ΕΙΔΗΣΕΙΣ

25/9/16

Βάσεις ΕΚΑΒ σε Τύρναβο, Φάρσαλα και Αγιά


Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Βάσεις ΕΚΑΒ σε Τύρναβο, Φάρσαλα και Αγιά
eleftheria.gr

ΣΕ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα δημιουργίας βάσεων του ΕΚΑΒ σε πολλές περιοχές ευθύνης της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Σε συνεργασία της διοίκησης των δύο φορέων που άλλωστε βρίσκονται υπό την ίδια σκέπη, το υπουργείο Υγείας, και συγκεκριμένα μετά από συμφωνία για κοινή δράση μεταξύ του προέδρου του ΕΚΑΒ, Κώστα Καρακατσιανόπουλου και του διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Νέστορα Αντωνίου.

Ειδικότερα, λειτουργεί ήδη η βάση του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Μουζακίου και είναι θέμα ημερών η αντίστοιχη βάση στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας. Το αμέσως επόμενο διάστημα είναι δρομολογημένη η δημιουργία βάσεων του ΕΚΑΒ στον Τύρναβο και τα Φάρσαλα, ενώ ο σχετικός μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός περιλαμβάνει και το Κέντρο Υγείας Αγιάς.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ
Όπως εξηγεί στην «Ε», ο διοικητής της ΥΠΕ κ. Αντωνίου, «στόχος αυτής της συνεργασίας που αποδίδει ήδη τους πρώτους της καρπούς είναι η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, τόσο των Κέντρων Υγείας όσο και του ΕΚΑΒ, η αποτελεσματικότερη και αμεσότερη αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, καθώς και η ορθολογικότερη κατά το δυνατόν αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και των μέσων που διαθέτει, πέρα από την προοπτική ικανής ενίσχυσης και των δύο τομέων».
Αφορμή για την έναρξη αυτής της διαδικασίας στάθηκε ένα τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2015, μόλις 500 μέτρα από το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, χωρίς να είναι δυνατή η χρησιμοποίηση του ασθενοφόρου του Κ.Υ., λόγω έλλειψης οδηγού. Χρειάστηκε τότε η έλευση ασθενοφόρου από τη Λάρισα, καταδεικνύοντας την ένταση του φαινομένου.
Αρχικά, ως ένδειξη καλής πρόθεσης, η ΥΠΕ παραχώρησε στο ΕΚΑΒ τέσσερα ασθενοφόρα που υπήρχαν στη διάθεση της και τα οποία είχε εφοδιαστεί μέσω του ΕΣΠΑ, καθώς και άλλα οχτώ ασθενοφόρα μέχρι σήμερα.
Ειδικότερα για το πρόβλημα κάλυψης των αναγκών στην περιοχή των Φαρσάλων, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη δημιουργία βάσης του ΕΚΑΒ στους Χαλκιάδες – στο μεσοδιάστημα δηλαδή της απόστασης με τη Λάρισα – κάτι που δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα να ετοιμάζεται πλέον η βάση του ΕΚΑΒ, στο Κέντρο Υγείας των Φαρσάλων.
Σύμφωνα με τον Νέστορα Αντωνίου, ο προγραμματισμός για τη δημιουργία βάσεων του ΕΚΑΒ σε όλη την περιοχή αρμοδιότητας της 5ης ΥΠΕ εστιάζει ταυτόχρονα στη δυνατότητα στέγασης στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας, όπως εξασφαλίστηκε ήδη στο Μουζάκι, στην αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού από την ΥΠΕ (πληρώματα ασθενοφόρων) που είναι ανενεργό, καθώς και στη μείωση εξόδων μέσω οικονομίας κλίμακος.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΠΟΛΑΚΗ
Μετά τη λειτουργία τομέα του ΕΚΑΒ που στεγάζεται στο Κέντρο Υγείας Μουζακίου, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στα τέλη Αυγούστου, είναι έτοιμη και η βάση του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας. Χαρακτηριστικό της βαρύτητας που δίνει στον συγκεκριμένο προγραμματισμό η ηγεσία του υπουργείου είναι το γεγονός ότι στα εγκαίνια της βάσης του ΕΚΑΒ στον Παλαμά θα παραστεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.
Ο κ. Πολάκης θα μιλήσει την ίδια μέρα σε εκδήλωση στην πόλη της Καρδίτσας και προγραμματίζεται την επόμενη μέρα η παρουσία του και στον Τύρναβο, όπου επίσης δημιουργείται αυτό το διάστημα βάση του ΕΚΑΒ.
Ο Νέστορας Αντωνίου επισημαίνει ότι η βάση θα στεγάζεται επίσης στο τοπικό Κέντρο Υγείας και θα λειτουργεί σε τρεις βάρδιες, με οδηγό που θα παραχωρήσει το ΕΚΑΒ. Αντίστοιχες βάσεις ΕΚΑΒ ετοιμάζονται ήδη στα Κέντρα Υγείας Μακρακώμης και Ιστιαίας Ευβοίας.
Τον επόμενο μήνα θα είναι έτοιμη και η βάση του ΕΚΑΒ που θα στεγάζεται στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων και η λειτουργία του θα καταστεί εφικτή με την ανακατανομή προσωπικού της ΥΠΕ. Στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό αυτού του προγράμματος εντάσσεται και η δημιουργία βάσης του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Αγιάς.
Σημαντικό ρόλο στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος συνεργασίας της 5ης ΥΠΕ με το ΕΚΑΒ θα παίξει η επικείμενη πρόσληψη οδηγών ασθενοφόρων από την προκήρυξη 5Κ που βρίσκεται στο τελευταίο της στάδιο και θα ενισχύσει με έναν οδηγό τα Κέντρα Υγείας Μουζακίου, Παλαμά, Αργαλαστής, Μαντουδίου και Αλιβερίου.

Μενέλαος Κατσαμπέλας


Πηγή: eleftheria.gr


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews