ΕΙΔΗΣΕΙΣ

17/8/16

Πρώην ιατρός του ΕΚΑΒ στην πρώτη γραμμή της επιχείρησης διάσωσης και διακομιδής των τραυματιών του συμβάντος στην Αίγινα

Ο πρώην  επικουρικός ιατρός του ΕΚΑΒ γενικός χειρουργός κος Σωκράτης Δούκας
Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2016
ΕΚΑΒNews

Διαλογή και σταθεροποίηση στο σημείο συμβάντος από τον πρώην ιατρό του ΕΚΑΒ Σωκράτη Δούκα ο οποίος συμμετείχε εθελοντικά και στην διακομιδή των περιστατικών.

Τον θυμόμαστε περισσότερο ως ιατρό του ΕΚΑΒ στο Τμήμα Μηχανών αλλά και στο Τμήμα Αεροδιακομιδών πριν αρκετά χρόνια.

Ο πρώην  επικουρικός ιατρός του ΕΚΑΒ γενικός χειρουργός κος Σωκράτης Δούκας ήταν από τους πρώτους που έσπευσε να βοηθήσει κατά την διάρκεια της επιχείρησης πρώτων βοηθειών και διακομιδής των τραυματιών, του τραγικού δυστυχήματος στη θαλάσσια περιοχή Πέρδικας στην Αίγινα, σε Νοσοκομεία της Αθήνας.

Μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα πολύνεκρο δυστύχημα. Είχαμε αρκετούς νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Έπρεπε να γίνει διαλογή και σταθεροποίηση… δήλωσε ο κος Δούκας στην κάμερα του Star..

Ο κος Σωκράτης Δούκας σήμερα είναι ιδιώτης γενικός χειρουργός στην Αίγινα.

ΒΙΝΤΕΟ από τη μεταφορά των τραυματιών στο λιμάνι του Πειραιά
Βίντεο

Δημοσιεύτηκε στις 16 Αυγ 2016Λιμάνι Πειραιά - Τραυματίες από Αίγινα
Βίντεο

Δημοσιεύτηκε στις 16 Αυγ 2016Τελευταία ενημέρωση 18/8/2016, 18:00

Ήταν το υπόδειγμα της συλλογικότητας". Ο ιατρός Σωκράτης Δούκας περιγράφει τις κρίσιμες ώρες μετά το τραγικό ναυτικό ατύχημα στην Αίγινα.
aeginaportal.gr

Ο ιατρός κύριος Σωκράτης Δούκας ήταν ο πρώτος από τους γιατρούς του νησιού που έφτασε στο λιμάνι της Πέρδικας, μετά το τραγικό ναυτικό ατύχημα. Το χαρακτήρισε ως "μία εικόνα μαζικής καταστροφής". Ο κύριος Δούκας μίλησε στο ραδιόφωνο του Aegina Portal χθες, μετά την επιστροφή του από το λιμάνι του Πειραιά, όπου μαζί με τους γιατρούς κ. Γαλάνη και κα Μανιάτη έκαναν τη διακομιδή των τραυματιών.

Ο κύριος Δούκας είναι χειρούργος, με πολύ μεγάλη εμπειρία στα επείγοντα περιστατικά. Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Αίγινας και είναι Δημοτικός Σύμβουλος. Αυτές του οι ιδιότητες οδηγούν τη συζήτηση στην ανάγκη για τη δημιουργία ενός σχεδιασμού, που θα μπορεί να διαχειρίζεται τέτοια περιστατικά.

"Η πρώτη εικόνα ήταν στο παγκάκι επάνω, να γίνεται ανάνηψη, καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, από δύο συναδέλφους παραθεριστές, στο μικρό παιδάκι το οποίο τελικά κατέληξε. Ήταν ήδη νεκρό, αλλά συνεχίστηκαν οι προσπάθειες ανάνηψης και εκεί στο λιμάνι της Πέρδικας και στη συνέχεια στο Κέντρο Υγείας. Έπρεπε να γίνει μία γρήγορη διαλογή των περιστατικών, γιατί ήταν σκόρπια. Κάποια ήταν μέσα σε κάποια άλλα σκάφη, κάποια είχαν μεταφερθεί" λέει ο κύριος Δούκας.

"Είναι μία μαζική καταστροφή όταν έχουμε τόσα θύματα. Η διαχείρισή τους πρέπει να γίνει ανάλογα με τους πόρους που διαθέτεις. Εδώ υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα ανάλογα τι πόρους διαθέτεις, δίνεις προτεραιότητα στους βαρύτερα ή τους ελαφρύτερα τραυματισμένους. Πως πρέπει να γίνει η διακομιδή, πως πρέπει να γίνει η σταθεροποίησή τους" είπε ο κύριος Δούκας συνεχίζοντας την περιγραφή. "Στο ένα σκάφος μέσα ήταν η κοπέλα με το ακρωτηριασμένο πόδι που είχε γίνει η πρώτη περίδεση και επικρατούσε κατά κάποιο τρόπο ένας πανικός. Η περίδεση είχε γίνει από μία νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας που τυχαία βρέθηκε εκεί. Σε ένα σκάφος πιο κάτω προς την άκρη του λιμανιού, ήταν ο πρώτος νεκρός που διαπίστωσα, ενήλικας. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι όταν έχεις και μερικά άλλα περιστατικά, τα οποία είναι διάσπαρτα και κάθονται έξω στην προβλήτα, άλλα κάθονται μέσα στα σκάφη που είχαν σπεύσει για να βοηθήσουν τους ανθρώπους, οπότε εκεί το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι η διαλογή και να χρησιμοποιηθούν οι ιατρικές δυνάμεις με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο".

Ο κύριος Δούκας αναφέρει ότι μετά τη αξιολόγηση των τραυματιών έγινε η σταθεροποίηση τους. Εκείνη τη χρονική στιγμή βρίσκονται και τα τρία ασθενοφόρα, δύο του Κέντρου Υγείας και ένα του Νοσοκομείου στο λιμάνι της Πέρδικας. "Τα ασθενοφόρα με δική μου πρωτοβουλία θεώρησα να τα στείλω όλα στο Κέντρο Υγείας. Γιατί; γιατί θα ακολουθούσαμε όλοι οι γιατροί που εμπλακήκαμε στο περιστατικό στο Κέντρο Υγείας. Στην προκειμένη περίπτωση δεν ήταν σωστό να μοιράσεις τα περιστατικά δεξιά - αριστερά, αλλά να συγκεντρωθούν σε μία συγκεκριμένη δομή και όλο το ιατρικό δυναμικό που έχεις να πάει σε αυτή τη συγκεκριμένη δομή".

Σε ερώτηση για το πως, τελικά, ήταν εφικτή η μεταφορά 17 τραυματιών (ακόμη και ελαφρών περιστατικών που μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους) ο κύριος Δούκας είπε: "Σήμερα, οφείλω να πω ότι ήταν το υπόδειγμα της συλλογικότητας σε όλα τα επίπεδα. Αστυνομία, Λιμενικό, Κέντρο Υγείας, Άγιος Διονύσιος, απλοί άνθρωποι, παραθεριστές, γιατροί, όλοι ήταν εκεί. Χωλαίνουμε κατά κάποιο τρόπο κάπου, στο ποιος θα δώσει το πρόσταγμα, γιατί σε τέτοιες καταστάσεις πρέπει να υπάρχει ένας ο οποίος θα πρέπει να κατευθύνει. Αλλά είναι πάρα πολύ λογικό μέσα σε αυτό τον πανικό και την αναμπουμπούλα που δημιουργείται. Παρόλα αυτά, όλα λειτούργησαν, παρά το τραγικό συμβάν, λειτούργησαν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Αυτή η συλλογικότητα των εμπλεκομένων φορέων, επισήμων φορέων, αλλά και των απλών ανθρώπων είναι κάτι φανταστικό. Φαντάζομαι, σε άλλες περιπτώσεις, γιατί αυτό το περιστατικό δεν υστερεί από μεγαλύτερα περιστατικά. Είναι πολύ βασικό να το πούμε. Ήταν μία μαζική καταστροφή".

"Για τη μεταφορά των βαριά τραυματιών στο λιμάνι του Πειραιά ο κύριος Δούκας είπε: "Αρχικά είχα εγώ μία επικοινωνία με το κέντρο αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, παρακάμπτοντας το πρωτόκολλο. Το ελικόπτερο για να σηκωθεί από την Αθήνα και να έρθει εδώ θέλει περίπου μία ώρα. Το ιπτάμενο δελφίνι εκεί την ώρα έμπαινε στο επόμενο τέταρτο στο λιμάνι. Υπήρχε μία καλή χρονική στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να τους σταθεροποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, οπότε σε συνεργασία με το Κέντρο Αεροδιακομιδών, με το Λιμενικό Σώμα και με το ΕΚΕΠΥ που είχα μία επικοινωνία, αποφασίστηκε η πλέον σοβαρά, σταθεροποιημένη πάντα, να μεταφερθούν με το δελφίνι συνοδεία του κυρίου Γαλάνη και της κυρίας Μανιάτη".

"Αυτό το περιστατικό, ήταν αυτό που ήρθε να βγάλει το πιο κακό σενάριο στην επιφάνεια. Πρέπει τουλάχιστον από εδώ και πέρα να είμαστε έτοιμοι. Θα ήθελα τελειώνοντας πραγματικά να συλλυπηθώ τους ανθρώπους που χάσανε τους δικούς τους και να ευχαριστήσω πραγματικά μέσα από την καρδιά μου, όσους όσους ενεπλάκησαν σε αυτό το περιστατικό. Όλους, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Τους απλούς πολίτες, τους συναδέλφους γιατρούς, τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας, τους ιδιώτες γιατρούς, το Λιμενικό Σώμα, την Αστυνομία, τους πάντες. Όλοι σήμερα έδειξαν έναν απίστευτο εαυτό. Πραγματικά", είπε ο κύριος Δούκας.
Ακούστε τον κο Σωκράτη Δούκα εδώ
Πηγή: aeginaportal.gr


Δείτε στο ΕΚΑΒNews


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews