ΕΙΔΗΣΕΙΣ

25/9/16

ΕΣΚΕ ΕΚΑΒ: Με κλειστούς Τομείς και χωρίς διαθέσιμα ασθενοφόρα οχήματα, τίθεται σε αμφισβήτηση η επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ στην Αττική


Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016
ΕΚΑΒNews

ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ
26-9-2016


Με κλειστούς Τομείς και χωρίς διαθέσιμα ασθενοφόρα οχήματα, τίθεται σε αμφισβήτηση η επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ στην Αττική

Το ΕΚΑΒ για την ισόρροπη εξυπηρέτηση όλων των περιοχών της χώρας (καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του κοινού), έχει χωροθετήσει με αποφάσεις του Δ.Σ. «Τομείς» σε καίρια σημεία με ξεχωριστά πεδία ευθύνης για το καθένα. Με αυτό τον τρόπο (δύναμη ασθενοφόρων και συντονισμός της από τα Τηλεφωνικά-Ασυρματικά κέντρα) επιτυγχάνεται η άμεση δυνατή πρόσβαση στα σημεία συμβάντος.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι η επάρκεια σε διασώστες και ασθενοφόρα οχήματα. Πράγμα το οποίο δεν υφίσταται σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω ελλιπούς στελέχωσης η οποία είναι διαχρονική. Αλλά και όπου η λειτουργία του ΕΚΑΒ πλησίαζε τα διεθνή πρότυπα (Καρδίτσα-Τρίκαλα-Λάρισα-Ηράκλειο) η διοίκηση βρήκε πρόσφορο έδαφος να παρουσιάσει «έργο» και  προχώρησε χωρίς κανένα επιχειρησιακό σχεδιασμό σε ίδρυση νέων Βάσεων-Τομέων (Ανακοίνωση ΕΣΚΕ ΕΚΑΒ 31-8-2016). Αντί να στελεχώσει τα κενά, τα οποία υποσχεθήκαμε να αναδείξουμε, στους υπάρχοντες Τομείς, προχωράνε σε ίδρυση νέων για την δημιουργία πολιτικών αλλά και ψηφοθηρικών εντυπώσεων (εκλογές Υπηρεσιακού Συμβουλίου ΕΚΑΒ). Αυτό το βαπτίζουν «Αναδιοργάνωση».
Θυμίζουμε ότι σκοπός του ΕΚΑΒ είναι: «ο συντονισμός της παροχής - σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσης βοήθειας - οργανωμένων υπηρεσιών επείγουσας προνοσοκομειακής ιατρικής φροντίδας στους πολίτες, καθώς και η ασφαλής μεταφορά τους σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας».

Παραθέτουμε στοιχεία της υπάρχουσας στελέχωσης σε προσωπικό και ασθενοφόρα οχήματα του ΕΚΑΒ στην Αττική:

ΕΚΑΒ Αθήνας
Το σύνολο των «Τομέων» για τα επείγοντα περιστατικά στον νομό Αττικής είναι ογδόντα ένα (81) (Α1 έως Α44 και Β1 έως Β37). Σε αυτούς προστίθενται οι δώδεκα (12) Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ), τα δώδεκα (12) ασθενοφόρα για μη επείγουσες διακομιδές  και οι Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης. Ο σχεδιασμός έγινε σύμφωνα με την απογραφή του 2001 (4.000.000 μόνιμοι κάτοικοι στην Αττική). Άρα αντιστοιχεί ένα ασθενοφόρο περίπου ανά 40.000 κατοίκους, σε περίπτωση βέβαια που είναι όλοι επαρκώς στελεχωμένοι. Κοντά στα διεθνή πρότυπα, τα οποία είναι 1/25.000-30.000 κατοίκους, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη ότι ο πληθυσμός είναι μεγαλύτερος από τον επίσημο.
Αυτά 15 χρόνια πριν. Σήμερα ο πληθυσμός έχει αυξηθεί και τα ασθενοφόρα έχουν μειωθεί!

Τι συμβαίνει σήμερα στην Αττική
Από τους 81 Τομείς σήμερα, οι οκτώ (Α3-Α7-Α33, Β5-Β13-Β16-Β30-Β37)  είναι «κλειστοί».  Δεν στελεχώνονται γιατί απαιτείται η πρόσληψη 60 διασωστών. Πολλοί άλλοι υπολειτουργούν. Απαιτείται η πρόσληψη άλλων 60 ακόμη διασωστών. Συνολικά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και η εύρυθμη λειτουργία των ασθενοφόρων στα Νοσοκομεία και στα μη επείγοντα περιστατικά (διακομιδές-χρόνια περιστατικά), είναι επιβεβλημένη η πρόσληψη τουλάχιστον 120 διασωστών στην Αττική για να επανδρώσουν τους «Τομείς» στα επείγοντα μόνο, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί πριν από μια δεκαπενταετία,  με τις ανάγκες που υπήρχαν τότε. Είναι επίσης αναγκαίο και ο διπλασιασμός του αριθμού των Μοτοσυκλετών Ταχείας Ανταπόκρισης λόγω της ταχείας ανταπόκρισης, σε κρίσιμα συμβάντα.
Την ίδια στιγμή η διοίκηση και οι παρατρεχάμενοι σε αυτή μέσω της ίδρυσης νέων  «Τομέων-Βάσεων» στην περιφέρεια, τάζουν δεκάδες μεταθέσεις (πόσες άραγε θα γίνουν δεν μας είπαν ακόμη για ευνόητους λόγους!) και αρνούνται να εφαρμόσουν την σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την παλαιότητα στους αιτούντες μετάθεση. Αντί να στελεχώσουν τους υπάρχοντες «Τομείς» πανελλαδικά δημιουργούν νέους, χωρίς νέο προσωπικό, για να παρουσιάσουν έργο!

Ακόμα όμως και αν η συνολική δύναμη των διασωστών ήταν η δέουσα (η απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία όλων των Τομέων στην Αττική) δεν θα υπήρχαν διαθέσιμα ασθενοφόρα οχήματα να εργαστούν!!

ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Είναι γνωστό ότι ο στόλος του ΕΚΑΒ είναι σε φθίνουσα αριθμητική πορεία εξαιτίας του υψηλού μέσου όρου ηλικίας οχημάτων και διανυθέντων χιλιομέτρων και μεγάλου αριθμού βλαβών με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η επιχειρησιακή του ετοιμότητα. Είναι επίσης γνωστό ότι η περιφέρεια Αττικής είναι μία από τις πέντε περιφέρειες (Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας) στις οποίες κατοικεί το 70% του πληθυσμού και εργάζεται το 70% των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, για τις οποίες θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός μέσω ΕΣΠΑ (δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η προκήρυξη με ότι σημαίνει αυτό) καθώς ο προηγούμενος δεν ολοκληρώθηκε με ευθύνη τόσο της διοίκησης του ΕΚΑΒ όσο και του Υπουργείου Υγείας. Στην καλύτερη περίπτωση απαιτούνται τουλάχιστον δύο έτη για την παράδοση των ασθενοφόρων.Ακινητοποιημένο το 35% του στόλου-Σε αμφισβήτηση η επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ
Ο προαύλιος χώρος στην Κ.Υ. του ΕΚΑΒ έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο» ασθενοφόρων οχημάτων. 50 οχήματα είναι ακινητοποιημένα με σοβαρές βλάβες και τουλάχιστον άλλα 25 είναι παρκαρισμένα με βλάβες. Το προσωπικό του συνεργείου, το οποίο καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες και συντηρεί άριστα και υποδειγματικά τα υπόλοιπα, αδυνατεί να τα επισκευάσει γιατί δεν υπάρχουν ανταλλακτικά! Μέχρι και για λάστιχα «κλείνονται» ασθενοφόρα.
Δίνονται υποχρεωτικά ρεπό σε διασώστες γιατί δεν υπάρχουν οχήματα! Οι άσκοπες μετακινήσεις από τον έναν Τομέα στον άλλο για το 8ωρο είναι σε καθημερινή βάση. Εργαζόμενοι «χρηματοδοτούν» το ΕΚΑΒ αγοράζοντας οι ίδιοι γνήσια ανταλλακτικά για να μην «κλειστεί» το ασθενοφόρο του Τομέα τους.
Η επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ είναι σε «αμφισβήτηση». Η συνολική δύναμη στα επείγοντα δεν ξεπερνά τα 52-55 οχήματα (με 500.000 έως 1.000.000 χλμ το καθένα) σε καθημερινή βάση. Τόσα οχήματα μπορούμε να έχουμε σε ετοιμότητα. Εδώ και πολλούς μήνες δεν υπάρχει κανένα εφεδρικό. Αν υπάρχουν περισσότεροι διασώστες στην δύναμη τους δίνονται υποχρεωτικά ρεπό!Έχει αναρωτηθεί το Δ.Σ. του ΕΚΑΒ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας  τι μπορεί να συμβεί σε ένα έκτακτο γεγονός η μια φυσική καταστροφή; Ενώ θα υπάρχουν διασώστες από την υπάρχουσα λίγη δύναμη αλλά και εθελοντικά, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, διασώστες εκτός υπηρεσίας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα ασθενοφόρα οχήματα!!!

Αντί να κάνουν επικοινωνιακές φιέστες και να φωτογραφίζονται με τον κο Πολάκη στα ΜΜΕ και στο Facebook για να ενισχύσουν το «προφίλ» του και παράλληλα να κατηγορούν τα σωματεία, τους συνδικαλιστές αλλά και τους μη υποστηρικτές τους εργαζόμενους, ας κάνουν την αυτοκριτική τους για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το ΕΚΑΒ όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε όλη σχεδόν την χώρα.

Καλούμε το Δ.Σ. του ΕΚΑΒ (ας αφήσουν για λίγο τον πολιτικό σχεδιασμό και ας επικεντρωθούνε στον επιχειρησιακό-άλλωστε για αυτό τους διορίσανε!), την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τους Βουλευτές του νομού Αττικής αλλά και συνολικά την Κυβέρνηση  να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, να ενεργήσουν άμεσα και να προασπίσουν το παρών και το μέλλον του ΕΚΑΒ, την δημόσια υγεία και την ελληνική κοινωνία από τα πάσης φύσης ιδιωτικά συμφέροντα, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει τόσο με την έλλειψη προσωπικού όσο και με την έλλειψη ασθενοφόρων οχημάτων.

Το ΕΚΑΒ ανήκει στον ελληνικό λαό και υπηρετεί την κοινωνία. Δεν θα δεχθούμε καμία ανοχή στα μικροκομματικά σας συμφέροντα και στις προσωπικές σας στρατηγικές που υποθάλπουν το παρόν και το μέλλον του οργανισμού!

ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ
Δείτε στο ΕΚΑΒNews


Για το  ΕΚΑΒNews : Η Συντακτική Ομάδα

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews