ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19/8/16

Σε οριακό σημείο η λειτουργία του τομέα ΕΚΑΒ στην Ηλεία-Στα όρια τους οι διασώστες


Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016
ΕΚΑΒNews

Αναλώνονται στις διακομιδές από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο και… στο «επείγον» ψάχνουν ασθενοφόρο!
proini.news

-Με 4 γερασμένα ασθενοφόρα το ΕΚΑΒ στην Ηλεία και ελλείψεις σε διασώστες

-Η υποστελέχωση των Ν.Μ. Πύργου και Αμαλιάδας «στέλνει» τα ασθενοφόρα έως και 5 φορές ημερησίως στην Πάτρα δηλώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτ. Ελλάδας

Σε οριακό σημείο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η λειτουργία του τομέα ΕΚΑΒ στην Ηλεία καθώς παρά το γεγονός ότι τα ασθενοφόρα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας προορίζονται –όπως αναφέρει και η ονομασία του- για τα επείγοντα περιστατικά (τροχαία, διακομιδές σε ΜΕΘ και γενικότερα σοβαρά περιστατικά) , …«αναλώνουν» το χρόνο τους σε … δευτερογενείς διακομιδές μεταφέροντας ακόμα και ασθενείς με… πυρετό! Αυτή είναι και η βασικότερη αιτία- μαζί με τις σημαντικές ελλείψεις διασωστών του ΕΚΑΒ- που τα ασθενοφόρα, καθυστερούν να φτάσουν και να προσφέρουν βοήθεια στους πραγματικά έχοντας σοβαρή ανάγκη και μεταφορά σε Νοσοκομείο.  Και το χειρότερο όλων είναι, πως σε καθημερινή βάση, οι διασώστες πληρωμάτων του ΕΚΑΒ στο Νομό, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους αλλά και των ασθενών- τραυματιών που μεταφέρουν, εξαιτίας των παμπάλαιων και ασυντήρητων στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενοφόρων που χρησιμοποιούν! Ασθενοφόρα με σημαντικές μηχανικές βλάβες, φθαρμένα ελαστικά και έχοντας εκατοντάδες χιλιάδες (!) «σκληρά» χιλιόμετρα στο ενεργητικό τους.

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του ΕΚΑΒ Δυτ. Ελλάδας – στο οποίο ανήκουν τα πληρώματα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας της Ηλείας- κ. Γιάννης Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στην «ΠΡΩΙΝΗ» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολύ σοβαρά και η επίλυση τους δεν επιδέχεται άλλη καθυστέρηση. «Αυτή τη στιγμή, στην Ηλεία έχουμε μόλις τέσσερα (4) ασθενοφόρα τα οποία όμως είναι πολύ παλιά και με χιλιάδες χιλιόμετρα με αποτέλεσμα να βγάζουν συχνά βλάβες. Το μεγάλο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ στην Ηλεία, είναι οι διακομιδές από τα Νοσοκομεία του Νομού προς την Πάτρα. Καθημερινά, τα ασθενοφόρα, σε 24ωρη βάση, μπορεί να πάνε και πέντε (5) φορές προς την Πάτρα, που σημαίνει ότι για 3 το λιγότερο ώρες, το ασθενοφόρο «χάνεται» από την περιοχή! Σκεφτείτε μόνον, ότι θέλει μιάμιση ώρα να πάει και μιάμιση να γυρίσει, συν τον χρόνο που χρειάζεται για να παραδώσει το περιστατικό που διακομίζει. Ουσιαστικά, χάνεται η μισή βάρδια και η Ηλεία πάντα μένει με ένα ασθενοφόρο μείον ενώ όταν υπάρχει υπερεπείγον περιστατικό η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Συνήθως όμως, δεν φεύγουν δυο ασθενοφόρα μαζί για την Πάτρα, περιμένουμε να επιστρέψει το ένα για να φύγει το άλλο, όμως υπάρχουν φορές που δεν υπάρχει χρόνος για να περιμένεις…».

Ο κ. Θεοδωρόπουλος, τόνισε πως ένα από τα βασικότερα προβλήματα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει να κάνει με την υποστελέχωση των Νοσοκομείων της Ηλείας και κυρίως της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας. «Δυστυχώς, οι ελλείψεις είναι τεράστιες και κυρίως στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, με αποτέλεσμα ότι περιστατικό δέχεται να φεύγει είτε για την Πάτρα είτε για τον Πύργο, λόγω της έλλειψης βασικών ειδικοτήτων. Όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται ένα ασθενοφόρο, μόνο για να κάνει αυτή τη δουλειά όλη την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου των εξιτηρίων και των επανεξετάσεων».

Ο πρόεδρος του «Σωματείου Προσωπικού ΕΚΑΒ 3ης Περιφέρειας» Γιάννης Θεοδωρόπουλος


«Στα όρια τους οι διασώστες»
Αυτή τη στιγμή, στο ΕΚΑΒ της Ηλείας, επιχειρούν ενεργά 32 διασώστες πλήρωμα, δηλαδή, πολύ λιγότεροι από το απαιτούμενο σε καθημερινή βάση προσωπικό. «Ένα ασθενοφόρο για να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση, χρειάζεται 11 διασώστες. Επομένως το ΕΚΑΒ στην Ηλεία, θα έπρεπε να ήταν στελεχωμένο με 40-45 άτομα προσωπικό. Σκεφτείτε, ότι οι διασωστες που καθημερινά υπερβάλουν εαυτό για να βοηθήσουν τον κόσμο, δεν έχουν καταφέρει να πάρουν ούτε την περσινή τους άδεια και όπως είναι λογικό οι αντοχές τους έχουν φτάσει στα όρια» τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος και πρόσθεσε, ότι όση καλή διάθεση και αν έχουν, με τους ρυθμούς αυτούς θα εξαντληθούν για αυτό θα πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει αν και για την ώρα… δεν διαβλέπουν προοπτική ενίσχυσης αλλά αποδυνάμωσης. «Αναλώνουμε την ενέργεια μας στη διακομιδή περιστατικών από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο, παρότι «υπάρχουμε» για το «επείγον». Η κατάσταση αυτή δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει πράξη όσα δεσμεύτηκε».

Συντάκτης: Κική Κολοβέρου

Πηγή: proini.news


Δείτε στο ΕΚΑΒNews


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews