ΕΙΔΗΣΕΙΣ

8/8/16

Άρρωστοι πολίτες που έβλεπαν ασθενοφόρα να (μην) περνούν-Δραματικές ελλείψεις τινάζουν στον αέρα τις διακομιδές


Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2016
ΕΚΑΒNews

Άρρωστοι πολίτες που έβλεπαν ασθενοφόρα να (μην) περνούν
imerisia.gr

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΙΝΑΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ


Της Ελένης Πετροπούλου

Χρέη οδηγού ασθενοφόρου ανέλαβε πρόσφατα δήμαρχος, ελλείψει οδηγού ασθενοφόρου. Εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Αγρινίου-Αμφιλοχίας μόλις πρόσφατα «ζητιάνεψαν» 650 ευρώ από τις δημοτικές αρχές για να αγοράσουν μεταχειρισμένα ανταλλακτικά και να επισκευάσουν δύο ασθενοφόρα! Προχθές, η διοίκηση του ΕΚΑΒ Πάτρας έδωσε εντολή στο ΕΚΑΒ Ζακύνθου να μεταφέρει στην αχαϊκή πρωτεύουσα το μοναδικό όχημα που είναι και κινητή μονάδα, κατάλληλη για να εξυπηρετήσει ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι στο νησί.
Τα συγκεκριμένα περιστατικά είναι ενδεικτικά των σοβαρών ελλείψεων που καταγράφονται στις διακομιδές ασθενών στην Ελλάδα. Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), λόγω έλλειψης Ασθενοφόρων και Πληρωμάτων Ασθενοφόρων οι διακομιδές καθυστερούν, γίνονται με ιδιωτικά ακατάλληλα μέσα, αγροτικά οχήματα και ιδιωτικά Ασθενοφόρα με επιβάρυνση των ασθενών. Ολόκληρες περιοχές -27 τον αριθμό στην Αττική- παραμένουν ακάλυπτες ή καλύπτονται από ασθενοφόρα γειτονικών τομέων. Το αν θα σωθεί, δηλαδή, ή όχι ένας άνθρωπος, είναι θέμα ευνοϊκής ή αρνητικής συγκυρίας και όπως αναφέρει η Ομοσπονδία «πεθαίνουν ασθενείς εξαιτίας των καθυστερήσεων».

Νέοι οδηγοί
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις οδηγών, πριν από λίγο καιρό ψηφίστηκε διάταξη σύμφωνα με την οποία χρέη οδηγού ασθενοφόρου μπορούν να εκτελούν και οδηγοί πυροσβέστες και υπάλληλοι των δήμων, υπό την προϋπόθεση ότι θα περάσουν από μια ολιγόωρη εκπαίδευση. Ωστόσο ακόμα η διάταξη αυτή δεν έχει γίνει πράξη.


Τα προβλήματα του ΕΚΑΒ δεν περιορίζονται στις ελλείψεις σε προσωπικό. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα και στον στόλο του ΕΚΑΒ, καθώς τα ασθενοφόρα «κουβαλούν» χιλιάδες χιλιόμετρα, είναι «γηρασμένα» και το κόστος συντήρησης υψηλό. Σημειώνεται ότι υπάρχουν ασθενοφόρα που έχουν διανύσει ακόμη και ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα. Έτσι, σχεδόν το 50% των «μάχιμων» οχημάτων βρίσκεται ακινητοποιημένο λόγω σοβαρών βλαβών, ενώ και ασθενοφόρα με απλές βλάβες -λόγω έλλειψης ανταλλακτικών- δεν επισκευάζονται έγκαιρα.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, σήμερα το κόστος συντήρησης και καύσιμων (τα περισσότερα είναι βενζινοκίνητα, ενώ τα καινούργια ασθενοφόρα κινούνται με πετρέλαιο) ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ ετησίως.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις στα ασθενοφόρα από υγειονομικό υλικό έως και ανταλλακτικά. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, κατήγγειλαν ότι υπάρχουν ελλείψεις σημαντικών ανταλλακτικών για τα ασθενοφόρα όπως οι αισθητήρες κοντέρ, με αποτέλεσμα αρκετά ασθενοφόρα να μην έχουν ένδειξη της ταχύτητας με την οποία κινούνται.
Σε αρκετά δεν λειτουργεί ο χιλιομετρητής ώστε να φαίνεται πόσα χιλιόμετρα διανύει ένα ασθενοφόρο καθημερινά για να μπορεί να γίνεται σωστά το σέρβις, η αλλαγή αναλώσιμων ανταλλακτικών (τακάκια, ελαστικά, φίλτρα, κ.λπ.) αλλά και η ακριβής καταγραφή χιλιομέτρων του ασθενοφόρου στο γέμισμα με καύσιμα.
Όπως αναφέρουν, εδώ και καιρό υπάρχουν ελλείψεις σε μάσκες, ελαστικούς επιδέσμους, υγρό για απολύμανση, όπως και σε άλλα υλικά, σημαντικά για τη λειτουργία όλων των τμημάτων που επιχειρούν στα επείγοντα. Ταυτόχρονα και άλλα υγειονομικά υλικά τελειώνουν, με αποτέλεσμα οι διασώστες να έχουν πρόβλημα στην αντιμετώπιση περιστατικών.

Καθαριότητα
Επιπρόσθετα, δεν έχει δοθεί λύση εδώ και πολλούς μήνες με την καθαριότητα των εγκαταστάσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ και την απολύμανση-καθαριότητα των ασθενοφόρων. Στο θέμα των στεγάσεων του ΕΚΑΒ, σε πολλούς τομείς δεν υπάρχουν κλιματιστικά εν λειτουργία, με αποτέλεσμα τα πληρώματα ασθενοφόρων τον ελάχιστο χρόνο που μπορεί να έχουν για να ξεκουραστούν από τον υψηλό φόρτο εργασίας, να αποφεύγουν να μπουν στις στεγάσεις (τύπου isobox) διότι οι συνθήκες είναι τραγικές από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης αρκετές στεγάσεις δεν έχουν καθόλου εξοπλισμό ώστε να χρησιμοποιηθούν από τους διασώστες.
Παρά ταύτα, μόνο το ΕΚΑΒ Αττικής λαμβάνει καθημερινά περί τις 5.000 κλήσεις για διακομιδές και πραγματοποιεί έως 900 διακομιδές μόνον στην Αττική. Στην πρωινή και την απογευματινή βάρδια κινούνται στους δρόμους, 55-65 ασθενοφόρα, το βράδυ όμως μειώνονται στα 30.

Ανανεώνεται ο στόλος μετ’ εμποδίων
Με 90 νέα ασθενοφόρα ενισχύεται σταδιακά ο στόλος του ΕΚΑΒ, ο οποίος σήμερα διαθέτει συνολικά 732 οχήματα. Την προηγούμενη εβδομάδα παραδόθηκαν 11 ασθενοφόρα, τα οποία θα εξοπλίσουν τους σταθμούς του ΕΚΑΒ στην περιφέρεια της Ηπείρου.
Κατά την τελετή παράδοσης, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Παύλος Πολάκης, αφού ανέφερε πως η τελευταία μαζική προμήθεια ασθενοφόρων πραγματοποιήθηκε το 2004, με κόστος 94.000 ευρώ ανά ασθενοφόρο, περιέγραψε τη μακρά και πολυδαίδαλη διαδρομή ενός διαγωνισμού που ξεκίνησε το 2008 και επειδή «κάποιοι δεν τα έβρισκαν στη μίζα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, παρέμενε ανολοκλήρωτος.
Με πολιτική απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και μετά από ασφυκτική πίεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκληρώθηκε το ένα κομμάτι του διαγωνισμού, που αφορούσε στην προμήθεια 90 ασθενοφόρων με κόστος 48.000 ευρώ ανά ασθενοφόρο, ενώ προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός για άλλα 115, αφού ο προηγούμενος προέβλεπε ότι θα αγοράζονταν με κόστος 63.000 ευρώ ανά ασθενοφόρο, γεγονός που δεν δικαιολογούνταν από τις διαφορές στις προδιαγραφές τους.
Όσον αφορά το ΕΚΑΒ, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι έχουν ήδη προσληφθεί 187 διασώστες, ενώ άλλες 100 νέες θέσεις θα προκηρυχθούν σε περιοχές που θα μείνουν κενά μετά από εσωτερικές μετακινήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά μετά από δημόσια πρόσκληση. Τέλος, ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στα εναέρια μέσα διακομιδής και τόνισε ότι θα χρησιμοποιηθούν έξι ελικόπτερα τύπου Dauphin του Λιμενικού Σώματος, καθώς και δικινητήρια Huey των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δημοσιεύτηκε 7/8/2016

Πηγή: imerisia.gr


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews