ΕΙΔΗΣΕΙΣ

11/8/16

Ήπειρος: Βουλιάζουν τα «παραλιακά» Κέντρα Υγείας


Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016
ΕΚΑΒNews

Η κατάσταση στα κέντρα υγείας των παραθαλάσσιων περιοχών της Ηπείρου εμφανίζεται δραματική

Αγόρασαν γάζες με… έρανο

Βουλιάζουν τα «παραλιακά» Κέντρα Υγείας
agon.gr

Με έρανο και δωρεές υλικών καλύπτονται οι ανάγκες σε αναλώσιμα για Κέντρα Υγείας της Ηπείρου, σύμφωνα με την τακτική πλέον «ακτινογραφία» των προβλημάτων του δημόσιου συστήματος υγείας στην οποία προχώρησε η πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, ζητώντας επιτακτικά λύσεις από την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και το θετικό «μήνυμα» που έστειλαν οι προκηρύξεις εκατοντάδων θέσεων στον χώρο της υγείας, η λίστα με τα προβλήματα που κατήρτισαν οι εργαζόμενοι, εκτείνεται στο δίκτυο του ΕΣΥ σε ολόκληρη τη χώρα με ιδιαίτερη αναφορά να γίνεται στα Κέντρα Υγείας της Ηπείρου, που παρουσιάζουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά.
Η κατάσταση στα κέντρα υγείας των παραθαλάσσιων περιοχών της Ηπείρου εμφανίζεται δραματική, την ώρα μάλιστα που αυτά έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες που τις επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι «η υγεία στην παράκτια ζώνη της Ηπείρου, που σφύζει από τουρισμό, βρίσκεται σε κίνδυνο», κάνοντας φυσικά αναφορά και στην πρόσφατη τελετή για την παράδοση 11 ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ Ηπείρου, παρουσία του αν. υπουργού Υγείας. «Εγκαινιάζει 11 ασθενοφόρα στα Ιωάννινα για όλη την Ήπειρο και τα βάζει να φέρνουν βόλτες στους δρόμους των Ιωαννίνων με την ομάδα ΔΙΑΣ να ανοίγει το δρόμο με θόρυβο και κορναρίσματα. Την επόμενη ημέρα της φιέστας για τις διακομιδές βγήκαν πάλι τα σαράβαλα ασθενοφόρα, χωρίς πληρώματα ασθενοφόρων. Την ενδιαφέρει το «φαίνεσθαι».  Κάνει όμως μία τρύπα στο νερό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στα στοιχεία που επιμελήθηκαν μέλη της διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ και των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι ασθενείς κατά την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία καλούνται να αγοράζουν τα υλικά που θα καταναλώσουν, ενώ οι δομές υγείας και το ΕΚΑΒ συντηρούνται με εράνους, δωρεές και προσφορές τοπικών φορέων, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ξεπέρασαν το 1,5 δις ευρώ.

Αγόρασαν γάζες με… έρανο

Στο πλαίσιο αυτό, δραματική περιγράφεται η εικόνα στα Κέντρα Υγείας της Πρέβεζας και την Θεσπρωτίας. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο Κέντρο Υγείας Πάργας υπάρχουν τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και λοιπών επαγγελματιών υγείας, αν και κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες τουρίστες. Το Κ.Υ δεν λειτουργεί καθημερινά και εφημερεύει μόνο τις μονές ημέρες του μήνα, με ένα παθολόγο.

Το Κέντρο Υγείας Καναλακίου εφημερεύει εκ περιτροπής με το Κ.Υ. Πάργας. Σε αυτό υπηρετεί ένας παθολόγος, ο οποίος μόνο δυο ημέρες την εβδομάδα βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας και τις υπόλοιπες καλύπτει το νοσοκομείο Πρέβεζας.

Τα περιφερειακά ιατρεία των Συβότων και της Πέρδικας λειτουργούν μέχρι το μεσημέρι, λόγω έλλειψης προσωπικού. Αντίστοιχη εικόνα και στο Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου, το οποίο δε κάνει εφημερίες και «κατεβάζει ρολά» στις 3 το μεσημέρι.

Από δωρεές προμηθεύονται υλικά, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, τα Κέντρα Υγείας Θεσπρωτικού και Φιλιππιάδας. Μάλιστα, όπως αναφέρουν για το πρώτο, οι σημαντικές ελλείψεις υλικων καλύπτονται κάποιες φορές με δωρεές από τους εμποροβιοτέχνες και τους πολίτες ενώ συχνά γίνονται έρανοι μεταξύ του προσωπικού για την αγορά υγειονομικού υλικού. «Μόλις χθες (σ.σ. Δευτέρα)συγκεντρώθηκαν 24 ευρώ από το προσωπικό και αγόρασαν γάζες από ιδιωτικό φαρμακείο», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σημαντικές ελλείψεις υλικών αλλά και προσωπικού παρουσιάζει το Κ.Υ Φιλιππιάδας που εφημερεύει μόνο τις μισές μέρες του μήνα.

Πηγή: agon.gr

Δείτε στο ΕΚΑΒNews


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews