ΕΙΔΗΣΕΙΣ

3/8/16

Το χειρότερο καλοκαίρι για το ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική


Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016
ΕΚΑΒNews

Συνέντευξη η διευθύντρια του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Χρυσή Ματσικούδη στο halkidikifocus.gr


Το χειρότερο καλοκαίρι για το ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική
halkidikifocus.gr

Η διευθύντρια του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης στο halkidikifocus.gr

Αγωνιώδεις προσπάθειες καταβάλλει η διεύθυνση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δεκάδες περιστατικά της θερινής περιόδου στη Χαλκιδική.

«Φέτος είναι η χειρότερη χρονιά για τον τουριστικό νομό, καθώς το προσωπικό έχει μειωθεί δραματικά» δηλώνει στο halkidikifocus.gr η διευθύντρια του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης (όπου υπάγεται και η Χαλκιδική) του ΕΚΑΒ Χρυσή Ματσικούδη. Όπως εξηγεί «υπήρξαν αρκετές συνταξιοδοτήσεις γεγονός που αποδυνάμωσε τα πληρώματα ενώ πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται είτε σε αναρρωτική άδεια ή έχουν απαλλαγεί –κατόπιν εξέτασης από αρμόδια επιτροπή- από τα καθήκοντά τους για λόγους υγείας».

«Τρομερές ελλείψεις παντού»

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ παρατηρείται σε όλη τη χώρα, ακόμη και στην Αθήνα. Διασώστες που υπηρετούν σε άλλους τομείς ή παραρτήματα και ζήτησαν μετάθεση για τη Χαλκιδική, το αίτημά τους δεν έγινε αποδεκτό. «Εξαιτίας των τρομερών ελλείψεων είναι αδύνατο να μετατεθεί ένα μέλος πληρώματος ασθενοφόρου καθώς από το παράρτημα που θα αποχωρήσει θα αφήσει πίσω μία κενή θέση που με δυσκολία θα αναπληρωθεί» επισημαίνει χαρακτηριστικά η κ. Ματσικούδη. «Παράλληλα, η γραφειοκρατία –δυστυχώς- και σ’ αυτή την περίπτωση καλά κρατεί» προσθέτει.

Η διευθύντρια του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Χρυσή Ματσικούδη 


Νέο πρόβλημα στην Κασσάνδρα

Στη χερσόνησο της Κασσάνδρας μέχρι και τις 7 Αυγούστου θα υπάρχει το δεύτερο ασθενοφόρο που σταθμεύει στη Νέα Σκιώνη και στελεχώνεται από διασώστες που υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη και συνδυάζουν την άδειά τους με διαμονή στην περιοχή που καλύπτεται από τον οικείο Δήμο και τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής για την ενίσχυση των πληρωμάτων. «Πληροφορήθηκα ότι η κανονική άδεια των διασωστών λήγει την ερχόμενη εβδομάδα με αποτέλεσμα να δημιουργείται εκ νέου κενό» γνωστοποιεί στο halkidikifocus.gr η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Κασσάνδρειας Σοφία Δημοπούλου.

Η ίδια υπενθυμίζει ότι το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ δεν βρίσκεται μόνιμα στην περιοχή, επειδή -ανάλογα με το πρόγραμμα- καλύπτει και περιστατικά στα Νέα Μουδανιά. «Παρόλο που επιχειρείται μια εξισορρόπηση σε ό,τι αφορά τις βάρδιες, το προσωπικό δεν επαρκεί γι’ αυτό και σε ολόκληρη τη Χαλκιδική υπάρχουν μόνο τρία ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια» διευκρίνισε η κ. Δημοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του halkidikifocus.gr, οι εργαζόμενοι που καλύπτουν τα περιστατικά με το ασθενοφόρο της Νέας Σκιώνης εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην ευρύτερη περιοχή μέχρι τέλος Αυγούστου.

«Οι διασώστες που μετακινούνται εθελοντικά από τη Θεσσαλονίκη στη Χαλκιδική, θα παραμένουν μόνο όσο διαρκεί η κανονική άδεια. Μόλις τελειώσει είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στις θέσεις τους διαφορετικά και στη Θεσσαλονίκη θα προκύψουν προβλήματα» ξεκαθαρίζει η διευθύντρια του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα σημειώνει πως βρίσκεται σε εξέλιξη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μετακίνηση προσωπικού που θα βρίσκεται σε άδεια από τις 8 Αυγούστου. «Ελπίζουμε να υπάρξει ανταπόκριση ώστε να συνεχιστεί η στελέχωση του ασθενοφόρου της Νέας Σκιώνης μέχρι το πέρας της περιόδου αιχμής» αναφέρει η κ. Ματσικούδη.

Η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Κασσάνδρειας Σοφία Δημοπούλου


Αγώνας δρόμου…

Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Κασσάνδρειας, όπως και των υπόλοιπων μονάδων του Ε.Σ.Υ., καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τα δεκάδες περιστατικά που συμβαίνουν καθημερινά. «Γίνεται ένας διαρκής αγώνας. Προσπαθούμε να συντονίσουμε την κίνηση των ασθενοφόρων με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τεθεί σε παραμικρό κίνδυνο η υγεία και η ζωή των ασθενών» υπογραμμίζει η κ. Δημοπούλου, αναφέροντας διάφορες περιπτώσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. «Πρόσφατα το ασθενοφόρο της Νέας Σκιώνης κλήθηκε να διακομίσει ασθενή που υπέστη έμφραγμα και έπειτα από λίγη ώρα κληθήκαμε να διαχειριστούμε περιστατικό με βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο νεαρής γυναίκας. Αναγκαστήκαμε να καλέσουμε το ασθενοφόρο που είχε βάρδια στα Νέα Μουδανιά» περιγράφει η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Κασσάνδρειας. «Τα τρία ασθενοφόρα ανά βάρδια δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση και στόχος είναι να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση» συμπληρώνει.

Αεροδιακομιδές: θετικά και αρνητικά

Το πιλοτικό πρόγραμμα αεροδιακομιδών που υλοποιείται φέτος στη Χαλκιδική από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, που παραχωρεί το ελικόπτερο, αποτελεί ομολογουμένως ένα σημαντικό βήμα ωστόσο σύμφωνα με τους υγειονομικούς δεν λείπουν και οι αντικειμενικές δυσκολίες. «Είναι πολύ χρήσιμες οι αεροδιακομιδές, καθώς οι αποστάσεις σχεδόν μηδενίζονται και εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος, κρίσιμος για την πορεία του ασθενούς» υποστηρίζει η κ. Δημοπούλου. «Σε ελάχιστα λεπτά, λιγότερα από 10, ένα περιστατικό από την Κασσάνδρα θα διακομιστεί σε κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης», προσθέτει.

Ωστόσο, η ίδια κάνει λόγο για περιορισμούς, καθώς το πρόγραμμα υλοποιείται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή ενώ το ελικόπτερο μπορεί να εκτελεί πτήσεις μόνο από την Ανατολή έως τη Δύση του ήλιου. «Ασθενής με βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο δεν μπόρεσε να μεταφερθεί με το ελικόπτερο επειδή το περιστατικό συνέβη μετά τις 8 το βράδυ» αναφέρει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Κ.Υ. Κασσάνδρειας.

Περιορισμένο ενδιαφέρον

Κληθείσα να σχολιάσει τους πρόσφατους ισχυρισμούς του εργασιακού Σωματείου ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας στο σχετικό ρεπορτάζ του halkidikifocus.gr αναφορικά με το μικρό αριθμό μετακινήσεων διασωστών από τη Θεσσαλονίκη στη Χαλκιδική, στο πλαίσιο της κανονικής άδειάς τους, η κ. Ματσικούδη εξηγεί ότι γενικότερα το ενδιαφέρον είναι μειωμένο για διάφορους λόγους.

Παράλληλα, παραδέχεται ότι φέτος υπήρξε καθυστέρηση για την εγκατάσταση των «εθελοντικών» πληρωμάτων ασθενοφόρων. «Βρισκόμασταν σε αναμονή προσλήψεων εποχικού προσωπικού, γύρω στα 15-18 άτομα, ωστόσο η διαδικασία δεν προχώρησε» διευκρινίζει.

Τέλος, η διευθύντρια του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης επισήμανε πως οι τοπικοί φορείς και οι ξενοδόχοι στάθηκαν και φέτος αρωγοί στην προσπάθεια. «Παρόλο που κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή αποφασίστηκαν οι μετακινήσεις υπήρξε ανταπόκριση και παρά τις δυσκολίες εξασφαλίστηκε η δωρεάν διαμονή του προσωπικού σε καταλύματα της περιοχής» καταλήγει.

Γράφτηκε από τον  Χρήστος Πέτρου



Δείτε στο ΕΚΑΒNews








Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews