ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24/8/16

Τέσσερα χρόνια διακομιδές ασθενών από τους εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Κυκλάδων


Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016
ΕΚΑΒNews

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Παράρτημα Κυκλάδων, ξεκίνησαν να βοηθούν... στις διακομιδές ασθενών στο νησί της Πάρου, λόγω της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ. Μια χούφτα άνθρωποι με ένα παλιό ασθενοφόρο όχημα προσφέρουν από το 2012 εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, προκειμένου να καλύψουν τα κενά στις βάρδιες του ΕΚΑΒ, βοηθώντας όσο και όπως μπορούν στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Στον μεγάλο τους αυτό αγώνα, τις περισσότερες φορές καλύπτουν οι ίδιοι τα έξοδα που προκύπτουν. Τον τελευταίο χρόνο κάποιοι τοπικοί σύλλογοι, αναγνωρίζοντας το έργο της ΕΟΔ Κυκλάδων, πραγματοποίησαν εκδηλώσεις και με μέρος των εσόδων τους κάλυψαν κάποιες ανάγκες του Παραρτήματος, ενώ κάποιοι πολίτες προχώρησαν σε δωρεές εξοπλισμού Α’ Βοηθειών, ωστόσο οι προσφορές αυτές δεν λύνουν το πρόβλημα.

Η κατάσταση στην Πάρο δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο το καλοκαίρι, όταν το νησί οκταπλασιάζει ή και μερικές ημέρες δεκαπλασιάζει τον πληθυσμό του, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ατυχήματα και γενικά τα περιστατικά που αφορούν την υγεία των πολιτών. Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο πέρυσι τον Μάιο και πριν ακόμα ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, η ΕΟΔ Κυκλάδων έκανε 13 διακομιδές σε μόλις 21 μέρες. Συνολικά το 2015 πραγματοποιήθηκαν 99 διακομιδές, ενώ για φέτος, σύμφωνα πάντα με στοιχεία από την ΕΟΔ Κυκλάδων, μέχρι και τις 24 Ιουνίου 2016, έγιναν 50 διακομιδές. Πολλές από τις διακομιδές γίνονται τις βραδινές ώρες, με τους εθελοντές της ΕΟΔ να ανταποκρίνονται σε κλήσεις όλο το 24ωρο και να σπεύδουν σε περιστατικά ακόμα και επικουρικά του ΕΚΑΒ, λόγω μεγάλου αριθμού τραυματιών ή λόγω ταυτόχρονων περιστατικών.


Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί σ’ ένα νησί, πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών, και, ταυτόχρονα, αναδεικνύουν την έλλειψη υποδομών δημόσιας υγείας που εντοπίζεται στα περισσότερα ελληνικά νησιά.

Να σημειωθεί ότι οι διακομιδές που αναλαμβάνει η ΕΟΔ Κυκλάδων γίνονται πάντα μετά από κλήση του Κέντρου Υγείας ή άλλου κρατικού φορέα ή ακόμα και συγγενών του ασθενή ή του ίδιου του τραυματία και μόνο όταν δεν υπάρχει επάρκεια από τη βάρδια του ΕΚΑΒ. Τα περιστατικά που καλούνται να βοηθήσουν οι εθελοντές της ΕΟΔ Κυκλάδων αφορούν κυρίως:
Μεταφορά τραυματιών  από το σημείο του ατυχήματος στο Κέντρο Υγείας Πάρου και, αν χρειαστεί, σε Διαγνωστικό κέντρο του νησιού για περαιτέρω εξετάσεις.
Μεταφορά ασθενών ή τραυματιών από την οικία τους στο Κέντρο Υγείας Πάρου ή σε Διαγνωστικό κέντρο.
Μεταφορά ασθενών ή τραυματιών από το Κέντρο Υγείας Πάρου στο λιμάνι για να μεταφερθούν είτε με πλωτό διακομιδών είτε με πλοίο της γραμμής σε νοσοκομεία της Σύρου ή της Αττικής αντίστοιχα.
Μεταφορά ασθενών ή τραυματιών από το Κέντρο Υγείας Πάρου στο αεροδρόμιο για να μεταφερθούν άμεσα σε νοσοκομείο της Αττικής.
Μεταφορά ασθενών ή τραυματιών από το πλοίο  ή από το Κέντρο Υγείας στην οικία τους
Περιστατικά πνιγμού για περισυλλογή σορών
Μεταφορά τραυματιών στο Κέντρο Υγείας Πάρου κατά τη διάρκεια αθλητικών εκδηλώσεων

Όλα τα μέλη της ΕΟΔ Κυκλάδων είναι πιστοποιημένα σε Α’ Βοήθειες (Βασική Υποστήριξη Ζωής) και Αντιμετώπιση Τραύματος από τους εκπαιδευτές της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, παράρτημα Κυκλάδων καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και ζητά την υποστήριξη όλων όσοι μπορούν να βοηθήσουν.

Η ΕΟΔ Κυκλάδων συμμετέχει επίσης σε κατάσβεση πυρκαγιών, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς και  σε καλύψεις αθλητικών δραστηριοτήτων σε Α’ Βοήθειες.

Πηγή: crete-news.grΔείτε στο ΕΚΑΒNews

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews