ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19/9/16

Με λίγες προσλήψεις ορισμένου χρόνου δεν λύνονται πολλά προβλήματα... αορίστου χρόνου

Από παλαιότερη διαμαρτυρία, έξω από το υπ. Υγείας, εργαζομένων στη δημόσια υγεία

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Συντάκτης: Ντάνι Βέργου

Με κοινωφελή εργασία, με εργαζόμενους-λάστιχο και με σωρεία υποσχέσεων για μόνιμες προσλήψεις δεν γίνεται υγεία. Αυτή είναι η απάντηση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης των εκπροσώπων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, που μίλησαν στην «Εφ.Συν.» και βιώνουν στο πετσί τους καθημερινά, μαζί με τους συναδέλφους τους και τους ασθενείς, την κατάντια του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη μίλησε για «αλλαγή της εικόνας των δημόσιων νοσοκομείων», «στήριξη της μεγάλης μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», «ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων μέσα στους επόμενους μήνες με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς». «Σχέδιό μας είναι σε λίγους μήνες από σήμερα, στα δημόσια νοσοκομεία να έχει ανατραπεί πλήρως η εικόνα που κληρονομήσαμε. Η εικόνα της υποβάθμισης και της απαξίωσης», επισήμανε ο πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί ως εξής:

Με την πλήρωση περίπου 985 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων.

Με την κάλυψη άλλων 2.500 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ.

Με την πρόσληψη 760 ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ.

Με την πλήρωση 585 θέσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.

Με την απλοποίηση της διαδικασίας τοποθέτησης των επικουρικών γιατρών - με την οποία ήδη έχουν διοριστεί 800 επικουρικοί.

Με την άμεση έναρξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ύψους 48 εκατ. ευρώ, 12μηνης διάρκειας, για 5.000 νοσηλευτές και προσωπικό τεχνικής υποστήριξης».

Κάθε χρόνο τα ίδια

«Σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων προσωπικού είναι οι 10.000 προσλήψεις που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Αρκεί να σκεφτούμε ότι χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι υπάρχουσες δημόσιες μονάδες υγείας», επισημαίνει η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), και προσθέτει:

«Πολύ περισσότερο που η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού μας για υψηλού επιπέδου υγεία απαιτεί, εκτός των άλλων, την ανάπτυξη νέων δημόσιων μονάδων, την αξιοποίηση των χιλιάδων άνεργων υγειονομικών».

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για 10.000 προσλήψεις έχουν ξαναγίνει πριν από έναν χρόνο. Τότε μιλούσε για 4.500 προσλήψεις οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν. Καλό θα είναι οι εξαγγελίες να σταματήσουν και να συζητάμε με γεγονότα - στην προκειμένη περίπτωση όταν παρουσιαστεί προσωπικό στα νοσοκομεία», αναφέρει η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), προσθέτοντας ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 25.000 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού και 6.000 οργανικές θέσεις γιατρών...

«Οι συνάδελφοι όλων των κλάδων -γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί- αγωνιούν. Η εργασία στα περισσότερα νοσοκομεία έχει εντατικοποιηθεί στον ύψιστο βαθμό και, πέρα από τους αγώνες μας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, δεν βλέπουμε καμία θετική κίνηση ούτε από αυτή την κυβέρνηση. Μόνο υποσχέσεις. Κι από υποσχέσεις χορτάσαμε», συμφωνεί ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας «Ευαγγελισμός» και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Με ημερομηνία απόλυσης

Οι προσλήψεις -αναλύει η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ- όποτε κι αν γίνουν, θα συνοδεύονται από την ημερομηνία απόλυσης των εργαζομένων αφού οι περισσότερες είναι ορισμένου χρόνου, διευρύνοντας την εργασιακή αβεβαιότητα και ομηρία για χιλιάδες νέους εργαζόμενους.

«Δεν αναμέναμε κάτι διαφορετικό από αυτήν την κυβέρνηση. Οπως και οι προηγούμενες, ως κριτήριο της πολιτικής της έχει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και των υπερκερδών των μονοπωλίων», προσθέτει η Αφροδίτη Ρέτζιου και εξηγεί ότι σε αυτό το πλαίσιο, η μείωση των κοινωνικών δαπανών, η συρρίκνωση και υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας είναι μονόδρομος.

Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, ξεκαθαρίζει, έχει θύματα όχι μόνο τους υγειονομικούς αλλά και τους ασθενείς και καλεί σε κοινό αγώνα διεκδίκησης αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, υψηλού επιπέδου υγείας και πρόνοιας, με επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον χώρο.
«Μετά από 19 μήνες πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας λέει πάλι τα γνωστά ψέματα για πολυάριθμες προσλήψεις τις οποίες αυτή τη φορά προσδιόρισε στις 10.000», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, και θυμίζει τις εξαγγελίες Τσίπρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ με 4.500 μόνιμες προσλήψεις πέρυσι τον Απρίλη από το υπουργείο Υγείας.

«Η προκήρυξη δεν έγινε ποτέ», αναφέρει και καταδεικνύει ότι επί των ημερών του πρωθυπουργού το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε κατά 7.695, ενώ συνεχίζει να συνταξιοδοτείται κατά δεκάδες για να προλάβει νέες δυσμενείς αλλαγές στις συντάξεις.

Μέχρι στιγμής, όπως λέει ο Μ. Γιαννάκος, θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης έχουν κατοχυρώσει 10.000. Πολλοί εξ αυτών θα αποχωρήσουν πριν από το τέλος του έτους επειδή μειώνεται η προσωπική διαφορά στις συντάξεις από 1/1/2017.

Δύο χρόνια για μία πρόσληψη

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία περιγράφει την εκεί κατάσταση για τους εργαζόμενους με τα πιο μελανά χρώματα.

«Το καλοκαίρι δεν δόθηκαν κανονικές άδειες στο προσωπικό, οφείλονται εκατοντάδες ρεπό και οι εργαζόμενοι εργάζονται πάνω από το όριο της εργασιακής εξουθένωσης - μια νοσηλεύτρια στη βάρδια για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική. Τα εργασιακά ατυχήματα είναι στην ημερήσια λογοδοσία εξαιτίας της έλλειψης προστατευτικών μέσων αλλά και της εργασιακής εξουθένωσης. Οι εργαζόμενοι τρέχουμε πανικόβλητοι και οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας, προκειμένου να διακομιστούν, να βρουν ιατρούς, νοσηλευτές, ιατρικά μηχανήματα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία κάνουν τον γύρο του θανάτου».

Δυστυχώς, εξηγεί η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, «όλοι γνωρίζουμε ότι από την ημέρα προκήρυξης μιας θέσης μέχρι την παρουσίαση του γιατρού ή του νοσηλευτή, το νοσοκομείο, δεδομένων των διαδικασιών, χρειάζεται πάνω από δύο χρόνια. Επομένως οι χρονοβόρες αυτές διαδικασίες δείχνουν ότι είναι αδύνατον οι προκηρύξεις και οι προσλήψεις αυτές να γίνουν άμεσα και να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία».

Η ίδια εξηγεί ότι χωρίς την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για να προλάβουν τις νέες συνταξιοδοτήσεις που θα υπάρξουν μέχρι το τέλος του χρόνου, τα νοσοκομεία θα αδειάσουν ακόμα περισσότερο από προσωπικό.

Οι μισές προσλήψεις (5.000 από 10.000) που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, εξηγεί ο Ηλ. Σιώρας, είναι εργαζόμενοι σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, όπως οι πενταμηνίτες που πληρώνονται 490 ευρώ καθαρά αν είναι πάνω από 25 ετών και 420 ευρώ καθαρά αν είναι κάτω των 25 ετών. «Το καθεστώς αυτό, εκτός από την υπερεκμετάλλευση των υγειονομικών, δεν λύνει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα των νοσοκομείων», λέει.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες (5.000 προσλήψεις) που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξηγεί ότι από αυτές οι περίπου 1.500 αφορούν επικουρικό προσωπικό, για το οποίο δεν έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια, ακόμα 1.500 αφορούν μόνιμο προσωπικό επίσης χωρίς εξασφαλισμένα κονδύλια και χωρίς χρονοδιάγραμμα, επιπλέον 1.000 άτομα είναι προκηρύξεις της προ-προηγούμενης κυβέρνησης, που τώρα βρίσκονται στα μισά της υλοποίησής τους και περίπου 700 θέσεις είναι θέσεις μόνιμων ιατρών.

Σε ό,τι αφορά τους εργολαβικούς εργάτες, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» υπενθυμίζει ότι εξακολουθούν να παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας «είτε της σκλαβιάς των εργολάβων είτε των βάρβαρων ατομικών συμβάσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, και σε πολλές περιπτώσεις απλήρωτοι».

Χρηματοδότηση «αέρας»

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ, για την οποία ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ενισχυθεί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία παραθέτουν στοιχεία.

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «τα 246 εκατομμύρια που μπαίνουν από τις τηλεοπτικές άδειες στα κρατικά ταμεία είναι ένα επιπλέον έσοδο για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κοινωνικού κράτους».

Μέσα σε έναν χρόνο η χρηματοδότηση των νοσοκομείων, σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, μειώθηκε κατά 350 εκατ. ευρώ. Φέτος τα νοσοκομεία θα λάβουν κρατική χρηματοδότηση 1,156 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι έλαβαν 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οφείλουν 1,4 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμα στους προμηθευτές. Ασθενείς κουβαλάνε μαζί τους υλικά, γάντια, σύριγγες, προκειμένου να εισαχθούν για νοσηλεία ή χειρουργείο.

Εκείνο που προσδοκά η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, υπογραμμίζει ο Ηλίας Σιώρας, είναι η αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων δεδομένου ότι η κρατική επιχορήγηση είναι μειωμένη και τα προσδοκώμενα έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ δεν θα έρθουν ποτέ, δεδομένης της κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο ίδιος σημειώνει ότι παραμονεύει ο κίνδυνος «να περάσουμε τον εφιάλτη του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου των τελευταίων ετών, δηλαδή να δούμε ξανά τα νοσοκομεία να μένουν χωρίς φάρμακα και υλικά και οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας απλήρωτοι, δεδομένου ότι αμείβονται από τα έσοδα των νοσοκομείων».

Άσο για τα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων και τη δωρεάν πρόσβασή τους στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, στην οποία επίσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναδεικνύει ότι η υλοποίηση και αυτής της εξαγγελίας έγινε με λειψό τρόπο όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ λόγω έλλειψης κονδυλίων πληρώνεται από τους πολίτες (μέσω της αύξησης της κράτησης για την υγειονομική περίθαλψη σε μισθούς και συντάξεις).

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η περίθαλψη των ανασφάλιστων στοιχίζει 100 εκατ. ευρώ που θα δοθούν από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος χρωστάει παντού!

Από την τσέπη τους οι ασθενείς

Για τη στήριξη της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με «μέρος των 246 εκατ. ευρώ», όπως είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία υπενθυμίζουν ότι τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από τις ελλείψεις υλικών, προσωπικού και οι εναπομείναντες υπάλληλοι εργάζονται χωρίς να πληρώνονται εφημερίες, νυχτερινά και αργίες, οι πολίτες πληρώνουν τους ιδιώτες γιατρούς, συμβεβλημένους ή μη με τον ΕΟΠΥΥ, από την τσέπη τους, όπως και τα τρία τέταρτα της συνταγογραφούμενης φαρμακευτικής περίθαλψης.

Ακόμα και σήμερα οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης δεν μπορούν να προμηθευτούν το στοιχειώδες υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό (γάντια, βαμβάκι, γάζες, σύριγγες, φάρμακα, βενζίνη για τα οχήματα κ.ά.) και συντηρούνται με εράνους και δωρεές ή οικονομική ενίσχυση και χορήγηση υλικών που προσφέρουν οι ΟΤΑ Α’ και β’ βαθμού.

Σε 29 δήμους της χώρας δεν υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ), σε 140 δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος, σε 110 δήμους δεν υπάρχει γυναικολόγος και 70 δήμοι έμειναν χωρίς παιδίατρο.

Πηγή: efsyn.grΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews