ΕΙΔΗΣΕΙΣ

25/10/16

Το Ποτάμι: Ένα ασθενοφόρο για 100.000 κατοίκους στην Αθήνα!!


Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016                 
ΕΚΑΒNews

Το Ποτάμι: Ένα ασθενοφόρο για 100.000 κατοίκους στην Αθήνα
skai.gr

Τα προβλήματα στη μεταφορά ασθενών και τη λειτουργία του ΕΚΑΒ, επισημαίνουν δύο βουλευτές από το Ποτάμι σε ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας, καλώντας τον να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ναντίν Χαρδάλια

Ξεκάθαρες απαντήσεις και δεσμεύσεις για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σχετικά με τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, ζητούν από τον Ανδρέα Ξανθό, οι βουλευτές του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.

Με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι δύο βουλευτές υπογραμμίζουν ότι στην Αθήνα αντιστοιχεί μόλις 1 ασθενοφόρο ανά 100.000 κατοίκους και μάλιστα σε ηλικία απόσυρσης χωρίς προσωπικό και υλικά απολύμανσης την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η σχετική αναλογία είναι 1 προς 30.000.

Οι ερωτώντες βουλευτές από το Ποτάμι καλούν τον αρμόδιο υπουργό να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, για το πώς θα αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης των ασθενοφόρων «όπως αποτυπώνεται σε ποικίλα δημοσιεύματα και σε ανακοινώσεις εργαζομένων μετά τις συνεχόμενες ακυρώσεις των διαγωνισμών προμήθειας μέσω ΕΣΠΑ, όπως προκύπτουν τον τελευταίο καιρό».

Ζητούν, δε, από τον κ. Ξανθό να δεσμευτεί για το χρονοδιάγραμμα των 4.000 προσλήψεων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και πόσες εξ αυτών θα αφορούν σε προσωπικό του ΕΚΑΒ, δεδομένου ότι βάσει στοιχείων το «χειρόφρενο» στα ασθενοφόρα οφείλεται συχνά και στις ελλείψεις προσωπικού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Προβλήματα στη μεταφορά των ασθενών και στη λειτουργία του ΕΚΑΒ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου και καταγγελίες των συνδικαλιστικών φορέων στον κλάδο της Υγείας, παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στον τομέα της διακομιδής ασθενών και στη λειτουργία του ΕΚΑΒ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, σε πολλές περιοχές της χώρας, στις οποίες παρατηρείται μεγάλη έλλειψη από ασθενοφόρα, δεν υπάρχει πρόβλεψη προμήθειας καινούργιων οχημάτων, παρ’ ότι πραγματοποιήθηκαν οι σχετικοί διαγωνισμοί από τις Διοικητικές Περιφέρειες (μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ). Οι διαγωνισμοί αυτοί όμως, σε κάποιες από αυτές τις Περιφέρειες ακυρώθηκαν λόγω δικαστικών προσφυγών των συμμετεχόντων εταιριών και μέχρι σήμερα δεν έχουν επαναπροκηρυχθεί. Ανάμεσα σε αυτές τις Περιφέρειες συμπεριλαμβάνεται και η Αττική, η οποία είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και στην οποία απασχολείται μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού του ΕΚΑΒ.

Μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ, στην ίδια Ανακοίνωση, αναφέρει πως τα νέα ασθενοφόρα, που παρελήφθησαν πρόσφατα, εξυπηρετούν μικρό ποσοστό του πληθυσμού της χώρας, εκτός Αττικής, καθώς παραμένουν ακινητοποιημένα εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και βλαβών. Το ΕΚΑΒ στην Αττική δίνει στη κίνηση 55-60 Ασθενοφόρα πρωί – απόγευμα και 28-30 τη νύκτα. Πολλά από τα ασθενοφόρα αυτά είναι παλαιά οχήματα τα οποία έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιομέτρων και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες για άμεσες διακομιδές. Τονίζεται χαρακτηριστικά πως στο Νομό Αττικής αντιστοιχεί 1 ασθενοφόρο ανά 100.000 κατοίκους ενώ στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιστοιχεί 1 Ασθενοφόρο ανά 30.000 κατοίκους.

Σε Ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ, αναφέρεται στην ελλιπή στελέχωση των ασθενοφόρων και μοτοσικλετών ταχείας επέμβασης με προσωπικό ανειδίκευτο, αλλά και στις ελλείψεις τεχνικού και διοικητικού προσωπικού.

Επιπλέον, σε άλλη Ανακοίνωση τονίζεται η έλλειψη σε υλικά απολύμανσης και καθαρισμού των ασθενοφόρων, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγιεινή των ασθενών και των πληρωμάτων τους, καθώς και ότι έχουν περάσει σχεδόν δέκα μήνες από την λύση της τελευταίας σύμβασης με το συνεργείο καθαριότητας και δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία ενέργεια προς επίλυση του προβλήματος, με αποτέλεσμα μόλις τρεις καθαρίστριες να έχουν επωμιστεί το βάρος του καθήκοντος αυτού.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Πώς θα λυθεί το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης ασθενοφόρων με βάση και τα στοιχεία, όπως έχουν επισημανθεί από τις τελευταίες Ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών φορέων στον τομέα της Υγείας;

-Με βάση τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ για προσλήψεις προσωπικού στον τομέα της Υγείας και τις πρόσφατες δηλώσεις σας για 4.000 προσλήψεις για ένα χρόνο, υπάρχει πρόβλεψη και για προσλήψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ, ώστε να καλυφθούν οι μόνιμες και ειδικές ανάγκες; Αν ναι, θα πρόκειται για μόνιμες ή προσωρινές προσλήψεις;

- Σχετικά με τις ελλείψεις που αναφέρονται στην Ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων του ΕΚΑΒ, πώς εξασφαλίζεται ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στη λειτουργία των ασθενοφόρων;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Σπύρος Λυκούδης – Α’ Αθήνας
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας»


Πηγή: skai.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews