ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15/9/16

Καβγάς ΑΔΕΔΥ-Βερναρδάκη ανοίγει θέμα χρηματοδότησης του συνδικάτου-Απάντηση στην επιστολή του υπουργού από την ΑΔΕΔΥ


Πέμπτη,  15 Σεπτεμβρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Καβγάς ΑΔΕΔΥ-Βερναρδάκη ανοίγει θέμα χρηματοδότησης του συνδικάτου
tovima.gr

Απειλεί με μαχαίρι στα κονδύλια ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών

Την κατάργηση κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης σε φορείς της κοινωνικής αντιπροσώπευσης, όπως τα συνδικάτα, για οποιαδήποτε δραστηριότητά τους, προωθεί η κυβέρνηση. Το ζητούν και οι εκπρόσωποι των δανειστών ενώ διατυπώνεται από καιρό ως θεωρητικό σχήμα στην επιχειρηματολογία περί αυτονομίας των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία.


Μάλιστα, θα ενισχυθεί η κυβερνητική επιχειρηματολογία απέναντι στις αιτιάσεις ότι προχωρά σε ανατροπή στα εργασιακά και σε μεταβολές στον συνδιαλιστικό νόμο. Αναμένεται να προβάλει τα επικείμενα μέτρα σαν βελτίωση του πεδίου αυτόνομης δράσης των συνδικάτων και περιορισμού των προνομίων των συνδικαλιστών. Παράλληλα, θα χρησιμοποιήσει ως «όπλο» το χάσμα-αποξένωση μεταξύ εργαζομένων και εκπροσώπησης που έχει διαμορφώσει εδώ και πολλά χρόνια ο εργοδοτικός συνδικαλισμός (που τώρα, μετά την αλλαγή φρουράς στην κυβέρνηση, αναδιαρθρώνεται).

Το ζήτημα της κατάργησης κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης προς τα συνδικάτα ετέθη δια... αντανακλάσεως από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη, με αφορμή την εν εξελίξει αντιπαράθεσή του με την ΑΔΕΔΥ.

Κατά το τετραήμερο που διανύουμε έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους επιστολές μέσω των οποίων εξαπολύονται εκατέρωθεν πολιτικά πυρά. Η αντιπαράθση ξεκίνησε με επίκεντρο επικριτικές αναφορές του κ. Βερναρδάκη προς την ΑΔΕΔΥ, κατά την ομιλία του στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου εγκάλεσε την συνδικαλιστική οργάνωση για τη σιωπή της όταν ο ΣΕΒ με το Μηνιαίο Δελτίο παρέθεσε ισχυρισμούς και στοιχεία σε βάρος του δημοσίου για το μισθολογικό του κόστος και την απασχόληση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ απάντησε με επιστολή της προς τον κ. Βερναρδάκη, κατηγορώντας τον για «άσφαιρους λεονταρισμούς» απέναντι στο ΣΕΒ, με δεδομένο, όπως σημειώνει, ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πειθήνια μια νεοφιλελεύθερη πολιτική «που όχι μόνο βρίσκει σύμφωνους τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου αλλά υπαγορεύεται από αυτούς».

Σήμερα, Τετάρτη, ο κ. Βερναρδάκης ανταπάντησε με δική του επιστολή προς την ΑΔΕΔΥ εναντίον της οποίας χρησιμοποίησε σκληρούς πολιτικούς χαρακτηρισμούς που συνοψίζονται ουσιαστικά στην κατηγορία περί συνδικαλιστικού εκφυλισμού. «Όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι ο γραφειοκράτης κοιτούσε το δάχτυλο. Όταν το υπουργείο αμύνεται στις επιθέσεις του ΣΕΒ ο γραφειοκράτης επιτίθεται στο υπουργείο!» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βερναρδάκης, αναφορικά με τη στάση της ΑΔΕΔΥ απάναντι στο ΣΕΒ.

Όμως, κυρίως την κατηγορεί για την «πρωτοφανή», όπως τη χαρακτηρίζει, θέση της ότι η σημερινή κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση ακολουθεί νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αυτή η θέση της, σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη, «προδίδει βαθύτατη άγνοια δεδομένων, θεωρητική ένδεια, ιστορικό αναλφαβητισμό και τεράστιο πολιτικό κυνισμό», δείχνοντας, κατά την άποψή του, «τον βασικό λόγο για τον οποίον βιώνετε ως συνδικάτο βαθιά κρίση στην εκπροσώπηση των εργαζομένων».

Παράλληλα, με δηκτικό τρόπο εγκαλεί την ΑΔΕΔΥ γιατί δεν έκανε καμιά αναφορά –θετική ή αρνητική– επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο από 1.1.2018.

Η ουσία, πάντως, βρίσκεται στο τέλος της επιστολής Βερναρδάκη, στην οποία προαναγγέλλει ουσιαστικά αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με περιορισμό των οικονομικών προνομίων και άλλων διευκολύνσεων από το κράτος προς τους συνδικαλιστές, ώστε να μην αναπαράγονται σχέσεις εξάρτησης. Όπως λέει χαρακτηριστικά προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, θα πρέπει να διαρραγεί κάθε είδους οικονομική σχέση μεταξύ του κράτους και των συνδικάτων. Και προσθέτει: «Με διευκολύνετε με την επιστολή σας και τη σχετική τοποθέτησή σας να εφαρμόσω μια πάγια θεωρητική μου θέση περί κατάργησης κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης σε φορείς της κοινωνικής αντιπροσώπευσης, όπως τα συνδικάτα, για οποιαδήποτε δραστηριότητά τους».

Πάντως, απέναντι στις καταγγελίες ότι δεν αντέδρασε στην απαίτηση του ΣΕΒ για μικρότερο κράτος κατά 150.000 εργαζόμενους η ΑΔΕΔΥ είχε προτάξει στην απάντησή της-επιστολή πως ο κ. Βερναρδάκης αθέτησε τις δεσμεύσεις του για 20.000 έως 25.000 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κυρίως στις κοινωνικές υπηρεσίες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για το 2016 και για τη μονιμοποίηση των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, μέτρο το οποίο δεν δημιουργεί καμία επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, τον εγκαλεί γιατί, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, έχει ουσιαστικά καταργήσει πλήρως τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, όπως προκύπτει και από το σχέδιό για την κινητικότητα στο Δημόσιο.

Όσο για τον ΣΕΒ, η ΑΔΕΔΥ θύμισε στον κ. Βερναρδάκη την παροιμία που λέει «αν άκουγε ο Θεός τα κοράκια, δεν θα είχε μείνει κανένα ζωντανό».

Πηγή: tovima.gr


Απάντηση της ΑΔΕΔΥ στην επιστολή του Αναπλ. Υπουργού Εσωτερικών Χρ. Βερναρδάκη


Κατανοούμε απολύτως τον εκνευρισμό και την απώλεια ψυχραιμίας του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χρ. Βερναρδάκη σε σχέση με την επιστολή που του απέστειλε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με αφορμή την προσπάθεια του να απαξιώσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων. Είναι απολύτως λογικό να τελεί σε πλήρη σύγχυση αφού ως Υπουργός που υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια, εφαρμόζει και υλοποιεί νεοφιλελεύθερα μέτρα περικοπών σε μισθούς, σε συντάξεις και σαρώνει το κοινωνικό κράτος έχοντας ως υπέρτατη αρχή τη νομή και διατήρηση της εξουσίας του και όχι την εφαρμογή των πολιτικών που προεκλογικά ο ίδιος και η Συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛ. υποστήριζαν.

Ο Υπουργός, επιχειρώντας να συκοφαντήσει και να απαξιώσει στη συνείδηση των εργαζομένων την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και ευρύτερα τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, μας αποδίδει «βαθύτατη άγνοια δεδομένων, θεωρητική ένδεια, ιστορικό αναλφαβητισμό, τεράστιο πολιτικό κυνισμό και γραφειοκρατική αντίληψη».

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πότε προλάβαμε να αποκτήσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, ενώ μέχρι τις εκλογές του Γενάρη του 2015, που ανέλαβε την κυβερνητική εξουσία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο ίδιος και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη, μας χαρακτήριζαν αγωνιστές, υπερασπιστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των κοινωνικών αγαθών και αξιοποιούσαν τις θέσεις και τους αγώνες μας στην τακτική τους για να καταλάβουν την εξουσία.

Μήπως όταν μιλάει για «πολιτικό κυνισμό» ο Υπουργός «εξ’ ιδίων κρίνει τα αλλότρια»;

Σε ότι αφορά την εμμονή του Υπουργού στο ότι δεν αντέδρασε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στην απαίτηση του ΣΕΒ για 150.000 απολύσεις υπαλλήλων στο Δημόσιο και ότι δήθεν ανέλαβε ο ίδιος να απαντήσει «στο ΣΕΒ που είναι το κέντρο παραγωγής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής» ενημερώνουμε για τα εξής:

Ο ίδιος και η Κυβέρνηση του εδώ και 20 μήνες εφαρμόζουν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ την πολιτική που υποδεικνύει ο ΣΕΒ η οποία ανταποκρίνεται πλήρως στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Πιο συγκεκριμένα:

Πάγωμα διορισμών στο Δημόσιο, παράδοση τομέων και οργανισμών του Δημοσίου στο κερδοσκοπικό κεφάλαιο, φοροεπιδρομή εναντίον των φτωχομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων με επιδείνωση της αναλογίας έμμεσων – άμεσων φόρων, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μειώσεις μισθών και συντάξεων κτλ.

Ετοιμάζεται ο ίδιος και η Κυβέρνηση του να ψηφίσουν νέους περιορισμούς στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος των εργαζομένων, μέτρα που αποτελούν μόνιμες απαιτήσεις του ΣΕΒ.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., από την άλλη πλευρά, έχει αποδείξει έμπρακτα τη σαφή αντίθεσή της στο ΣΕΒ. Στη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου πρωτοστάτησε στην πραγματοποίηση δεκάδων Γενικών Απεργιών και συλλαλητηρίων ενάντια στην πολιτική του ΣΕΒ, των Κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.

Ο Υπουργός μας ελέγχει γιατί δεν χειροκροτούμε την εξαγγελία του για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο από 1/1/2018. Γνωρίζει, όμως, πολύ καλά ότι από το Φλεβάρη του 2015 η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έθεσε το θέμα αυτό ως προτεραιότητα στην τότε νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση και η δέσμευση του προκατόχου του Υπουργού Γ. Κατρούγκαλου ήταν ότι θα ψηφίσει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο εντός εξαμήνου. Τώρα ο Υπουργός υπόσχεται ότι θα εφαρμοστεί μετά από έξι (!!!) εξάμηνα αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στο περιεχόμενό του.

Και βέβαια αποτελεί πρόκληση να υπόσχεται ο Υπουργός εφαρμογή του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων όταν με την ψήφιση του 3ου μνημονίου αποφασίστικε και εφαρμόζεται η πολιτική της άγριας λιτότητας, της κατακρεούργησης των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και της συρρίκνωσης των δημοσίων υπηρεσιών και κοινωνικών αγαθών, με δραματικές επιπτώσεις στους εργαζομένους του Δημοσίου και όλους τους πολίτες.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη θεσμοθέτηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων με βάση την αναγκαιότητα στήριξης του Δημοσίου Τομέα και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στη μακροσκελή επιστολή του ο Υπουργός δεν βρήκε να πει μια λέξη γιατί αρνείται να συζητήσει με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την κινητικότητα στο Δημόσιο και, επίσης, γιατί αρνείται να υλοποιήσει την προεκλογική αλλά και μετεκλογική δέσμευση του κόμματός του για μετατροπή των συμβάσεων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε Δημόσιου Δικαίου.

Και επειδή ο κατήφορος των Κυβερνητικών στελεχών δεν έχει τέλος, αφού ο ίδιος πήρε το «μυστρί της λάσπης» από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγυης, Γ. Κατρούγκαλο και μιλά για τα οικονομικά των συνδικάτων, ενημερώνουμε ότι δεν υπήρξε ποτέ και φυσικά δεν υπάρχει και σήμερα καμμιά κρατική χρηματοδότηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Οι μόνοι πόροι, που το συνδικαλιστικό όργανο έχει και διαχειρίζεται, είναι τα 3 ευρώ της ετήσιας συνδρομής των εργαζομένων – μελών της.

Καλούμε, τέλος, τον Υπουργό, για μία ακόμη φορά, να αποδεχθεί το αίτημα των εκπροσώπων των 550.000 Δημοσίων Υπαλλήλων και να συναντηθεί μαζί μας για να συζητήσουμε τα σοβαρά ανοικτά ζητήματα για το Δημόσιο (διορισμοί, νέοι οργανισμοί, κινητικότητα, συλλογικές διαπραγματεύσεις, μονιμοποίηση ΙΔΑΧ, αναγνώριση προϋπηρεσίας στον Ιδιωτικό Τομέα κτλ).

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Πηγή: adedy.gr

Δείτε στο ΕΚΑΒNews
Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews