελλάδα: Τα κρούσματα και οι πολιτικές κόντρες

Ενημέρωση και διευκρινίσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ   για την επιστροφή της ελονοσίας
  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με αφορμή τα δημοσιεύματα και πλήθος ερωτήσεων που δέχεται, διευκρινίζει το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Αυγούστου τα εξής σχετικά με την ελονοσία στη χώρα μας:

"Η ελονοσία, όπως και άλλα νοσήματα που μεταδίδονται με «διαβιβαστές» (π.χ. κουνούπια, που μεταδίδουν νοσήματα όπως λοίμωξη από ιό Δυτικού Νείλου, δάγγειος πυρετός, λοίμωξη από ιό Ζίκα κλπ.), αποτελούν νοσήματα προτεραιότητας για τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της χώρας μας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Αυτό συμβαίνει γιατί αφ' ενός η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις περιοχές κυκλοφορίας των κουνουπιών και αφετέρου η αύξηση των ταξιδιών και της μετανάστευσης παγκοσμίως συνεπάγονται αυτονόητα αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων, δηλαδή ασθενών που η νόσος τους διαγνώστηκε στη χώρα ενώ είχαν μολυνθεί πριν εισέλθουν σε αυτήν.
Κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, δηλαδή ασθενείς που τεκμαίρεται ότι μολύνθηκαν εντός Ελλάδος, εμφανίζονται συστηματικά στη χώρα από το 2009. Έχουν καταγραφεί: 7 (2009), 4 (2010), 42 (2011), 20 (2012), 3 (2013), 0 (2014), 6 (2015) περιστατικά. Τα 4 σποραδικά κρούσματα εγχώριας μετάδοσης τη φετινή περίοδο έως τώρα δεν δικαιολογούν την εκτός μέτρου επικέντρωση στο θέμα.
Για την αντιμετώπιση της ελονοσίας έχει εκπονηθεί Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Υγείας με τη συμμετοχή πολλών φορέων, το οποίο εφαρμόζεται και κατά τη φετινή περίοδο μετάδοσης. Τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, που αποτελούν σημαντικό αν και όχι απόλυτο μέτρο προστασίας, είναι στην ευθύνη των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών και η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει ξεκινήσει από την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού.
Επειδή η ελονοσία είναι δυνατόν να μεταδοθεί μέσω μετάγγισης αίματος από ασθενή που φέρει στο αίμα το παράσιτο της ελονοσίας, εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα αποτροπής ενός τέτοιου ενδεχομένου, όσο μικρό κι αν είναι. Ουσιαστικό στοιχείο των μέτρων αυτών – με την ακραία σχολαστικότητα των μέτρων ασφαλείας αίματος - είναι ο αποκλεισμός από αιμοδοσία των λεγόμενων «επηρεαζόμενων περιοχών», δηλαδή περιοχών όπου έχει ανιχνευθεί τουλάχιστον ένα κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. Ο χαρακτηρισμός αυτός και η λίστα των «επηρεαζόμενων περιοχών» χρησιμοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για την έκδοση κατάλληλων οδηγιών προς τις υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. διευκρινίζει ότι ο ορισμός των επηρεαζόμενων από την ελονοσία περιοχών, γίνεται από διεπιστημονική Ομάδα Εργασίας μετά από την εξέταση επιδημιολογικών, εντομολογικών και γεωγραφικών δεδομένων για κάθε κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. Επιπλέον, για την ακόμα πιο σχολαστική ασφάλεια του αίματος η διάρκεια του χαρακτηρισμού της κάθε «επηρεαζόμενης περιοχής» είναι πάνω από ένα έτος και ο «αποχαρακτηρισμός» γίνεται εφόσον δεν υπάρχουν περαιτέρω ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης για δύο περιόδους κυκλοφορίας κουνουπιών.

Στην πρόσφατη Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησηςγια την Ελονοσία (11/08/16), κατά την περσινή περίοδο 2015 καταγράφηκαν 6 κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, τα οποία οδήγησαν στο χαρακτηρισμό ως επηρεαζόμενων οικισμών από 8 διαφορετικούς Δήμους. Οι περιοχές αυτές θεωρούνται ακόμη «επηρεαζόμενες» παρότι τα περιστατικά που τις κατέταξαν στην κατηγορία αυτή εμφανίστηκαν την περσινή χρονιά, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η φετινή περίοδος κυκλοφορίας των κουνουπιών 2016 χωρίς καταγραφή εγχώριας μετάδοσης προκειμένου να «αποχαρακτηρισθούν». Αντίστοιχα, κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2016 έχουν καταγραφεί 4 κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) Αχαΐας, Ηλείας και Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα την προσθήκη οικισμών από 4 επιπλέον Δήμους, ενώ κανένα από τα περιστατικά ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης που εμφανίστηκαν τόσο το 2015 όσο και το 2016 (έως σήμερα) δεν συνδέεται με Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων/Μεταναστών.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2011-2012, μετά την εφαρμογή συστηματικών μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος, ειδικά στις περιοχές που εμφανίστηκαν συρροές.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί τόπο ασφαλή, με αμελητέο κίνδυνο ελονοσίας, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί δημόσιας υγείας εκτιμούν ότι δεν χρειάζεται κανένα ειδικό μέτρο προφύλαξης από όσους επισκέπτονται τη χώρα μας.

Αναλυτικά οι δράσεις για την αντιμετώπιση της ελονοσίας του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. περιγράφονται στην επικαιροποιημένη έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης ελονοσίας (11/08/2016), που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του www.keelpno.gr".

Πηγή: keelpno.grΑπό το 1974 και όχι από το... 2014 έχει εκριζωθεί η ελονοσία από την Ελλάδα!
ygeia360.gr

Από Βασίλη Βενιζέλο

Από το 1974 η Ελλάδα έχει εκριζώσει την ελονοσία, και όχι από το... 2014, όπως ισχυρίζεται σε νέα δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης!

Ο Γιώργος Πατούλης ανακατεύει σκοπίμως τον μηδενικό εντοπισμό κρουσμάτων ελονοσίας ενδογενούς προέλευσης για το 2014 στην Ελλάδα με την εκρίζωση της ελονοσίας, η οποία εντοπίζεται για τη χώρα μας στο 1974...

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, 4 μόλις κρούσματα ελονοσίας ενδογενούς προέλευσης έχουν εντοπισθεί στη χώρα μας για το 2016, ενώ σε αμέσως προηγούμενες χρονιές, και πάντως μετά το 2010 είχαν εντοπισθεί ακόμη και 20 κρούσματα ενδογενούς προέλευσης, χωρίς να σημειωθεί ο παραμικρός θόρυβος στη χώρα...

Πηγή: ygeia360.gr


Ελονοσία στην Ελλάδα: Τα κρούσματα και οι πολιτικές κόντρες
virus.com.gr

Νέα αιτία “πολέμου” μεταξύ του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και του Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας αποτέλεσαν τα κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί σε 12 δήμους της χώρας, με 3 από τις περιοχές να προβληματίζουν περισσότερο τις υγειονομικές αρχές.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 65 κρούσματα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά “εισαγώμενους” ασθενείς. Συγκεκριμένα, 61 ασθενείς  είχαν προσβληθεί απο ελονοσία σε χώρα του εξωτερικού, 50 εξ αυτών είναι μετανάστες από την Ινδική Χερσόνησο και την Αφρική, ενώ 11 ήταν ταξιδιώτες που είχαν επισκεφθεί κάποια χώρα όπου ενδημεί η ελονοσία.

Ωστόσο, είναι τα 4 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης που προβληματίζουν τις υγειονομικές αρχές και τα οποία έχουν καταγραφεί σε Αχαΐα, Ηλεία και Λαγκαδά Θεσσαλονίκης (2 περιστατικά). Το θέμα είχε αναδείξει πρόσφατα το Virus (εδώ).

Στις 3 αυτές περιοχές διεξάγεται αυστηρός έλεγχος στους αιμοδότες, ενώ συνολικά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έχει σε επιτήρηση το σύνολο των δήμων που καταγράφηκαν κρούσματα (δήμοι Φαρκαδόνας, Τρικκαίων, Παλαμά, Ευρώτα, Χαλκιδέων, Θηβαίων, Τεμπών, Μαραθώνα, Δ. Αχαΐας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Λαγκαδά, Πυλαίας).

Παράγοντας συνεισφοράς φαίνεται πως αποτέλεσαν και οι καθυστερημένοι ψεκασμοί κατά των προνυμφων των κουνουπιών σε αρκετές περιοχές, ενώ ανεπαρκή μέτρα προφύλαξης φέρεται να λαμβάνουν και κάτοικοι τους. Οι υγειονομικές αρχές, όμως, εμφανίζονται καθησυχαστικές για την πορεία της νόσου, με το Υπουργείο Υγείας να χαρακτηρίζει το πρόβλημα υπαρκτό αλλά ελεγχόμενο, σε ανακοίνωση του αργά χθες το βράδυ…

Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης ζητάει την παραίτηση του κ. Μπασκόζου, κατηγορώντας τον για παραλείψεις που έθεσαν στον κίνδυνο της ελονοσίας τη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΑ, ο Σύλλογος είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως για την ολιγωρία στο σχεδιασμό και τον αυξημένο κίνδυνο λόγω των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ζητώντας τη λήψη εκτάκτων μέτρων.

“Ωστόσο το υπουργείο Υγείας- όπως παραδέχθηκε σε σχετικές δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας υγείας Ι. Μπασκόζος- περιορίστηκε στον να εκδίδει εγκυκλίους”, αναφέρει, προσθέτοντας ότι “δυστυχώς για άλλη μια φορά ο γενικός γραμματέας Δημόσια υγείας Ι. Μπασκόζος, αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Ανάλογες παραλείψεις στη θωράκιση της χώρας απέναντι στη γρίπη είχαν αποτέλεσμα να έχουμε φέτος ρεκόρ θανάτων από τον ιό”.

“Ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Ι. Μπασκόζος είναι επικίνδυνος για τη Δημόσια υγεία και τον καλούμε να παραιτηθεί”, καταλήγει.

Η απάντηση του κ. Μπασκόζου ήρθε μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook.“Ο κ. Πατουλης θεωρεί τα μέτρα πρόληψης αιτία παραίτησης!! Λυπάμαι αλλά το “κίνημα παραιτηθειτε ” έχει ήδη ηττηθεί
Επίσης υπάρχει ένα ερώτημα. Να σε χτυπάει με λύσσα ο Πατουλης είναι κακό;”, αναφέρει, ενώ σε νεότερη ανάρτηση του, παραπέμπει σε δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστα Αγοραστού για τους αεροψεκασμούς. Σε αυτή ο κ. Αγοραστός κάνει λόγο για επαρκείς ψεκασμούς, καλώντας όποιον θεωρεί ότι χρειάζονται περισσότεροι να καταβάλλει τα απαραίτητα κονδύλια.

“Υπεύθυνη και σαφής δήλωση Αγοραστου.Ή δημαγωγία και το ψέμα έχουν κοντά ποδαρια κ Πατουλη”, σχολιάζει ο κ. Μπασκόζος. Υπαρκτό αλλά ελεγχόμενο πρόβλημα

Καθησυχαστικό εμφανίζεται, με ανακοίνωση του αργά χθες το βράδυ, το Υπουργείο Υγείας, διαβεβαιώνοντας ότι είχε προβεί εγκαίρως σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες έτσι ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η δημόσια υγεία.

Ωστόσο, σχολιάζει παράλληλα και τη συζήτηση γύρω από τα κρούσματα ελονοσίας, τονίζοντας πως η Δημόσια Υγεία και το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας της κοινωνίας είναι πολύ ευαίσθητη και σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με όρους καταστροφολογίας και ανεύθυνου λαϊκισμού”.

“Είναι λυπηρό ένα θέμα δημόσιας υγείας που απαιτεί άμεσες, διακριτικές και αποτελεσματικές ενέργειες, να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και επικοινωνιακής τακτικής, προκαλώντας άσκοπη ανησυχία στους πολίτες αλλά και κίνδυνο διεθνούς δυσφήμισης της χώρας μας”, σημειώνεται.

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της Αριστοτέλους:

α) Η παρουσία σποραδικών κρουσμάτων ελονοσίας στη χώρα μας είναι ένα φαινόμενο με εξάρσεις και υφέσεις που παρατηρείται όλα τα τελευταία χρόνια.

β) Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για έγκαιρη διάγνωση, ενημέρωση, πρόληψη και θεραπεία με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων [ΚΕΕΛΠΝΟ, ΥΠΕ, υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ)].

γ) Ο αριθμός των «εισαγομένων» κρουσμάτων ήταν απολύτως αναμενόμενος λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων/μεταναστών που προσήλθαν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Σε «εγχώρια μετάδοση» οφείλονται 4 κρούσματα μετά την εκδήλωση των οποίων ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας συντονίζει και εποπτεύει την υλοποίηση των ενδεδειγμένων μέτρων για την αποφυγή διασποράς της νόσου.

δ) Υπάρχει ειδικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της Ελονοσίας που έχει εκπονηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και έχει ήδη ενεργοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας

ε) Βασική αρχή των πολιτικών δημόσιας υγείας είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό το λόγο η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ προχώρησε σε διακοπή της αιμοδοσίας σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, θα αναζητηθούν τρόποι αναπλήρωσης των απαραίτητων μονάδων αίματος.

Πηγή: virus.com.gr

Δείτε στο ΕΚΑΒNews

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews