ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19/9/16

Θύματα βίαιης επίθεσης νοσηλευτές στην ψυχιατρική κλινική στο Σισμανόγλειο


Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι Νοσηλευτές στην ψυχιατρικής κλινική του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Αθήνας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το τοπικό σωματείο εργαζομένων με αφορμή το τελευταίο κρούσμα βίαιης και επιθετικής συμπεριφοράς νοσηλευόμενου στην κλινική.
Σύμφωνα με το σωματείο δυο εργαζόμενοι του τμήματος μετά από επίθεση που δέχτηκαν από νοσηλευόμενο οδηγήθηκαν στο Νοσοκομείο ΚΑΤ και από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.
Το σωματείο καταγγέλει την εγκατάλειψη της ψυχικής υγείας διαχρονικά από τις Κυβερνήσεις και ζητά τη λήψη άμεσα μια σειρά μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η καλύτερη δυνατή νοσηλευτική παρέμβαση προς τους ασθενείς όσο και ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας του προσωπικού.

Δείτε την ανακοίνωση του Σωματείου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Κ.Α.Τ. ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΒΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΑΙΗ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ

Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις (δεν έχουν περάσει καν τέσσερεις μήνες, από την απόπειρα βιασμού συναδέλφου μας στην Ψυχιατρική του Σισμανογλείου), παραλίγο να θρηνήσουμε θύματα, τους Νοσηλευτές της Νυχτερινής Βάρδιας της Ψυχιατρικής Κλινικής.

Ασθενής με βίαιη και επιθετική συμπεριφορά, ο οποίος εισήχθη στην εφημερία, επιτέθηκε εναντίων των συναδέλφων, Νοσηλευτών της νυχτερινής βάρδιας και της Ιατρού. Χτύπησε στο κεφάλι και όλο το σώμα τον ένα νοσηλευτή, ο οποίος όσο ήταν κάτω στο έδαφος ανήμπορος να αντιδράσει, επιτέθηκε στη άλλη νοσηλεύτρια αρπάζοντας την από τα μαλλιά και χτυπώντας της το κεφάλι στο γραφείο των νοσηλευτών, ενώ στη συνέχεια την έσυρε τραβώντας την από τα μαλλιά σ΄ όλη τη κλινική με κίνδυνο ακόμα και να τη σκοτώσει. Όσο έσερνε τη νοσηλεύτρια στο διάδρομο έσπρωξε, χτύπησε και έριξε κάτω τη Ιατρό της Κλινικής και έναν άλλο ασθενή.

Από καθαρή τύχη και μόνο δε θρηνήσαμε θύματα! Το Ο ασθενής έκανε το γραφείο των νοσηλευτών βεβαίως γυαλιά καρφιά, αφού τα έσπασε όλα, γραφεία, τηλέφωνα, υπολογιστές, κλπ. Δε σταμάτησε όμως εκεί, αφού κατάφερε στο τέλος να τραπεί σε φυγή  από τη κλινική και να φτάσει ως το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών απειλώντας όποιον έβρισκε μπροστά του, με τα τζάμια που κρατούσε στα χέρια του, αφού πρώτα έσπασε τη τζαμαρία των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων. Τελικά ο ασθενής συνελήφθη με τη παρέμβαση της Αστυνομίας, όταν έξω από το Σισμανόγλειο χοροπηδούσε, σπάζοντας το παρμπρίζ του αυτοκινήτου, επάνω σε διερχόμενο όχημα. 

Οι δύο συνάδελφοι μας νοσηλευτές, της νυχτερινής βάρδιας (στη κλινική επέστρεψαν οι νοσηλευτές της απογευματινής βάρδιας που ήρθαν για να καλύψουν τη νυχτερινή) διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο ΚΑΤ για τις πρώτες βοήθειες έχοντας και οι δύο διάσειση, θλαστικά τραύματα, κλπ.

To ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Σισμανόγλειο καταγγέλλει εκ νέου και για πολλοστή φορά με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την απαράδεκτη εγκατάλειψη της ψυχικής υγείας, σωρευτικά όλα αυτά τα χρόνια από τις πολιτικές ηγεσίες του Υπ. Υγείας και τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στις ψυχιατρικές κλινικές των ψυχιατρικών κλινικών των νοσοκομείων, όπως και του Σισμανογλείου.

Οι ψυχιατρικοί τομείς των γενικών νοσοκομείων εντελώς ανεπίτρεπτα και απαράδεκτα εξακολουθούν να σηκώνουν, πέρα και πάνω απ' το ρόλο και τις δυνατότητές τους, το υπέρογκο βάρος της ψυχιατρικής εφημερίας και της αντιμετώπισης εισαγγελικών περιστατικών.

Αυτή είναι και η αιτία του χθεσινού περιστατικού στη ψυχιατρική κλινική του Σισμανογλείου, που βέβαια δεν ήταν και το μόνο αφού, κατ΄ επανάληψη οι συνάδελφοι έχουν καταγγείλει βιαιοπραγίες, ξυλοδαρμούς κλπ., από ασθενείς που δεν έπρεπε να νοσηλεύονται σε ψυχιατρικές κλινικές όπως αυτή του Σισμανογλείου.

Πως είναι δυνατόν μια κλινική, όπως η ψυχιατρική κλινική του Σισμανογλείου, που είναι δομημένη από την δημιουργία της και με βάση τον κανονισμό και το πλαίσιο λειτουργίας της, να είναι “ανοιχτού τύπου”, να μπορεί να ανταπεξέλθει σε περιστατικά που είναι απαραίτητο να νοσηλευτούν σε ψυχιατρική κλινική “κλειστού τύπου”;

Σύμφωνα με την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση ΥΑ Υ4δ/9989 ΦΕΚ Β 924/2001 “τη σταθερή ψυχιατρική εφημερία έπρεπε να καλύπτουν τέσσερις μέρες τη βδομάδα το ΨΝΑ και το «Δρομοκαΐτειο», έχοντας ως «πλαφόν» εισαγωγών εισαγγελικών περιστατικών τα 20 τη βδομάδα και οι ψυχιατρικοί τομείς των γενικών νοσοκομείων, με μέγιστο αριθμό εισαγγελικών εισαγωγών τις τέσσερις το μήνα”.

Με το 80% των νοσηλευομένων της Ψυχιατρικής Κλινικής του Σισμανογλείου να είναι εισαγγελικά περιστατικά (ενώ θα έπρεπε να είναι το 20%, δηλαδή ακριβώς το αντίθετο) και μάλιστα σε μόνιμη βάση, πως μπορεί να εξασφαλιστεί ασφαλές περιβάλλον στη Ψυχιατρική Κλινική του Σισμανογλείου για ασθενείς και εργαζόμενους;

Μόνο στην 24ωρη Γενική Ψυχιατρική Εφημερία του προηγούμενου Σαββάτου 17/09/2016 (όπου συνέβη και το εν λόγω περιστατικό) από τις 8:00πμ Σαββάτου έως 8:00πμ Κυριακής, εισήχθησαν 8 ασθενείς από τους οποίους οι 5 έπειτα από εισαγγελική παραγγελία! Οι νοσηλευτές ήταν 2 στη βάρδια, όπως και σ΄ όλες σχεδόν τις βάρδιες, κάτι δηλαδή πολύ συνηθισμένο, και όπως είναι απόλυτα σαφές ο αριθμός αυτός δεν εγγυάται την ασφάλεια νοσηλευομένων και προσωπικού (τις περισσότερες φορές στη βάρδια είναι δύο νοσηλεύτριες) !!

Οι συνθήκες εργασίας των συναδέλφων είναι τραγικά επικίνδυνες. Τα μεροκάματα του τρόμου δεν έχουν τέλος αφού οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές, με 2 νοσηλευτές στη βάρδια και μάλιστα χωρίς επιμελητές ασθενών, για να ανταποκριθούν, όπως και αυτή τη στιγμή, σε ΔΕΚΑΟΚΤΩ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ (από τα 24 που είναι η δύναμη της κλινικής) πολλά από αυτά διεγερτικά και επικίνδυνα.

Στο ξενώνα εφήβων “Το Σπίτι” πριν 2 χρόνια θρηνήσαμε την απώλεια της ζωής ενός συναδέλφου μας. Δε θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί κάτι παρόμοιο και να θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

Γι αυτό ομόφωνα το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων αποφάσισε να καταγγείλει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη πολιτική και πρακτική στο τομέα της ψυχικής υγείας της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου και να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ΑΜΕΣΑ κατά παντός υπευθύνου, για:
1.   την παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου.
2.   την παραβίαση της Υπουργικής Απόφασης ΥΑ Υ4δ/9989 ΦΕΚ Β΄ 924/2001  αναφορικά με τον αριθμό των εισαγγελικών εισαγωγών που επιτρέπεται να νοσηλεύονται στη ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου μας.
3.    την εγκατάλειψη των νοσηλευτών σε συνθήκες εργασίας τέτοιες που απειλείται η ζωή τους αυτή καθεαυτή, καθημερινά και κατ΄ εξακολούθηση.

Ταυτόχρονα το ΔΣ απαιτεί να εφαρμοστεί ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής, να εφαρμοστεί η νομοθεσία αναφορικά με τα εισαγγελικά περιστατικά, καθώς και να προσληφθούν άμεσα νοσηλευτές αλλά και επιμελητές ασθενών (τροποποιώντας άμεσα τον οργανισμό του Νοσοκομείου) προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό, διασφαλίζοντας την απαιτούμενη νοσηλευτική παρέμβαση προς τους ασθενείς και ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας του προσωπικού.

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Δημοσιεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2016

Πηγή: ygeionomikoi.gr


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews