ΕΙΔΗΣΕΙΣ

1/10/16

Τραγικές οι ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας-Με έναν οδηγό/πλήρωμα και παμπάλαιο ασθενοφόρο όχημα!


Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2016
ΕΚΑΒNews

Επιστολή των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Γορτυνίας στο Υπουργείο Υγείας και στους Βουλευτές του νομού για την «Αναγκαιότητα άμεσης εξεύρεσης λύσεων για τις τραγικές ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας»

Με ένα (1) οδηγό/πλήρωμα ασθενοφόρου και παμπάλαιο όχημα το Κ.Υ. Δημητσάνας!

Ένας (1) οδηγός/πλήρωμα ασθενοφόρου υπάρχει και στο κοντινότερο Κ.Υ. Τροπαίων!

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αναγκαιότητα άμεσης εξεύρεσης λύσεων για τις τραγικές ελλείψεις
του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας

Αξιότιμοι κύριοι

Το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας ξεκίνησε επίσημα να λειτουργεί τον Ιούλιο του 1988 και έκτοτε η λειτουργία του - παρά τις όποιες διαχρονικές δυσκολίες και αντιξοότητες - είναι απρόσκοπτη 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.
Πρόκειται, ως γνωστόν, για ένα ορεινό Κέντρο Υγείας (ζώνη Γ΄), με τεράστια περιοχή ευθύνης (από τη Νεστάνη και τα Κάψια Μαντινείας μέχρι τα όρια των νομών Ηλείας και Αχαΐας!) και με μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας κατά τους χειμερινούς μήνες από τα κοντινά αστικά κέντρα (Αθήνα, Τρίπολη, Πάτρα, κ.λ.π.) αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών με παραθεριστές με καταγωγή από την ευρύτερη Γορτυνία καθώς και με πολλούς απόδημους Αρκάδες.
Ο μόνιμος πληθυσμός της περιοχής του Δήμου Γορτυνίας αποτελείται κατά βάση από ηλικιωμένους (μέση ηλικία 55-75 έτη) με πολλαπλά προβλήματα υγείας και ελλιπή ή δυσχερή ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.
Με την παρούσα επιστολή, που λαμβάνει τον χαρακτήρα της θερμής παράκλησης αλλά και της διαμαρτυρίας, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα πολλαπλά και ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας και να εκφράσουμε την αγωνία μας για τη συνέχεια.
Πριν αναφερθούμε στα προβλήματα, θα πρέπει πρωτίστως να τονιστεί ό,τι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του Κ.Υ. δίνουν καθημερινά έναν τιτάνιο αγώνα με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, για να ασκήσουν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υψηλού επιπέδου και για να σώζουν ανθρώπινες ζωές, σε μια απομακρυσμένη και ξεχασμένη από την πολιτεία περιοχή κι εμείς καθημερινά είμαστε εκεί, δίπλα τους, παρατηρώντας, βοηθώντας και καταγράφοντας την πληθώρα αυτή των προβλημάτων, σημαντικότερα των οποίων είναι:
1. Πεπαλαιωμένο ασθενοφόρο: το ασθενοφόρο του Κ.Υ. Δημητσάνας έχει καταστεί πλέον επικίνδυνο για τη διακομιδή ασθενών καθώς έχουν αναφερθεί, ήδη (από το 2012 μέχρι σήμερα), τέσσερα σοβαρά περιστατικά με επικίνδυνη αστοχία του συστήματος πέδησης και σοβαρή φθορά των ελαστικών στο συγκεκριμένο όχημα. Τονίζεται επίσης το γεγονός ότι η πλαϊνή συρόμενη πόρτα του οχήματος δεν λειτουργεί, πράγμα που θεωρείται ανεπίτρεπτο διεθνώς για την ασφάλεια ασθενών και ιατρών ή διασωστών.
Φρονούμε ό,τι απαιτείται άμεσα η αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων ασθενοφόρων των Κ.Υ. Δημητσάνας και Κ.Υ. Τροπαίων, όχι μόνο για την επαρκή και άμεση αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών αλλά και για να μην θρηνήσουμε θύματα σε κάποιο τροχαίο εν ώρα διακομιδής – που ως τώρα από θαύμα έχει αποφευχθεί – με τα οχήματα αυτά!
2. Έλλειψη οδηγών ασθενοφόρου: σήμερα στο Κ.Υ. Δημητσάνας εργάζεται μόνον ένας (1) οδηγός ασθενοφόρου ενώ υπό κανονικές συνθήκες είναι απαραίτητοι πέντε (5) για να καλύπτονται όλες οι βάρδιες. Ο οδηγός αυτός καλύπτει μόνο 20 από τις 90 οκτάωρες βάρδιες κάθε μήνα!!!
Επειδή μάλιστα και το πλησιέστερο Κ.Υ. Τροπαίων έχει αυτή τη στιγμή μόνο έναν (1) οδηγό, κατόπιν συνεννόησης των δύο όμορων Κ.Υ., καταρτίζεται κοινό πρόγραμμα εφημερίας των οδηγών, για την κάλυψη των αναγκών ολόκληρου του Δήμου Γορτυνίας (πληθυσμός 21.000 κάτοικοι στην απογραφή του 2011)!
Πρόταση μας στο θέμα αυτό είναι, η διερεύνηση της πιθανότητας δημιουργίας σε μόνιμη βάση, ενός παραρτήματος ΕΚΑΒ στα Λαγκάδια (κοινότητα που βρίσκεται στο κέντρο του Δήμου Γορτυνίας), για την ασφαλή κάλυψη και εξυπηρέτηση της ευρύτερης περιοχής της Γορτυνίας.
3. Ακτινολογικό εργαστήριο: Παρά τις μακροχρόνιες, πολλαπλές και επίμονες οχλήσεις τόσο του προσωπικού του Κ.Υ. όσο και τοπικών φορέων αλλά και δικών μας, το Ακτινολογικό εργαστήριο παραμένει χρόνια ανενεργό, με ένα ακτινολογικό μηχάνημα που εγκαταστάθηκε προ 25ετίας και λειτούργησε μόνο για 16-18 μήνες τα έτη 1992-1994. Έκτοτε έχει περιέλθει σε αχρηστία για διάφορους ακατανόητους λόγους.
Παράκλησή μας είναι η άμεση εγκατάσταση νέου ακτινολογικού μηχανήματος ή τουλάχιστον η άμεση επισκευή του υπάρχοντος (τηρουμένων των συνθηκών ασφαλείας), έτσι ώστε για ένα απλό διάστρεμμα άκρου ή για μια απλή λοίμωξη του αναπνευστικού να μην χρειάζεται να διακομισθεί με ασθενοφόρο ο ασθενής στο Γ.Π.Ν. Τρίπολης για τη διενέργεια μιας ακτινογραφίας που υπό κανονικές συνθήκες στοιχίζει ελάχιστα σε χρόνο και κόπο.
4. Μικροβιολογικό Εργαστήριο: Ένα άλλο μείζον και χρόνιο πρόβλημα, είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα από το Μικροβιολογικό εργαστήριο για παρακλινικό εργαστηριακό έλεγχο σε 24ωρη βάση στις εφημερίες του Κ.Υ. Δημητσάνας, παρά μόνο η δυνατότητα εκτέλεσης μιας απλής γενικής εξέτασης αίματος.
Είναι σίγουρα παγκοσμίως πρωτότυπο να λειτουργεί Δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χωρίς εργαστηριακό έλεγχο για παθήσεις όπως Οξύ Έμφραγμα Μυοκαρδίου (Τροπονίνη) ή για τον έλεγχο του χρόνου πήξεως σε ασθενείς με Κολπική Μαρμαρυγή που λαμβάνουν αντιπηκτικά!!!
Το Μικροβιολογικό εργαστήριο μετά τις 2 το μεσημέρι υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού (παρασκευαστή ή τεχνολόγου), ενώ βασικές βιοχημικές εξετάσεις δεν εκτελούνται πλέον λόγω έλλειψης εξοπλισμού και αναλώσιμων, παρά τις εκκλήσεις των υπευθύνων του Κ.Υ. Δημητσάνας στο Γ.Π.Ν. Τρίπολης και στην 6η Υ.ΠΕ.
5. Θέρμανση: το «αιώνιο μαρτύριο της παγωνιάς» που αντιμετωπίζουν στωικά κάθε χειμώνα, τα τελευταία χρόνια, ασθενείς και ιατρικό προσωπικό!
Η τροφοδοσία του Κ.Υ. και των Περιφερειακών Ιατρείων με πετρέλαιο κατά τους χειμερινούς μήνες χαρακτηρίζεται επιεικώς προβληματική, λόγω της μη αποπληρωμής των οφειλόμενων στο πρατήριο το οποίο έχει υπογράψει τη σύμβαση για το καύσιμο. Είναι αν μη τι άλλο τραγελαφικό να βλέπεις τους γιατρούς ντυμένους με τις ιατρικές ποδιές τους ασορτί με χοντρά κασκόλ και μπουφάν στο παγωμένο εξεταστήριο να εξετάζουν τρεμάμενους από το κρύο γηραιούς και υπέργηρους ασθενείς!
Από την άλλη επίσης, μοιάζει οξύμωρο, αν όχι βλακώδες, όσα υποτίθεται ότι εξοικονομεί το κράτος στην «ορθή οικονομία πετρελαίου» να τα δαπανά στο πολλαπλάσιο, για λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για τα 7-10 θερμαντικά σώματα που λειτουργούν ανελλιπώς 24 ώρες το 24ωρο κατά τους χειμερινούς μήνες στα ιατρεία, στο εντευκτήριο του Κ.Υ. και στους κοιτώνες των ιατρών και του λοιπού προσωπικού.
6. Αναλώσιμα: Από τη χρονική στιγμή εκείνη που το Κ.Υ. Δημητσάνας υπάχθηκε απ’ ευθείας στην 6η Υ.ΠΕ. και παρήλθε της εποπτείας του Γ.Π.Ν. Τρίπολης, παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα με την τροφοδοσία σε ιατρικά αναλώσιμα, φάρμακα, χρηστικά αντικείμενα, είδη ιατρείου, χαρτική ύλη (ειδικά σοβαρές ελλείψεις σε οινόπνευμα, οξυζενέ, betadine, ράμματα, χαρτί για τις εξεταστικές κλίνες, αναλώσιμα εκτυπωτών, χαρτική και γραφική ύλη) κ.λ.π.
Αποτελεί ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία, αν όχι όνειδος, να συγκεντρώνονται χρήματα με έρανο των κατοίκων στις Κοινότητες για την αγορά χάρτου Α4 και μελανιών εκτυπωτή, για την συνταγογράφηση στα Περιφερειακά Ιατρεία της περιοχής!
7. Γεννήτρια: Απαρχαιωμένη, χειροκίνητη και δυσλειτουργική βρυχάται πνέοντας τα λοίσθια, στο υπόγειο του Κ.Υ. και φυσικά δεν επαρκεί στο παραμικρό για τις αυξημένες ανάγκες του Κ.Υ. κατά τους χειμερινούς μήνες, που οι πολύωρες διακοπές ρεύματος λόγω των καιρικών συνθηκών είναι σε ημερήσια διάταξη.
8. Κτηριακό πρόβλημα: Το Κ.Υ. Δημητσάνας (θεμελιωμένο εν έτει 1986 και λειτουργικό από το 1988) χρήζει άμεσης επισκευής και συντήρησης στην τοιχοποιία, αφού έχουν προκληθεί εδώ και 10 χρόνια μεγάλες ρωγμές σε τρία ιατρεία και στο δάπεδο του χώρου αναμονής ασθενών.
Επίσης χρειάζεται άμεσα καλλωπισμός των εσωτερικών χώρων του Κ.Υ., αφού είναι κωμικοτραγικό - και συνάμα επικίνδυνο για την δημόσια υγεία - οι δύο ιατρικές αίθουσες που λειτουργούν ως Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) να έχουν να βαφτούν 16 ολόκληρα χρόνια!
Προτάσεις μας, για όλα τα ανωτέρω, είναι:

  • Συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και με αρμόδιους φορείς για συζήτηση και ΔΕΣΜΕΥΣΗ για την οριστική επίλυση των προβλημάτων.
  • Συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με όλους όσους κοινοποιήθηκε η παρούσα επιστολή, για συζήτηση, κατάθεση προτάσεων και σχεδιασμό αντιμετώπισης των παραπάνω προβλημάτων.
  • Συνάντηση όλων των τοπικών φορέων, συλλόγων, οργανώσεων και ομάδων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, υπό την αιγίδα του Δήμου Γορτυνίας και του Κ.Υ. Δημητσάνας με την παρουσία των τοπικών βουλευτών, για τη εξεύρεση λύσεων.
Εν κατακλείδι, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ό,τι η Δημητσάνα – «η Αρχόντισσα του Μωριά» όπως συνηθίζουν γλαφυρά να την αποκαλούν οι διεθνείς ταξιδιωτικοί οδηγοί και «το στολίδι της Αρκαδίας» ή «η μπαρουταποθήκη της Παλιγγενεσίας» όπως εύστοχα την έχουν χαρακτηρίσει κατά καιρούς διάφοροι εποχούμενοι πολιτικοί που ήλθαν, έταξαν και απήλθαν – δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη της και δεν της αξίζει άλλωστε η μοίρα της εγκατάλειψης, της μιζέριας, της περιθωριοποίησης και της λησμοσύνης.
Το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας – στενά συνυφασμένο εδώ και 28 χρόνια με την πορεία και την τύχη αυτής εδώ της ένδοξης πέτρας – στέκει εκεί στην άκρη του χωριού, νυχθημερόν, φύλακας της υγείας των κατοίκων ενός άγονου και σκληρού τόπου, που αγωνιζόμενοι στην καθημερινή τους βιοπάλη έχουν ως ελάχιστη απαίτηση από την πολιτεία να το διατηρήσει λειτουργικό και ζωντανό ως κόρη οφθαλμού!

Με απεριόριστη εκτίμηση

Κάλλας Ν. Αθανάσιος
Υπεύθυνος Εθελοντών
Πολιτικής Προστασίας Γορτυνίας


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews