ΕΙΔΗΣΕΙΣ

17/9/16

Το τραγικό περιστατικό στον Αλμυρό Βόλου έδειξε ότι ο νόμος Μαγνησίας είναι ακάλυπτος από το ΕΚΑΒ και τα Κ.Υ.!-Το είχαν επισημάνει εδώ και ένα χρόνο οι εργαζόμενοι!


Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Τραγωδία στον Πτελεό Μαγνησίας: Δυο νεκροί και τρεις τραυματίες σε ελαιοτριβείο

Δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο τόσο από το ΕΚΑΒ Βόλου όσο και από τα Κ.Υ. Αλμυρού και Βελεστίνου

Ο νομός Μαγνησίας είναι ουσιαστικά και πρακτικά ΑΚΑΛΥΠΤΟΣ είχαν επισημάνει οι εργαζόμενοι με συνεχή έγγραφα και παρεμβάσεις εδώ και ένα έτος!


Ο νομός Μαγνησίας είναι ουσιαστικά και πρακτικά ΑΚΑΛΥΠΤΟΣ

Ένα ακόμη περιστατικό που έγινε στον Αλμυρό Βόλου έδειξε την αδυναμία κάλυψης και παροχής προνοσοκομειακής φροντίδας τόσο από το ΕΚΑΒ όσο και από τα Κ.Υ. του Νομού Μαγνησίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΑΒNews την ώρα του τραγικού περιστατικού στην δεξαμενή ελαιοτριβείου στον Πτελεό Μαγνησίας, ο απολογισμός του οποίου είναι δύο νεκροί και τρεις τραυματίες,  δεν υπήρχαν διαθέσιμα ασθενοφόρα τόσο από τον Τομέα ΕΚΑΒ Βόλου όσο και από τα πλησιέστερα Κέντρα Υγείας.
Συγκεκριμένα: Από τα τρία διαθέσιμα ασθενοφόρα κατά την απογευματινή βάρδια στον Τομέα ΕΚΑΒ Βόλου το ένα εκτελούσε διακομιδή στην Λάρισα και τα άλλα δύο επιχειρούσαν σε άλλα περιστατικά εντός του νομού.
Στο Κ.Υ. Αλμυρού, που καλύπτει την περιοχή του συμβάντος, δεν υπήρχε απογευματινή βάρδια και καλέστηκε ο οδηγός/πλήρωμα ασθενοφόρου ο οποίος αν και βρισκόταν σε ρεπό ανταποκρίθηκε.
Στο άλλο Κ.Υ. Βελεστίνου, το πλησιέστερο στην περιοχή, δεν υπήρχε και εκεί απογευματινή βάρδια στο ασθενοφόρο.

Το «Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Μαγνησίας» τόσο με επιστολές προς την διοίκηση του ΕΚΑΒ όσο και με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ έχουν αναδείξει και έχει επισημάνει την «λειτουργική κατάσταση» και τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό τόσο για τον Τομέα ΕΚΑΒ Βόλου όσο και για την ελλιπή στελέχωση των Κ.Υ. του νομού.

Χαρακτηριστικά είναι τα αποσπάσματα από έγγραφα του σωματείου:
Έγγραφο με θέμα: «Λειτουργική κατάσταση του τομέα ΕΚΑΒ Βόλου» αρ. πρωτ.482/26-1-2016/προς: πρόεδρο ΕΚΑΒ
«α) τα Κέντρα Υγείας, κυρίως το Βελεστίνο και την Αργαλαστή, που ως συνέπεια της έλλειψης οδηγών, έχουν κενές βάρδιες. Επίσης όταν χρειαστεί στον τομέα του Αλμυρού και της Ζαγοράς. Να προσθέσουμε και το συχνό φαινόμενο των τελευταίων ημερών που είναι η έλλειψη καυσίμων στα ασθενοφόρα των κέντρων υγείας Μαγνησίας, οπότε πάλι καλύπτουμε εμείς»
«Ο ορεινός όγκος του Πηλίου δυσκολεύει το έργο μας, τόσο τον χειμώνα με τις καιρικές συνθήκες, όσο και το καλοκαίρι με την αυξημένη κίνηση. Να σημειωθεί ότι, οι ορεινές διαδρομές κάνουν τις αποστάσεις και τον χρόνο πρόσβασης μεγαλύτερο, παρ' όλο που φαντάζουν μικρές χιλιομετρικά. Στον Αλμυρό επίσης, που καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα της εθνικής οδού, άμεσα, στο επόμενο διάστημα, θα υπάρξει σοβαρός κίνδυνος να μείνει το παράρτημα χωρίς οδηγούς, λόγω συνταξιοδοτήσεων. Ο τομέας κάλυψης του Κέντρου Υγείας Αλμυρού είναι μεγάλος και αρκετά μακριά από τον Βόλο, για να υπάρξει άμεση επέμβαση από το ΕΚΑΒ, εάν χρειαστεί. Αξίζει να πούμε πως κατά τις μέρες των μεγάλων εορτών,  όπου υπάρχει μεγάλη κίνηση στις εθνικές οδούς, στέλνουμε ασθενοφόρο επιφυλακής για κάλυψη στον τομέα ευθύνης του Αλμυρού».

Έγγραφο με θέμα: «Λειτουργική κατάσταση του τομέα ΕΚΑΒ Βόλου» αρ. πρωτ.497/4-4-2016/προς: πρόεδρο ΕΚΑΒ
Ο νομός είναι ουσιαστικά και πρακτικά ΑΚΑΛΥΠΤΟΣ
«α) Κέντρο Υγείας ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ (έχει 2 οδηγούς και 50 ακάλυπτες βάρδιες το μήνα) και 1 κέντρο Μεταναστών στο Αέρινο.»
«β) Από τις 28/6/16 το Κ.Υ. ΑΛΜΥΡΟΥ θα έχει μόνιμα ακάλυπτη βάρδια. Η περιοχή του Αλμυρού έχει περίπου 30 χιλ. κατοίκους και 1 κέντρο Μεταναστών στα ΣΕ Αλμυρού (όρια Σούρπης) και 30 ακάλυπτες βάρδιες το μήνα.
Η χιλιομετρική οδική απόσταση ΒΟΛΟΥ-Κ.Υ. ΑΛΜΥΡΟΥ είναι 37 χλμ και μέσο όρο πρόσβασης 35-40 λεπτά.»

Έγγραφο με θέμα: «Λειτουργική κατάσταση του τομέα ΕΚΑΒ Βόλου» αρ. πρωτ.472/11-12-2015 «Στον Αλμυρό επίσης, που καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα της εθνικής οδού, άμεσα, στο επόμενο διάστημα, θα υπάρξει σοβαρός κίνδυνος να μείνει το παράρτημα χωρίς οδηγούς, λόγω συνταξιοδοτήσεων. Ο τομέας κάλυψης του Κέντρου Υγείας Αλμυρού είναι μεγάλος και αρκετά μακριά από τον Βόλο, για να υπάρξει άμεση επέμβαση από το ΕΚΑΒ, εάν χρειαστεί. Αξίζει να πούμε πως κατά τις μέρες των μεγάλων εορτών,  όπου υπάρχει μεγάλη κίνηση στις εθνικές οδούς, στέλνουμε ασθενοφόρο επιφυλακής για κάλυψη στον τομέα ευθύνης του Αλμυρού».


Τραγωδία στον Πτελεό Μαγνησίας: Δυο νεκροί και τρεις τραυματίες σε ελαιοτριβείο
thessaliatv.gr

Άγνωστες οι αιτίες του ατυχήματος

Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός της τραγωδίας που σημειώθηκε σε δεξαμενή ελαιοτριβείου στον Πτελεό Μαγνησίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, νεκροί βρέθηκαν στη δεξαμενή δύο άντρες ενώ άλλοι τρεις μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού. πρόκειται για τον ιδιοκτήτη του ελαιοτριβείο κι έναν Βούλγαρο εργαζόμενο που είχαν κατέβει πρώτοι στη δεξαμενή για τον καθαρισμό.

Στο  τόπο του συμβάντος επιχείρησαν πυροσβεστικές δυνάμεις από τον Βόλο και τον Αλμυρό καθώς και από την ΕΜΑΚ προκειμένου σε πρώτη φάση να ανασύρουν από τη δεξαμενή και να απομακρύνουν άμεσα από το χώρο τους τραυματίες. Άγνωστες παραμένουν μέχρι στιγμής οι αιτίες που οδήγησαν στο θάνατο δυο ανθρώπους.

Τα πέντε  άτομα εγκλωβίστηκαν σε ελαιοδεξαμενή ελαιοτριβείου του Πτελεού το απόγευμα της Τρίτης  και δόθηκε πραγματική μάχη για τη διάσωσή τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το πολλαπλό εργατικό ατύχημα συνέβη, όταν οι προαναφερόμενοι αποπειράθηκαν να προβούν σε καθαρισμό της εν λόγω δεξαμενής, ενώ μόλις ένας  ανασύρθηκε κατόπιν ήδη αναίσθητος, με τη βοήθεια περιοίκων και άλλων υπαλλήλων του ελαιοτριβείου.

Στο σημείο έχουν σπεύσει αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις, με 4 οχήματα από τον Αλμυρό, 1 από το Βόλο και ειδική ομάδα της ΕΜΑΚ, η οποία επιχείρησε  εντός της δεξαμενής, με ειδικές στολές.

Αγανάκτηση και οργή επικρατεί στον Πτελεό και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς αρκετή ώρα μετά το συμβάν δε έχει φτάσει ακόμη ασθενοφόρο στον τόπο της τραγωδίας, καθώς -ως γνωστόν- δεν υπήρχε βάρδια οδηγού στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού και τελικά κατέφθασε όχημα από το Βόλο.Δημοσιεύτηκε 15/9/2016

Πηγή: thessaliatv.gr

Ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων για τις επικίνδυνες ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού

Για το θέμα που δημιουργήθηκε κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων και ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Υγείας επισημαίνοντας, για πολλοστή φορά, τις επικίνδυνες και απαράδεκτες ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού καθώς και στα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας του Νομού Μαγνησίας.

Η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας αναφέρει τα εξής: «οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας του Νομού Μαγνησίας έχουν επισημανθεί κατ’ επανάληψη προς το Υπουργείο, τόσο από σχετικές ερωτήσεις που έχω καταθέσει όσο και από τις συνεχείς οχλήσεις των τοπικών υπηρεσιακών παραγόντων προς τους αρμόδιους φορείς. Εντούτοις, ο υπουργός υγείας δεν έχει αντιμετωπίσει κανένα από τα προβλήματα. Ο κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές ελλοχεύει καθημερινά.
Τραγικό παράδειγμα ελλιπούς στελέχωσης σε προσωπικό αποτελεί το Κέντρο Υγείας Αλμυρού, όπου σε εργατικό ατύχημα, πρόσφατα στον Πτελεό, χάθηκαν δύο άνθρωποι. Οι αρμόδιοι του Κέντρου Υγείας σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου μετά τα τραγικά γεγονότα αναζητούσαν για πολλή ώρα οδηγό προκειμένου να κινηθεί το ασθενοφόρο προς τον τόπο του συμβάντος. Στην απογευματινή βάρδια, διάστημα κατά το οποίο συνέβη το τραγικό περιστατικό με απολογισμό δύο νεκρούς και τρείς τραυματίες, το Κ.Υ Αλμυρού δεν διαθέτει οδηγό ασθενοφόρου. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα Κέντρο Υγείας που καλύπτει μια τεράστια γεωγραφική περιοχή αφού πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους της χώρας. Το ίδιο Κέντρο Υγείας καλύπτει τις ανάγκες διακομιδής των περίπου 25000 μονίμων κατοίκων, μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, λιμανιών καθώς και πολλές δεκάδες χιλιόμετρα εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.
Στις ελλείψεις οδηγών ασθενοφόρων και στην κακή κατάσταση των οχημάτων των Κ.Υ. της Μαγνησίας και ιδιαίτερα του Αλμυρού, της Σκιάθου και της Ζαγοράς, έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενες παρεμβάσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η ηγεσία του υπουργείου υγείας σχεδόν δύο χρόνια αδυνατεί να επιλύσει τα φλέγοντα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας που καταρρέει στο Νομό Μαγνησίας αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.
Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)Πόσα θύματα πρέπει να θρηνήσουμε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε οδηγούς και ασθενοφόρα στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας;» καταλήγει η ερώτηση του Χρήστου Μπουκώρου προς τον Υπουργό Υγείας.Δείτε στο ΕΚΑΒNews
Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews